Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pääsiäisen perinneruoat – kokkaa tutulla kaavalla tai kokeile uutta versiota klassikoista

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 17.3.2022
|
Muokattu: 28.2.2023
Pääsiäisen perinteisiä ruokia ovat monessa kodissa etenkin lammas- ja karitsaruoat, munat, mämmi ja pasha sekä rahkapullat ja -piirakka. Hyväksi havaitut perinnereseptit ja pääsiäisruoat kulkeutuvat usein sukupolvelta toiselle. Kokeile tänä pääsiäisenä perinteisen reseptin rinnalla uutta tapaa kokata klassikkomakuja ja ihastu!

Karitsa

Pääsiäispöydän keskipiste on uunissa mureaksi hautuva karitsanpaisti. Paistin kanssa tarjotaan perinteisesti lisukkeena paistoliemestä keitettyä kastiketta, perunoita ja minttuhyytelöä. Moderni tapa tarjota karitsaa on haudutella se uunissa hitaasti nyhtökaritsaksi tai hellalla italialaiseksi karitsapadaksi. Nyhtökaritsan kaveriksi sopii erinomaisesti raikas minttujogurttikastike tujauksella sitruunaa.

Pasha

Perinteinen pasha tehdään sille tarkoitetussa muotissa tai harsokankaalla vuoratussa siivilässä, jossa pashaa valutetaan vähintään 12 tuntia. Kermainen rahkaherkku maistuu pääsiäisjälkiruokana sellaisenaan ja täyttää isommankin makeannälän. Täyteläistä pashaa raikastamaan pöytään kannattaa kattaa myös hedelmiä tai marjoja. Pashan makua kaipaileva, mutta nopeutta ja helppoutta arvostava surauttaa jälkiruoaksi nyt pashan makuisen rahkapirtelön. Kaunis jälkiruoka-annos syntyy koristelemalla pirtelön pinta mangososeella. Testaa pashan makuja myös pashamuffineissa, jotka vievät kielen mennessään!

Rahkapullat

Raikkaalla rahkatäytteellä täytetyt pehmoiset pullat ovat ihana perinneherkku pääsiäisen kahvipöytään. Mango-passiorahkapullat ja vadelmarahkapullat tuovat uutta raikasta makumaailmaa perinteisiin rahkapulliin. Voit kokeilla myös muita paistonkestäviä makurahkoja pullien täytteenä. Pääsiäiseltä ylijääneet pullat voit pakastaa ja nauttia myöhemmin arjen herkkuhetkissä.

Rahkapiirakka

Pullapohjainen rahkapiirakka koristaa monen suomalaisen kodin pääsiäispöytää. Pellille levitetään pullataikinan lisäksi reippaasti sitruunalla maustettua rahkatäytettä. Kokeilunhaluinen tekee rahkapiirakan keksipohjalla tai kokonaan ilman pohjaa. Hyytyneen täytteen päälle ripotellaan kaura-pähkinämurua.

Mämmi

Perinteikäs mämmi on monen rakastama herkku, joka tehdään imellytetystä ruispuurosta. Helpoin tapa päästä perinteisen mämmin makuun on suunnata kaupan kylmäosastolle ja lusikoida mämmin päälle kermaa ja sokeria. Mämmi sopii erinomaisesti raaka-aineeksi myös muihin pääsiäisen herkkuihin, kuten mämmi-banaanibrownieen tai mämmi-suklaamousseen.

Munat

Kananmunat kuuluvat pääsiäiseen kaikissa muodoissaan. Perinteisessä pääsiäispöydässä kananmunat täytetään majoneesipohjaisella täytteellä ja koristellaan maun mukaan yrteillä, kuten ruohosipulilla tai tillillä. Herkullinen uusi tapa tarjota keitettyjä munia on upottaa ne munasalaattiin, joka maistuu tuoreen leivän kanssa niin alkupalana kuin pääsiäispöydän lisukkeenakin.

Katso kaikki pääsiäisen reseptit: