Sesongissa nyt: upean värinen granaattiomena ihastuttaa makeissa ja suolaisissa resepteissä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 11.11.2020
|
Muokattu: 30.1.2025
Rubiininpunaisena hehkuva granaattiomena viimeistelee talven salaatit, jälkiruoat ja juomat. Granaattiomena kuuluu olennaisesti myös Lähi-idän ruokiin, kuten kuskusiin. Mutta tiedätkö jo, miten granaattiomena kuoritaan ja syödään? Katso vinkit, joilla saat granaattiomenan siemenet helposti irti ja inspiroidu värikkäistä resepteistä.

Näin valitset kaupasta parhaat granaattiomenat ja säilytät ne oikein

Granaattiomenoiden kausi alkaa syksyllä etelä-eurooppalaisilla hedelmillä ja jatkuu tammikuun puolelle asti. Valitse kaupasta painavalta tuntuvia, kiiltäviä ja kiinteitä hedelmiä. Kuoren väri kertoo hedelmän kunnosta vähemmän, sillä siinä voi olla niin punaisen, ruskean kuin keltaisen sävyjä. Kotona granaattiomenat kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Miten granaattiomena kuoritaan ja syödään?

Granaattiomenasta syödään vain siemenet, joiden happamankirpeässä maussa on aavistus makeutta.

Siemenet jakautuvat kuoren alla kalvon suojaamiin lohkoihin appelsiinin tapaan. Niiden mehu on punaista ja voimakkaan värjäävää, joten siemenet kannattaa irrottaa kuorista kokonaisina. Irrottamiseen on useampia tekniikoita, joista jokaisella kotikokilla on oma suosikkinsa. Kokeile seuraavia tapoja ja löydä oma tyylisi!

  1. Leikkaa ohut viilto granaattiomenan ympäri. Varo osumasta siemeniin. Irrottele hedelmän puolikkaat toisistaan niitä edestakaisin kääntelemällä. Työnnä sitten puolikkaat auki ja irrottele siemenet kulhoon.
  2. Leikkaa granaattiomenan pohja varovasti pois kuorta myöten ja varo osumasta siemeniin. Leikkaa hedelmä kalvojen kohdalta lohkoihin ja irrottele siemenet.
  3. Halkaise granaattiomena varovasti ja koputtele siemenet puulusikalla kulhoon.
  4. Halkaise hedelmä varovasti ja irrottele siemenet kuorista vedellä täytetyssä kulhossa, jolloin mehu ei roisku.

Näin käytät granaattiomenaa ruoanlaitossa

Granaattiomenan upea väri tuo piristystä talven ruokiin ja herkkuihin. Ripottele granaattiomenan siemeniä salaattien koristeeksi ja viimeistele niillä leivonnaiset sekä muut jälkiruoat. Tai tee aamiaisesta juhlaa ja koristele jogurttisi, smoothiesi tai tuorepuurosi granaattiomenalla.

Päärynä granaattiomena salaatti
Päärynä granaattiomena salaatti

Granaattiomena-päärynäsalaatti

Granaattiomena-kuskussalaatti
Granaattiomena-kuskussalaatti

Granaattiomena-kuskussalaatti

Pavlovakranssi
Pavlovakranssi

Pavlovakranssi

Minttusuklaa-päärynäjäädyke
Minttusuklaa-päärynäjäädyke

Minttusuklaa-päärynäjäädyke

Granaattiomenan kirpeä maku sopii myös lihan, kalan ja jopa tofun seuraan. Uunijuurekset ja -kasvikset muuttuvat kunnon ateriaksi, kun ripottelet päälle granaattiomenan siemeniä, fetaa, paahdettuja pähkinöitä sekä tuoretta korianteria ja minttua. Granaattiomena ja minttu maustavat myös pari vuotta sitten hitiksi nousseet halloumiranskalaiset.

Raikas granaattiomena maistuu myös mehuksi puristettuna tai soseutettuna ja juomien koristeena.

Lue lisää granaattiomenasta ja katso kaikki reseptit

Granaattiomenamehu
Granaattiomenamehu

Granaattiomenamehu

Granaattiomenatoti
Granaattiomenatoti

Granaattiomenatoti

Katso lisää ideoita talven sesonkiherkkuihin

Persimon-kardemummapaistos resepti
Persimon-kardemummapaistos resepti

Persimoni-kardemummapaistos

???
???

Klementiinikeksit

Keltajuuri-fetakiusaus
Keltajuuri-fetakiusaus

Keltajuuri-fetakiusaus

Smetanakuorrutteinen kuhafilee lautasella perunamuusin, ruusukaalien ja sitruunan kera
Smetanakuorrutteinen kuhafilee lautasella perunamuusin, ruusukaalien ja sitruunan kera

Kuhafilee uunissa