Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kerro se kokkaamalla! Lohisydämet ja muut herkulliset ideat ystävänpäiväaterialle

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Mikko Hannula
Julkaistu: 14.1.2020
|
Muokattu: 25.3.2021
Onko parempaa tapaa helliä ystävää, kuin tarjota hänelle rakkaudella tehty ateria? Kaunis kattaus ja pienet yksityiskohdat viestivät: olet minulle tärkeä. Hunajaisten lohisydänten ympärille loihdittu ateria hellii makuhermoja ja tarjoaa silmäniloa.

Täydellinen ystävänpäivämenu koostuu helppotekoisista ruoista, jotka ehdit kokkaamaan työpäivän jälkeen. Hunajaisten lohisydänten kanssa tarjotaan hempeän vaaleanpunaista tuorejuusto-kurkkukastiketta ja kullankeltaista sitruunarisottoa. Raikas salaatti piristää kokonaisuuden. Parhaiten monien makujen aterialle sopii yksinkertainen oliiviöljyllä kostutettu vihersalaatti. Ystävänpäivän jälkiruokana tarjotaan tietenkin ystävän makuun tehtyä suklaajälkkäriä – unelmanpehmeää suklaamoussea tai suussa sulavaa suklaakakkua.

Paista söpöt lohisydämet

Pannulla paistettujen lohisydänten jujuna on hapanimelä limestä, soijasta ja hunajasta sekoitettu liemi, jolla kalaa valellaan kypsennyksen aikana. Somimmat ja helpoiten käsiteltävät sydämet syntyvät lohifileen keskiosasta tai pyrstöpäästä. Sydänten muotoileminen on helppoa – tarvitset vain terävän veitsen lohen leikkaamiseen ja cocktailtikkuja sydänten kiinnittämiseen. Muotoile ja mausta sydämet etukäteen, tee lisukkeet valmiiksi ja paista lohi juuri ennen tarjoamista.

Sekoita kaveriksi lempeä sitruunarisotto

Valmista lohisydänten lisukkeeksi parmesaanilla höystetty lempeän sitruunainen risotto. Kurkumalla värjätty sitruunarisotto tuo auringon ystävänpäiväpöytään. Sanotaan, ettei risotto odota ruokailijoita, vaan ruokailijat odottavat risottoa. Istuta siis ystävät ensin pöytään ja nosta vasta sen jälkeen risotto tarjolle.

Hurmaa suussa sulavalla suklaajälkiruoalla

Ystävänpäiväaterian kruunaa täyteläinen suklaajälkkäri. Jos ystäväsi pitää kahvista, sopii jälkiruoaksi kahvitujauksella maustettu suklaa-espressomousse ja kuppi vahvaa kahvia. Suklaana voit käyttää maustamatonta tai maustettua tummaa suklaata. Mitä suurempi on suklaan kaakaopitoisuus, sitä vahvempi on moussen maku.

Suklaa-salmiakkimousse valmistuu kolmesta raaka-aineesta, eikä moussen jähmettymiseenkään tarvitse varata kuin vartti. Pehmeän moussen pippurinen maku vie salmiakki-suklaataivaaseen.

Suklaaleipuri valitsee jälkiruoaksi ranskalaisen suklaakakun. Kakun salaisuus on valkuaisvaahto, joka tekee jauhottomasta suklaakakusta suussa sulavan.

Mitä muuta tekisi lohesta? Katso herkulliset reseptit