Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tuore chili lämmittää tutut ruoat entistäkin herkummiksi

Teksti:
Helena Saine-Laitinen, Tuuli Kanerva
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 17.9.2020
|
Muokattu: 26.6.2023
Kasvatatko itse chilejä? Jos sato on tuottoisa, kokeile lisätä chilillä potkua perunamuusiin, suklaakakkuun ja hedelmäsalaattiin. Maun ja poltteen harmonia löytyy lisäämällä chiliä vähän kerrallaan.

Oletko maistanut chiliä perunamuusissa? Myös makkarakeitto, jauhelihakastike ja munakas tykkäävät chilistä. Pieni polte antaa ryhtiä graavikalalle ja mummonkurkuillekin.

Vaikka et tuntisi erilaisia chililajikkeita, tuoreisiin chileihin kannattaa tarttua. Niiden maku on raikkaampi ja vivahteikkaampi kuin jauheen. Itse kasvattamalla oppii tuntemaan erilaisten lajikkeiden makuerot.

Pilko chiliä ruokaan ensin vähän, anna maustua, maista ja lisää tarvittaessa. Näin maku ja polte löytävät harmonian.

Eri chililajikkeiden poltteen kesto ja laatu vaihtelevat. Tulisuuden aiheuttavaa kapsaisiinia on erityisen paljon chilin valkoisissa siemenkiinnikkeissä. Niistä sitä erittyy usein siementenkin pinnalle. Jos haluat kesyttää pahimman poltteen, halkaise chilipalko ja poista siemenet kiinnikkeineen pikkulusikan kärjellä.

Eri chililajikkeiden poltteen kesto ja laatu vaihtelevat.

3 x lisää chiliä

  1. Jääpaloihin: Soseuta chilit vesitilkan kanssa ja pakasta pieniksi jääpaloiksi. Pala on helppo lisätä keitoksiin.

  2. Makuöljyyn: Upota halkaistu palko ruokaöljyyn ja anna maustua pari päivää.

  3. Liekkihilloon: Chilisilpusta ja etikkatilkasta teet hillosokerilla aromaattisen hillon, joka antaa makeaa potkua vaikka dippiin.

Tavalliset kasvislisukkeet piristyvät chilin puraisusta

Etenkin kesällä tekee usein mieli raikkaita ja viileitä lisukkeita. Klassinen coleslaw ja tavallinen kurkku muuttuvat hetkessä mielenkiintoisiksi, kun ne maustaa aasialaisittan chilillä.

Chili sopii erinomaisesti myös tomaatin kaveriksi ja sillä kannattaa maustaa isoina lohkoina grillattavien varhaiskaalien kastike.

Sopivasti poltetta dipeillä ja kastikkeilla

Tuoretta chiliä voi hyödyntää erilaisissa kastikkeissa ja dipeissä.

Paholaisen hillo on tomaateista ja chilistä keitetty makean tulinen hillo, joka sopii erinomaisesti muun muassa kanaruokien kanssa tarjottavaksi, sekä pizzan päälle tai täytettyjen leipien väliin. Paholaisen hillosta saa myös hyvän dipin, kun sitä sekoittaa kermaviiliin tai paksuun jogurttiin.

Herkullisen rapean valkosipuli-chilidipin salaisuus on itsetehty chiliöljy. Tässä dipissä chiliöljy sekoitetaan paksun jogurtin joukkoon, mutta chiliöljyn voi säilöä puhtaaseen pieneen lasipurkkiin ja maustaa sillä esimerkiksi nuudeliruokia.

Tuore chili sopii myös makeaan

Kokeile rohkeasti chiliä myös leivonnassa!

Chili ja tumma suklaa solmivat temperamenttisen makuliiton kakussa ja kaakaossa, eikä makea hedelmäsalaattikaan paheksu pientä potkua.

Lue lisää chilistä ja katso reseptit