Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla? - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla?

Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla?

Ravinteikkaista ja maukkaista kaaleista teet syksyn kiehtovimmat keitot, padat ja laatikot. Tutustu kyssäkaaliin, savoijinkaaliin, lehtikaaliin ja ruusukaaliin.

Jaa Somessa
Teksti
Taina Salovaara
Kuvat
Ninna Lindström

Kurttuinen kaunotar: savoijinkaali

  • Savoijin- eli kurttukaalin kähärissä lehdissä on hieno, mieto maku.
  • Kaalin hento pähkinäisyys sopii upeasti salaatteihin ja vokkeihin. Tee siitä myös kaalikääryleitä ja -laatikkoa.
  • Vinkki! Kurttukaali nahistuu nopeasti, joten käytä se mahdollisimman pian.

Mehevä mukula: kyssäkaali

  • Kyssäkaalista eli kaalirapista käytetään kasvin mehevä, vihreän tai violetin sävyinen varsimukula.
  • Kyssäkaali on C-vitamiinipitoinen ja maultaan makea.
  • Kaali on mainiota raasteena ja dippikasviksena. Makkarasoppaan kyssäkaalisuikaleet ovat omiaan, ja kasvispataan ne tuovat ruokaisuutta. Käytä myös keittoihin juuresten tapaan.

Brysselin tuliainen: ruusukaali

  • Keitä ruusu- eli brysselinkaalit juuri ja juuri kypsiksi, jotta ne pysyvät raikkaina ja rapeina. Mausteiksi riittävät voi ja ripaus sormisuolaa.
  • Paistetut ruusukaalit voi maustaa esimerkiksi sitruunalla ja siirapilla. Kokeile myös ruusukaali-sinihomejuustopiirasta.

Ravintopommi: lehtikaali

  • Trendikkään lehtikaalin vitamiini-, rauta-, kalsium- ja proteiinipitoisuudet ovat huippuluokkaa.
  • Lehtikaalia voi syödä kypsennettynä tai raakana, mutta paksuimmat lehtiruodit vaativat kypsennyksen ollakseen herkullisia.
  • Voit kiehauttaa tai pikapaistaa salaattiin käytettävän lehtikaalin, mikäli maku tuntuu raakana liian voimakkaalta.

Luottoystävä: keräkaali

  • Monikäyttöinen keräkaali kuulu vihanneslokeron vakiovarustukseen. Ohueksi vuollut kaalisuikaleet antavat rapsakkuutta, C-vitamiinia ja kuituja salaattiin.
  • Pannulla paistettu keräkaali on maustajan unelma. Curry maustaa kaalin intialaisittain, provencale-yrttimauste ja hunaja ranskalaiseen tapaan. Pari kourallista kaalisilppua tuo puhtia jauhelihakeittoon ja keventää perunasalaatin.
  • Kokeile keräkaalia myös sosekeitoissa.

Lue lisää kaaleista

Julkaistu: 21.9.2018
Muokattu: 18.9.2019
Jaa Somessa