Ennusteiden mukaan 30 vuoden kuluttua maapallon pitäisi tuottaa ruokaa nykyisen seitsemän miljardin ihmisen sijaan kymmenelle miljardille.
”Ruoantuotannossa ratkaistavien ongelmien kokoluokka on valtava. Haluan tutkimuksillani ratkaista ongelmia, jotka vaikuttavat ihmisten elämään. Se, että työllä on tarkoitus, motivoi minua”, sanoo Anneli Ritala, joka työskentelee johtavana tutkijana Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä.
Viimeiset kymmenen vuotta Ritala on paneutunut tutkimusryhmineen solumaatalouteen eli ruoantuotantoon soluviljelmien avulla. Farmasian tohtoriksi väitelleellä tutkijalla on takanaan yli 30 vuoden ura VTT:llä.
”Yhä joka aamu tuntuu siltä, että töihin on mukava mennä”, hän vakuuttaa.
Ritalan oma suhde ruokaan on mutkaton. Hän on kaikkiruokainen, vaikka lautasella onkin yhä useammin kasvisruokaa. Oma työ ja ruoantuotannon kestävyyden miettiminen on vaikuttanut ruokatottumuksiin.
Tässä Anneli Ritalan kolme ruokateesiä: