Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla?

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 25.9.2018
|
Muokattu: 30.1.2025
Ravinteikkaista ja maukkaista kaaleista teet syksyn kiehtovimmat keitot, padat ja laatikot. Tutustu kyssäkaaliin, savoijinkaaliin, lehtikaaliin ja ruusukaaliin.

Kurttuinen kaunotar: savoijinkaali

  • Savoijin- eli kurttukaalin kähärissä lehdissä on hieno, mieto maku.
  • Kaalin hento pähkinäisyys sopii upeasti salaatteihin ja vokkeihin. Tee siitä myös kaalikääryleitä ja -laatikkoa.
  • Vinkki! Kurttukaali nahistuu nopeasti, joten käytä se mahdollisimman pian.
Savoijinkaalikääryleet

Savoijinkaalikääryleet

arrow-right
Savoijinkaali-kinkkukiusaus

Savoijinkaali-kinkkukiusaus

arrow-right

Mehevä mukula: kyssäkaali

  • Kyssäkaalista eli kaalirapista käytetään kasvin mehevä, vihreän tai violetin sävyinen varsimukula.
  • Kyssäkaali on C-vitamiinipitoinen ja maultaan makea.
  • Kaali on mainiota raasteena ja dippikasviksena. Makkarasoppaan kyssäkaalisuikaleet ovat omiaan, ja kasvispataan ne tuovat ruokaisuutta. Käytä myös keittoihin juuresten tapaan.
Kyssäkaali-porkkanaraaste ja hapanimeläkastike

Kyssäkaali-porkkanaraaste ja hapanimeläkastike

arrow-right
Mausteinen kyssäkaalikeitto

Mausteinen kyssäkaalikeitto

arrow-right

Brysselin tuliainen: ruusukaali

  • Keitä ruusu- eli brysselinkaalit juuri ja juuri kypsiksi, jotta ne pysyvät raikkaina ja rapeina. Mausteiksi riittävät voi ja ripaus sormisuolaa.
  • Paistetut ruusukaalit voi maustaa esimerkiksi sitruunalla ja siirapilla. Kokeile myös ruusukaali-sinihomejuustopiirasta.
Pippuriset ruusukaalit ja cashew-kerma

Pippuriset ruusukaalit ja cashewkastike

arrow-right

Ravintopommi: lehtikaali

  • Trendikkään lehtikaalin vitamiini-, rauta-, kalsium- ja proteiinipitoisuudet ovat huippuluokkaa.
  • Lehtikaalia voi syödä kypsennettynä tai raakana, mutta paksuimmat lehtiruodit vaativat kypsennyksen ollakseen herkullisia.
  • Voit kiehauttaa tai pikapaistaa salaattiin käytettävän lehtikaalin, mikäli maku tuntuu raakana liian voimakkaalta.
Uuniperunat ja lehtikaalitäyte

Uuniperunat ja lehtikaalitäyte

arrow-right
Piristävä vihershotti

Piristävä vihershotti

arrow-right

Luottoystävä: keräkaali

  • Monikäyttöinen keräkaali kuulu vihanneslokeron vakiovarustukseen. Ohueksi vuollut kaalisuikaleet antavat rapsakkuutta, C-vitamiinia ja kuituja salaattiin.
  • Pannulla paistettu keräkaali on maustajan unelma. Curry maustaa kaalin intialaisittain, provencale-yrttimauste ja hunaja ranskalaiseen tapaan. Pari kourallista kaalisilppua tuo puhtia jauhelihakeittoon ja keventää perunasalaatin.
  • Kokeile keräkaalia myös sosekeitoissa.
Mummolan kaalikääryleet ja puolukkasurvosta

Mummolan kaalikääryleet

arrow-right
Pöydällä piirakkavuoan päällä kokonainen kaalipiirakka.

Kolmen kaalin piirakka

arrow-right

Lue lisää vinkkejä kaalin käyttöön