Nopein pohja syntyy valmiista torttu- tai kakkupohjasta. Jos leivot pohjan itse, paista se vaikka brownie- tai mokkapalataikinasta ja anna kakkulevyn jäähtyä hyvin. Voit koota pohjan myös tähteeksi jääneistä kakkupaloista. Asettele palat tiiviisti, niin uunin kuumuus ei pääse sulattamaan täytteeksi tulevaa jäätelöä. Todellisen retroherkun teet digestive- tai kanelikekseistä. Yhdistä 200 grammaa murennettuja keksejä ja 75 grammaa sulatettua voita tai margariinia ja painele seos uunivuoan pohjalle. Anna pohjan jähmettyä kylmässä ennen kuin täytät sen jäätelöllä.

Kylmää herkkua kuumasta uunista! Näillä ohjeilla onnistut uunijäätelön tekemisessä
1. Tee lämpöä eristävä pohja kakusta tai kekseistä
2. Valitse oma lemppari tai yhdistele makuja
Perinteinen vaniljajäätelö on aina hyvä valinta – varsinkin, jos mausteeksi tulee hedelmiä, hilloa tai suklaapaloja. Yhtä hyvin voit valita jäätelöksi oman suosikkimakusi – tai vaikka kaksi. Kokeile esimerkiksi lakritsi-sitruunajäätelöä tai tee uunijäätelö appelsiini- tai nougatjäätelöstä. Tuoreilla mansikoilla rikastettu mansikkajäde – täydellistä!
Yksinkertaisimmillaan riittää, että ladot jäätelöpalat ja muut täytteet suoraan kakkupohjan päälle. Jos haluat tehdä pullean jäätelökupolin, vuoraa pyöreäpohjainen kulho tuorekelmulla, painele täytteet kauhalla tiiviisti kulhoon ja paina kakkupohja niiden päälle. Pakasta pari tuntia ennen kuin kumoat jäätelökakun pellille ja kuorrutat marengilla.
3. Lisää rousketta ja makupaloja
Sekoita jäätelöön rouskuvia, makeita tai ihanan kirpeitä sattumia. Anna jäätelön pehmetä hetki huoneenlämmössä, jotta voit sekoittaa siihen hedelmäpaloja tai -sosetta, pähkinöitä, kookoshiutaleita, rouhittua suklaata tai rapeaa keksimurua. Myös kotimaiset pakastemarjat maistuvat mahtavilta uunijäätelössä. Lusikoi pehmeä jäätelö tuorekelmulla vuorattuun kulhoon tai rasiaan ja pakasta uudelleen. Kumoa kovettunut jäätelö kakkupohjalle ja kuorruta marengilla.
4. Piilota koko keko huolellisesti marengilla
Marenkivaahto suojaa uunijäätelöä sulamiselta. Siksi sitä pitää olla tarpeeksi ja jokaisessa kohdassa. Jos kokoat uunijäätelön pellille, peittele myös kakkupohjan reuna huolellisesti marengilla.
Helpoimman marengin teet vaahdotetuista kananmunan valkuaisista, johon lisäät pienissä erissä tomusokeria. Lisää myös pieni tilkka sitruunanmehua, niin marengin pinta kuivahtaa hieman paahtamisen aikana. Jos haluat vaahdosta silkkisen sileää ja omistat digitaalisen ruokalämpömittarin, voit tehdä italialaisen marengin, jossa valkuaisvaahtoon vatkataan hitaasti 120-asteista sokerilientä. Vegaanisen marengin saat vaahdottamalla aquafabaa eli kikhernepurkin lientä ja tomusokeria. Minkä tahansa version teetkin, kuumenna uuni 250-asteiseksi hyvissä ajoin, jotta saat marengilla peitellyn uunijäätelön heti uuniin. Paahda sitä uunin ylätasolla muutama minuutti, kunnes marengin pinta saa vähän väriä. Tarkkaile paahtumista, koska marenki kärähtää helposti.
5. Viimeistele kastikkeella
Voit tarjota uunijäätelön kanssa suklaa- tai kinuskikastiketta kylmänä tai lämpimänä. Kevyesti sokeroiduista kotimaisista marjoista teet uunijäätelölle helposti raikkaan marjakastikkeen. Painele marjasose sileäksi tiheän siivilän läpi.
Testaa myös tämä! Pohjattoman hyvä gluteeniton uunijäätelö
Uunijäätelö onnistuu myös ilman kakku- tai keksipohjaa uuninkestävissä annosvuoissa.
Näillä ohjeilla leivot kuohkeat kakkupohjat myös uunijäätelöihin!
Itse leivottu kakku kruunaa tärkeän hetken. Löydä parhaat reseptit hurmaaviin täytekakkuihin, samettisiin juustokakkuihin ja suussasulaviin suklaakakkuihin.
Paista, täytä ja rullaa! Kääretorttu pyörähtää juhlapöytään pikavauhtia
Kääretorttu on helppo juhlapöydän klassikkoleivonnainen, joka taipuu myös uunijäätelön pohjaksi. Katso kaikki ihanat kääretorttuideat!
Muista muffinssit, kun herkun pitää syntyä vikkelästi
Muffineja on hauska leipoa – ja lapsetkin innostuvat taikinan sekoittamisesta ja lusikoimisesta pieniin muffinivuokiin.