Keittiömestarin vinkit blinien paistoon ja blinipannun pesuun
Paras paistinpannu blineille on valurautainen blini- tai lettupannu ja paras rasva kirkastettu voi.
”Kirkastettu voi kestää korkeaa lämpötilaa, eikä blinin pinta pala niin herkästi kuin tavallisella voilla paistettaessa”, Janne kertoo. ”Blinin pinnan kuuluu olla väriltään kauniin kullanruskea, kuin talvipäivän aurinko. Se onnistuu parhaiten kirkastetulla voilla sekä tasaisella, korkealla lämmöllä.”
Jotta blinipannu pysyy hyvässä kunnossa, sitä ei koskaan tule pestä astianpesuaineella.
”Yleensä pyyhkäisy talouspaperilla riittää. Mikäli pesu on välttämätöntä, se tehdään lämpimällä vedellä ilman pesuainetta. Pesun jälkeen pannu on kuivattava huolellisesti. Näin pannu säilyttää rasvaisuutensa ja parhaat paisto-ominaisuutensa jatkossakin”, Janne Tihtonen neuvoo.
Blinit ovat rapeimmillaan ja herkullisimmillaan heti paistamisen jälkeen. Jos syöjiä on kuitenkin useita ja ruokailu halutaan aloittaa yhtä aikaa, voi blinit paistaa etukäteen, jäähdyttää ja kuumentaa uunissa ennen ruokailua.
”Paistamisen jälkeen on tärkeää, että blinejä ei ladota päällekkäin, vaan vierekkäin jäähtymään. Näin ne säilyttävät rapeutensa, eivätkä lässähdä. Ennen lämmitystä blinit ladotaan vierekkäin leivinpaperin päälle pellille ja voidellaan kevyesti kirkastetulla voilla, jonka jälkeen noin 8 minuuttia 175-asteisessa uunissa riittää lämmitykseen,” Janne neuvoo.
Toinen hyvä tapa ison porukan bliniherkutteluun on valmistaa blinit uunissa pannukakun muotoon, jonka myös voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Näin vain täyttäminen ja paloittelu jää ennen tarjoilua tehtäväksi.
(Juttu jatkuu reseptin jälkeen.)