Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kokkaa joulun hittipöytä — näillä resepteillä herkuteltiin viime jouluna

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.11.2022
|
Muokattu: 21.11.2022
Syötiinkö teilläkin viime jouluna runsaita joulusalaatteja, mätidippiä tai unelmatorttua, jonka kierteistä paljastui vihreä kuula -täyte? Katso viime joulun suosituimmat reseptit ja kokeile vaikka kaikkia!

Trendiherkku mätidippi yllätti kalapöydässä

Viime vuoden ehdoton suursuosikki joulun kalapöydässä oli somesta tuttu mätidippi. Kermainen ja sopivan suolainen mätiherkku on helppo valmistaa ja pysyy hyvänä jääkaapissa seuraavaan päivään. Vegaanisen vaihtoehdon saat vaihtamalla mädin merilevävalmisteeseen ja ranskankerman kaurafraicheen.

Moni tarjoaa mätidipin sipsien kera tai perunan kanssa, mutta se sopii erityisen mainiosti myös saaristolaisleivän päälle. Viime vuonna hitiksi nousi leipävuoan sijaan pellille tehty versio saaristolaisleivästä. Kinuskisen makeasta ja täyteläisen maltaisesta peltileivästä on helppo leikata sopivia suupaloja mätidipin pariksi.

Lisukkeissa loistivat juurekset ja persimon

Moni kaipasi viime vuonna väriä joulupöytään, ja suosituimpien lisukkeiden kärkijoukkoon kiilasivatkin paahdetut juurekset ja persimon-juustosalaatti. Hunajaiset uunijuurekset ovat mukavaa vaihtelua perinteisille laatikoille, kun paahdat joulupöytään värikimaran lanttua, porkkanaa ja punajuurta. Jos juureksia jää yli, voit surauttaa niistä välipäivinä sosekeiton.

Juhlava, kranssin muotoon kasattu persimon-juustosalaatti on niin kaunis, että se sopii hyvin vaikka joulupöydän keskipisteeksi. Tarjoa sitruunainen salaatinkastike omassa astiassaan kranssin keskellä, niin salaatti pysyy rapeana pidempään.

Pääruoissa suosittiin perinteistä

Joulun pääruokien ykkössijaa pitävät vuodesta toiseen perinteiset joulukinkku ja karjalanpaisti sekä joululaatikot. Joulukinkun lisäksi myös vegaaninen tofukinkku maistui viime jouluna Yhteishyvän lukijoille. Tofukinkku on tänä jouluna myös sähkönsäästäjän valinta, sillä se viihtyy uunissa vain puoli tuntia eikä häviä savuisessa maussaan lihaversiolle lainkaan. Myös perinteiset laatikot maistuivat tuttuun tapaan, ja laatikoista suosituin oli perinteinen porkkanalaatikko.

Jälkiruoaksi valittiin tuttuja makuja uusissa muodoissa

Jälkiruoaksi maisteltiin perinteisiä joulun makuja kuten pipareita, vihreitä kuulia ja granaattiomenaa. Tutut maut tuotiin monessa kodissa joulupöytään yllättävissä uusissa jälkiruoissa: piparit upotettiin helppoon rahkajälkkäriin, vihreät kuulat kääräistiin marmeladina unelmatortun sisään ja granaattiomena tarjoiltiin pehmeän pannacotan kera.

Suuren suosion saavutti myös porkkanalevykakku, joka maustettiin piparkakkumausteella. Ohut levykakku onkin mainio valinta joulun jälkiruoaksi, sillä se kypsyy nopeasti, säilyy hyvin useamman päivän ja siitä riittää isommallekin seurueelle.

Katso lisää ideoita joulupöytään