Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tuore chili lämmittää tutut ruoat entistäkin herkummiksi

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 17.9.2020
|
Muokattu: 10.9.2020
Lisää chilillä potkua perunamuusiin, suklaakakkuun ja hedelmäsalaattiin. Maun ja poltteen harmonia löytyy lisäämällä chiliä vähän kerrallaan.

Oletko maistanut chiliä perunamuusissa? Myös makkarakeitto, jauhelihakastike ja munakas tykkäävät chilistä. Pieni polte antaa ryhtiä graavikalalle ja mummonkurkuillekin.

Vaikka et tuntisi erilaisia chililajikkeita, tuoreisiin chileihin kannattaa tarttua. Niiden maku on raikkaampi ja vivahteikkaampi kuin jauheen.

Pilko chiliä ruokaan ensin vähän, anna maustua, maista ja lisää tarvittaessa. Näin maku ja polte löytävät harmonian.

Eri chililajikkeiden poltteen kesto ja laatu vaihtelevat. Tulisuuden aiheuttavaa kapsaisiinia on erityisen paljon chilin valkoisissa siemenkiinnikkeissä. Niistä sitä erittyy usein siementenkin pinnalle. Jos haluat kesyttää pahimman poltteen, halkaise chilipalko ja poista siemenet kiinnikkeineen pikkulusikan kärjellä.

Eri chililajikkeiden poltteen kesto ja laatu vaihtelevat.

Tuore chili sopii myös makeaan. Chili ja tumma suklaa solmivat temperamenttisen makuliiton kakussa ja kaakaossa, eikä makea hedelmäsalaattikaan paheksu pientä potkua.

3 x lisää chiliä

  1. Jääpaloihin: Soseuta chilit vesitilkan kanssa ja pakasta pieniksi jääpaloiksi. Pala on helppo lisätä keitoksiin.
  2. Makuöljyyn: Upota halkaistu palko ruokaöljyyn ja anna maustua pari päivää.
  3. Liekkihilloon: Chilisilpusta ja etikkatilkasta teet hillosokerilla aromaattisen hillon, joka antaa makeaa potkua vaikka dippiin.

Lue lisää chilistä ja katso reseptit