Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nyt popsitaan porkkanaa! Opi käyttämään suomalaisten suosikkijuuresta monipuolisesti ruoanlaitossa

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 23.9.2022
|
Muokattu: 23.9.2022
Mikä on edullinen, oranssi, saatavilla ympäri vuoden ja maistuu kaikille? No sehän on tietysti porkkana, joka sopii etenkin arkiruokien valmistukseen aivan erityisen hyvin. Ota talteen parhaat porkkanareseptit, uudet ideat porkkanoiden käyttöön sekä vinkit porkkanannaattien hyödyntämiseen.

Paista pieniä porkkanalettuja tai isoja räiskäleitä

Porkkanaraaste sopii pohjaksi yllättävän monenlaisiin kasvispihveihin ja –lettuihin. Paista perinteiset porkkanaletut lettupannulla ja tarjoile arkena savukalatahnan kera. Voit myös maustaa pihvit fetalla ja lisätä taikinaan kesäkurpitsaa. Isot porkkanaräiskäleet on puolestaan helppo tehdä gluteenittomana versiona, kun käytät taikinassa gluteenitonta jauhoseosta. Rikasta taikinaa kaurahiutaleilla, niin saat letuista astetta täyttävämpiä ja maukkaampia. Tee taikina kauramaitoon, niin letut ovat myös maidottomia. Tarjoile suolaiset lettuset katkaraputahnan tai puolukkasurvoksen kera.

Leivo pehmeitä sämpylöitä

Leivo porkkanoista hurmaavan pehmeitä sämpylöitä vähällä vaivalla. Yön yli kohotettava taikina syntyy ilman vaivaamista ja kohoaa jääkaapissa rauhassa aamua varten. Muotoile aamulla sämpylöiksi, sujauta uuniin ja nauti hauskan väriset sämpylät uunituoreina.

Tee naateista pestoa

Silloin kun sesongissa on naattiporkkanoita, niistä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Porkkanan naateista saa tehtyä erinomaisia ruokia ja hävikki vähenee huomattavasti, kun surautat naateista esimerkiksi pestoa. Korvaa suosikkipestoreseptisi basilika vastaavalla määrällä naatteja, tai katso naattipeston resepti alta ja käytä porkkananippu ohjeen kasvispanzanellaan.

Kääri rullalle ja paista piirakka

Tämä upean näköinen piirakka on yllättävän helppo tehdä: Oikaise pohjan teossa valmistaikinan avulla. Siivuta porkkanat ohuen ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi kuorimaveitsen tai vihannesmandoliinin avulla. Käytä porkkanoita hetki mikrossa, jotta ne pehmenevät, ja upota rahka-tuorejuustotäytteeseen.

Paahda ja mausta rohkeasti

Grillaa tai paahda porkkanat uunissa, niin saat porkkanoiden luontaisen makeuden parhaiten esiin. Paahdettujen porkkanoiden kanssa kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti rohkeitakin makuyhdistelmiä, kuten texmex-maustetta ja jalapenoja tai suolaista pekonia ja sitruunaista naattidippiä. Vahvat maut sopivat mahtavasti mietojen porkkanoiden pariksi.

Porkkanaherkkuja vegaanille

Tiesitkö, että porkkanasta saa tehtyä graaviloheen verrattavaa herkkua? Sujauta porkkanat uuniin savustuspussissa ja marinoi sen jälkeen yön yli sitruunaisessa marinadissa. Tarjoile vegaaninen herkku saaristolaisleivällä. Myös perinteinen porkkanasosekeitto onnistuu herkullisen kookoksisena versiona vegaanisesti. Inkiväärillä ja limellä maustettu keitto maistuu ihanalta sadepäivinä. Keitto viimeistellään rapealla siemenripotteella, jossa maistuvat kookoshiutaleet, karpalot ja siemenet.

Kokeile porkkanalaatikkoa kahdella tapaa

Porkkanalaatikkoa kannattaa tehdä muulloinkin kuin jouluna! Makeansuolainen porkkanalaatikko maistuu lisukkeena myös sateisina syyspäivinä, jolloin tekee mieli jotakin lämmittävää. Tee kerralla kunnollinen satsi jo syksyllä ja pakasta osa, niin voit jouluna kaivaa esivalmistellun laatikon pakkasesta ja näin helpottaa valmisteluita hyvissä ajoin etukäteen. Porkkanalaatikon tiiviimpi ja ruokaisampi versio, porkkanalaatikkomureke, sopii hyvin arjen kasvisruoaksi. Linssit ja pähkinät tuovat porkkanalaatikkomurekkeeseen mukavasti proteiinia ja tekevät siitä kokonaisen aterian.

Lue lisää vinkkejä porkkanoiden käyttöön