Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla? - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä eroa kyssäkaalilla, savoijinkaalilla, lehtikaalilla ja ruusukaalilla?

Kaalit

Ravinteikkaista ja maukkaista kaaleista teet syksyn kiehtovimmat keitot, padat ja laatikot. Tutustu erilaisiin kaaleihin.

Jaa Somessa
Teksti
Taina Salovaara
Kuvat
SOK

Kurttuinen kaunotar: savoijinkaali

Savoijin- eli kurttukaalin kähärissä lehdissä on hieno mieto maku. Sen hento pähkinäisyys sopii upeasti salaatteihin ja vokkeihin. Tee siitä myös kaalikääryleitä ja -laatikkoa. Kurttukaali nahistuu nopeasti, joten käytä se mahdollisimman pian.

Resepti: Savoijinkaali-kinkkukiusaus

Mehevä mukula: kyssäkaali

Kyssäkaalista eli kaalirapista käytetään kasvin mehevä, vihreän tai violetin sävyinen varsimukula. C-vitamiinipitoinen ja makea kyssäkaali on mainiota raasteena ja dippikasviksena. Makkarasoppaan kyssäkaalisuikaleet ovat omiaan, ja kasvispataan ne tuovat ruokaisuutta. Käytä myös keittoihin juuresten tapaan.

Resepti: Nopea mango-kaalisalaatti

Brysselin tuliainen: ruusukaali

Keitä ruusu- eli brysselinkaalit juuri ja juuri kypsiksi, jotta ne pysyvät raikkaina ja rapeina. Mausteiksi riittävät voi ja ripaus sormisuolaa. Paistetut ruusukaalit voi maustaa esimerkiksi sitruunalla ja siirapilla. Kokeile myös ruusukaali-sinihomejuustopiirasta.

Resepti: Pippuriset ruusukaalit ja cashewkastike

Ravintopommi: lehtikaali

Trendikkään lehtikaalin vitamiini-, rauta-, kalsium- ja proteiinipitoisuudet ovat huippuluokkaa.

Lehtikaalia voi syödä kypsennettynä tai raakana, mutta paksuimmat lehtiruodit vaativat kypsennyksen ollakseen herkullisia. Voit kiehauttaa tai pikapaistaa salaattiin käytettävän lehtikaalin, mikäli maku tuntuu raakana liian voimakkaalta.

Resepti: Piristävä vihershotti

Luottoystävä: keräkaali

Monikäyttöinen keräkaali kuulu vihanneslokeron vakiovarustukseen. Ohueksi vuollut kaalisuikaleet antavat rapsakkuutta, C-vitamiinia ja kuituja salaattiin.

Pannulla paistettu keräkaali on maustajan unelma. Curry maustaa kaalin intialaisittain, provencale-yrttimauste ja hunaja ranskalaiseen tapaan. Pari kourallista kaalisilppua tuo puhtia jauhelihakeittoon ja keventää perunasalaatin.

Kokeile keräkaalia myös sosekeitoissa.

Resepti: Mummolan kaalikääryleet

Julkaistu: 21.9.2018
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa