Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hyviä uutisia herkkusuille ‒ blinikausi on täällä!

Teksti:
Kati Pohja
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.2.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Alkuvuosi on blineillä herkuttelun aikaa. Voissa paistetut, sopivasti happamat, pinnalta rapeat ja sisältä mehevät blinit sopivat täydellisesti niin isompaan kuin pienenpään juhlahetkeen.

Venäjällä blinit paistetaan ohuiksi lätyiksi. Paksut ja mehevät blinit ovat kotoisin slaavilaisesta ruokakulttuurista. Monet meistä ovat tottuneet ja ihastuneet juurikin noihin paksuihin ja kuohkeisiin blineihin.

Parhaat blinit valmistetaan hapatetusta taikinasta ja ne ovat paksuja, pinnalta ihanan rapeita ja sisältä täydellisen kuohkeita.

Happaman blinitaikinan salaisuus

Helsinkiläisessä Bistro Manussa blinitaikina valmistetaan maidon ja oluen sekoitukseen tattari- ja vehnäjauhoista. Taikina saa hapantua 24 tuntia.

Kotikeittiöön Bistro Manun keittiömestari Janne Tihtonen suosittelee, että taikinan annetaan hapantua vähintään 4–6 tuntia, mutta 24 tunnin hapatuskin onnistuu.

”Taikinan voi mainiosti valmistaa edellisenä iltana, jolloin blineillä pääsee herkuttelemaan myös vaikka arki-iltana töiden jälkeen. Tällöin hiivan määrän kannattaa taikinassa pitää pienenä, ja antaa taikinan hapantua ensin 12 tuntia jääkaapissa ja sen jälkeen 12 tuntia huoneenlämmössä”, Janne vinkkaa.

Valmista perinteiset tattariblinit tai kokeile pikablinejä:

Keittiömestarin vinkit blinien paistoon ja blinipannun pesuun

Paras paistinpannu blineille on valurautainen blini- tai lettupannu ja paras rasva kirkastettu voi.

”Kirkastettu voi kestää korkeaa lämpötilaa, eikä blinin pinta pala niin herkästi kuin tavallisella voilla paistettaessa”, Janne kertoo. ”Blinin pinnan kuuluu olla väriltään kauniin kullanruskea, kuin talvipäivän aurinko. Se onnistuu parhaiten kirkastetulla voilla sekä tasaisella, korkealla lämmöllä.”

Jotta blinipannu pysyy hyvässä kunnossa, sitä ei koskaan tule pestä astianpesuaineella.

”Yleensä pyyhkäisy talouspaperilla riittää. Mikäli pesu on välttämätöntä, se tehdään lämpimällä vedellä ilman pesuainetta. Pesun jälkeen pannu on kuivattava huolellisesti. Näin pannu säilyttää rasvaisuutensa ja parhaat paisto-ominaisuutensa jatkossakin”, Janne Tihtonen neuvoo.

Blinit ovat rapeimmillaan ja herkullisimmillaan heti paistamisen jälkeen. Jos syöjiä on kuitenkin useita ja ruokailu halutaan aloittaa yhtä aikaa, voi blinit paistaa etukäteen, jäähdyttää ja kuumentaa uunissa ennen ruokailua.

”Paistamisen jälkeen on tärkeää, että blinejä ei ladota päällekkäin, vaan vierekkäin jäähtymään. Näin ne säilyttävät rapeutensa, eivätkä lässähdä. Ennen lämmitystä blinit ladotaan vierekkäin leivinpaperin päälle pellille ja voidellaan kevyesti kirkastetulla voilla, jonka jälkeen noin 8 minuuttia 175-asteisessa uunissa riittää lämmitykseen,” Janne neuvoo.

Toinen hyvä tapa ison porukan bliniherkutteluun on valmistaa blinit uunissa pannukakun muotoon, jonka myös voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Näin vain täyttäminen ja paloittelu jää ennen tarjoilua tehtäväksi.

(Juttu jatkuu reseptin jälkeen.)

Parhaat lisukkeet ja tahnat

Klassiset lisukkeet pitävät pintansa blinien päällysteinä. Vuosi toisensa jälkeen Bistro Manun ylivoimaisesti suosituin blinitäyte on perinteinen mäti ja smetana lisukkeineen, eli punasipulikuutioiden, suolakurkun, hunajan ja tillin kanssa. Klassikoista myös metsäsienisalaatti, savuporomousse ja katkarapuskagen ovat suosittuja. Kotioloissa blinin kanssa sopii esimerkiksi muikun-, siian tai kirjolohenmäti. Kasvissyöjille mätiä muistuttavat merilevävalmisteet ovat varma ja hyvä valinta.

”Mädin voi vaihteeksi tarjota myös moussena sekoittamalla se kerma-smetanavaahdon joukkoon yhdessä sipulin ja tillin kanssa. Omiin suosikkeihin kuuluvat myös savukalatahnat, esimerkiksi makrillista valmistettuna”, Janne Tihtonen kertoo.

Lisää ideoita blinitäytteisiin:

Bliniherkuttelua ravintolassa

Pääkaupunkiseudulla blinikausi on meneillään Bistro Manussa 7.4. asti, Ravintola Kappelissa 28.3. saakka, sekä Ravintola Salvessa 31.3. asti. Blinejä tarjolla myös S-ryhmän bistrotyyppisissä ravintoloissa: Frans & Amelie, Bistro Gimis sekä Grill it! Espoo ja Helsinki

Klikkaa tästä Raflaamoon ja varaa pöytä!

Lue lisää: