Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sesongissa nyt: taateli on makea pikkupurtava, leivonnaisten maustaja ja suolaisten ruokien säväyttäjä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Sami Repo
Julkaistu: 2.12.2020
|
Muokattu: 26.11.2020
Taateli on monipuolinen pikkuhedelmä: napostele makeita taateleita sellaisenaan, tee niistä taatelikakku tai käytä hedelmää raakaherkkuihin sokerin sijaan. Hunajaisen makea taateli ihastuttaa myös suolaisissa syötävissä.

Mehevät tuoretaatelit ja monikäyttöiset kuivahedelmät

Taateli on muun muassa Kaliforniassa ja Lähi-idän maissa viljellyn taatelipalmun hedelmä. Aivan tuoreina taatelit ovat kovia, keltaisia ja melko mauttomia, mutta kuivatessa hedelmän toffeemainen makeus pääsee esiin. Siksi taateleita käytetäänkin lähes aina osittain tai kokonaan kuivattuina.

Suomessa taatelit myydään useimmiten kuivattuna, mutta joulun aikaan kaupasta saa myös pehmeitä, vain hieman kuivattuja tuoretaateleita.

Tuoretaatelit kannattaa säilyttää jääkaapissa ja syödä muutaman viikon sisällä ostamisesta. Taatelit harvoin pilaantuvat pitkässäkään säilytyksessä, mutta ne muuttuvat vähemmän makeiksi ja meheviksi. Puolikuivat ja kuivat taatelit säilyvät avaamattomissa paketeissa pitkään.

Taateli on kuin luonnon oma karkki: herkuttele sellaisenaan tai mausta helposti

Tuoreet ja puolikuivat taatelit ovat kuin luonnon omaa karkkia. Poista kivi ja napostele taateleita sellaisenaan tai tee helppoja herkkuja, kuten pähkinäisiä porkkanapalloja tai raakasuklaalla kuorutettuja taateleita. Taatelit maistuvat ihanilta myös maapähkinävoilla täytettynä tai lakritsijauheessa pyöriteltyinä.

Taateli leivonnassa: iki-ihana taatelikakku ja muut taatelireseptit

Ihanan mehevä taatelikakku on tärkeä osa suomalaista joulua. Kuivatuista, tiiviisti pakatuista taateleista tehdyn kakun voi maustaa myös suklaalla tai kahvilla. Taateli sopii muihinkin jouluisiin leivonnaisiin, kuten lehtitaikinasta kiepauteltuun nutella-taatelikuuseen. Raakaleivonnassa taateli toimii makeuttajana sokerin sijaan.

Leivonnassa kuivattuja taateleita usein liotetaan tai keitetään ennen käyttöä.

Taateli sopii myös suolaisiin resepteihin – oletko kokeillut?

Jos rakastat suolaisen ja makean liittoa, tulet varmasti tykkäämään myös taatelilla maustetuista suolaisista ruoista. Taatelihillo hurmaa juustolautasella ja pekoniin käärityt taatelit katoavat nopeasti parempiin suihin talven illanistujaisissa.

Pilkotut taatelit sopivat hyvin myös hedelmäisiin ja juustoisiin salaatteihin. Erityisen maistuva yhdistelmä syntyy, kun taateli kohtaa sinihomejuuston.

Kokeile taatelia myös lämpimiin pääruokiin, kuten Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiöissä tehdään. Taatelin makeuttama, marokkolaishenkinen kanatagine on herkullista talviruokaa.

Herkuttele joulukuussa myös näillä satokausikasviksilla