Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säästä energiaa jouluruokien laitossa – katso 7 + 1 hyödyllistä vinkkiä!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 29.11.2022
|
Muokattu: 23.11.2023
Jouluvalmistelujen aikaan keittiöstä voi tulla yllättävän ahne sähkösyöppö. Uuni on kuumana tuntikaupalla, liesi hohkaa ja pienkoneet pyörittävät soseita ja taikinoita. Jääkaappikin kuluttaa enemmän energiaa, kun se pakataan täyteen. Kaikki tämä saattaa kasvattaa sähkölaskua. Kokosimme sinulle vinkkejä, joiden avulla voit pihistää sähkölaskusta ja ehkä vähän myös joulun ruokaostoksista.

1. Kokkaa puolivalmisteista – tai osta jouluruoat valmiina

Jos joulu ei ole joulu ilman itse tehtyjä laatikoita, oikaise käyttämällä valmiita soseita ja säästät juuresten keittämiseen ja soseuttamiseen kuluvan määrän sähköä ja vettä. Voit oikaista myös ostamalla laatikot valmiina ja tuunaamalla ne oman maun mukaisiksi. Silloin niitä ei tarvitse paistella pitkään, vaan pelkkä lämmitys riittää. Pienessä kodissa myös kypsän kinkun ja valmiin riisipuuron ostaminen voi olla hyvä tapa säästää sähkölaskussa.

2. Keitä ainekset rosolliin ja laatikoihin yhdellä kertaa

Jos teet laatikot ja rosollin alusta asti itse, keitä niihin juurekset samalla kertaa. Pilko juurekset pieniksi kuutioiksi ja keitä vähässä vedessä. Pienet kuutiot kypsyvät huomattavasti vikkelämmin kuin isot palat, kokonaisista juureksista puhumattakaan. Jäähdytä osa kypsistä kuutioista rosolliin ja soseuta osa laatikkoon. Nouki rosollin ainekset kattilasta reikäkauhalla vähän aikaisemmin, jotta ne säilyvät kiinteinä, ja keitä loput pehmeäksi sosetta varten.

3. Käytä uunin lämpö tehokkaasti hyödyksi

Uuni voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä – varsinkin joulun alla, kun siellä paistuvat vuoron perään kinkku, laatikot ja leivonnaiset. Pyri siis valmistamaan tai lämmittämään mahdollisimman monta ruokaa yhdellä kertaa. Mittaa jo etukäteen, millaiset astiat mahtuvat uuniin yhtä aikaa, ja suunnittele ruoat astioiden mukaan. Pienelle porukalle ruokaa kannattaa lämmittää myös mikrossa uunin sijaan.

Joulunpyhinä ruokia kannattaa lämmittää vain sen verran kuin yhdellä aterialla syödään. Voit lämmittää ruoan uunivuoan sijasta vaikka pienessä uuninkestävässä kulhossa. Pöydän kattaminenkin helpottuu, kun tarjoiluastiat eivät vie liikaa tilaa.

Kun laitat uunin lämpenemään, laita sinne saman tien myös ruoat. Niin saat hyödynnettyä uunin lämmön ensimmäisistä lämmönsäteistä saakka. Virran voit katkaista jo vähän ennen kuin ruoka valmistuu, sillä tehokasta jälkilämpöä riittää ainakin vartiksi.

Leipoessa on tärkeää noudattaa tarkkoja lämpötiloja ja esilämmittää uuni oikeaan lämpötilaan. Leivonnaisten paistamisen voikin ajoittaa sellaiseen hetkeen, kun ruoat tulevat uunista ulos.

4. Nopeuta kokkaamista uusilla ideoilla

Voisiko joulun pääruoka olla nopeasti kypsyvä lohi eikä pitkään paistuva kinkku? Uunilohi kypsyy vajaassa puolessa tunnissa eli samassa ajassa – ja samassa uunissa – kuin lämmitystä kaipaavat joululaatikot. Pitkään haudutettavat laatikot voit korvata paahdetuilla juureksilla. Mausta ne jouluisiksi glögitiivisteellä tai tarjoa viinietikalla maustetun kerman kanssa. Jos et ole imelletyn perunalaatikon ystävä, mutta rakastat perunamuusia, voit ihan hyvin tehdä siitä oma joulutraditiosi. Se syntyy vähemmällä sähkönkulutuksella kuin perunalaatikko.

5. Kata pöytään vähän, mutta hyvää

Mitä jos tänä vuonna joulupöydässä ei olisikaan ihan kaikkia perinteisiä ruokia, joita teillä jouluna yleensä syödään? Aattona voisi herkutella peruna- ja porkkanalaatikolla ja joulupäivänä lanttu- ja punajuurilaatikolla. Suunnittelemalla jouluruoista astetta fiinimmän kolmen ruokalajin menun et ehkä kaipaakaan jouluruokien koko kavalkadia – vähemmän onkin enemmän. Silloin myös tarve käyttää uunia ja muita keittiölaitteita vähenee.

6. Laita jääkaappiin vain viilennettyjä ruokia

Jos joskus, niin juuri jouluna, jääkaappi ladataan täyteen. Se pistää varsinkin vanhemman laitteen koville ja sähköä voi kulua tavallista enemmän. Ennen kuin siirrät vastavalmistuneet laatikot, kinkun ja muut uunista tulleet ruoat jääkaappiin, jäähdytä ne vähintään huoneenlämpöisiksi. Talvella voit hyödyntää myös ulkoilman jäähdytystehoja. Muista kuitenkin suojata ruoat pihassa tai parvekkeella linnuilta ja muilta eläimiltä.

Hyödynnä sulatettavista pakasteista hohkaava kylmyys sulattamalla ne jääkaapissa. Moni ruoka tai raaka-aine pysyy parempanakin, kun se saa sulaa hitaasti. Entä kaipaako pakastin sulattamista ennen joulukiireitä? Sekin kannattaa tehdä sähkölaskun pienentämiseksi, jos laitteeseen on ehtinyt kertyä jäätä.

7. Säästä sähköä tiskaamalla fiksusti

Jouluruokia kokatessa tulee taatusti tiskiä, joten myös astianpesukone pyörii tavallista tiuhemmin. Puhdas kone säästää energiaa, joten puhdista pohjasiivilä eli suodatin. Kun peset astiat heti käytön jälkeen, lika lähtee helposti, vaikka käyttäisit lyhyttä pesuohjelmaa ja veden lämpötila olisi alhaisempi. Täytä kuitenkin koneen kaikki astiapaikat, sillä vajaita koneellisia ei kannata pyörittää. Jos astiat eivät ole kovin likaisia, älä huuhtele ja esipese niitä turhaan. Nykyaikainen tiskikone selviää tiskeistä ilman apua.

Kaikkia astioita ei aina edes tarvitse pestä koneessa. Esimerkiksi isoille jauhoisille kulhoille tai liemikattilalle riittää huuhtelu vähällä vedellä.

VINKKI! Seuraatko pörssisähkön hinnanvaihtelua? Ajoita kinkunpaisto ja leipomiset tunteihin, jolloin sähkön hinta on alimmillaan.

Lue täältä lisää sähkönsäästövinkkejä: