Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rikasta uunissa paahdetut köyhät ritarit herukkahillolla ja pienellä kermavaahtopilvellä.

Hyvää hävikistä: vinkit leivän ja pullan käyttöön

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 12.8.2016
|
Muokattu: 28.8.2023
Kuivahtanutta leipää ja pullaa voi hyötykäyttää monin eri tavoin! Paista leipä krutongeiksi öljyssä, surauta korppujauhoksi tai jalosta edellisen päivän pullasta jälkiruoaksi köyhät ritarit tai pullavanukas. Katso vinkit leivän ja pullan käyttöön ja hyödynnä hävikki!

Leipä

  • Tuore leipä ei kestä pitkää säilytystä. Jos epäilet leivän menekkiä, pakasta osa siitä heti tuoreena. Pakastettu leipä sulaa nopeasti huoneenlämmössä. 
  • Ruisleivän jämistä ja puolukoista voi keittää tuhtia ja terveellistä marjapuuroa.
  • Kuivahtaneet leivät voi silputa korppujauhoksi ja kuivata tai pakastaa.
  • Upota kuivahtanutta leipää espanjalaistyylisiin keittoihin, kuten gazpachoon tai valkosipulikeittoon.
  • Pilko vaalea tai tumma leipä kuutioiksi pellille, ripottele päälle hieman mausteita ja öljyä. Kuivata uunissa noin 100–125 asteessa. Kuivat krutongit säilyvät valolta suojattuna huoneenlämmössä. Käytä krutonkeja salaatteihin ja keiton päälle.
  • Krutongit voi tehdä uunin sijaan myös pannulla: paista leipäkuutioita voissa tai öljyssä, ja lisää salaattiin tai keittoon. 
  • Kuivanutta leipää voi käyttää myös jälkiruokien pohjana esimerkiksi leipävanukkaassa.

Pulla

  • Paista pullasta köyhiä ritareita.
  • Tee kuivahtaneesta pullasta makeaa korppujauhoa, jota voi käyttää apuna makeassa leivonnassa esimerkiksi kakkuvuokien korppujauhottamiseen.
  • Tee pullanjämistä uunissa perinteinen pullavanukas.

Video: Ota kuiva leipä hyötykäyttöön

Hyvää hävikistä: Lue juttusarjan muut osat

Täältä löydät lisää näppäriä hävikkivinkkejä ja -reseptejä