Kaaliperheen väripilkku, punakaali, kestää hyvin varastointia, ja sitä voi syödä pitkälle kevääseen. Sen paras säilytyslämpötila on 2–4 astetta.
Avomaalla kasvanut kotimainen punakaali on ympäristövaikutuksiltaan vähäpäästöisimpiä kasviksia.
Tuplasti enemmän C-vitamiinia
Punakaalin sisältämät väriaineet peittävät sen lehtivihreän, mutta muilta ominaisuuksiltaan se muistuttaa valkokaalia. Punakaali on yleensä valkokaalia pienempi sekä makeampi ja kiinteämpi. Värin punaisuus voi vaihdella paljonkin. Punakaalin lehtiruodit ovat valkoiset, joten halkaistuna se on upean labyrinttimaisen koristeellinen.
Punakaali on yleensä valkokaalia pienempi sekä makeampi ja kiinteämpi.
Sadasta grammasta punakaalia saa päivittäisen saantisuosituksen verran C-vitamiinia. Punakaali voi sisältää tuplasti enemmän C-vitamiinia kuin siskonsa valkokaali. Sata grammaa punakaalia sisältää vain 26 kaloria.
Punakaali sopii moneen ruokaan
Käytä punakaalia tutun keräkaalin tapaan: se sopii salaatteihin, keittoihin, patoihin, laatikoihin tai hapankaalin valmistukseen. Pitempään kypsennettäessä punakaalin väri muuttuu sinertäväksi ja haalenee. Lisää keitinveteen tilkka etikkaa tai sitruunanmehua, niin väri säilyy paremmin.
Lisää keitinveteen tilkka etikkaa tai sitruunanmehua, niin kaalin väri säilyy paremmin.
Valmista talvella possun tai makkaroiden lisukkeeksi perinteistä haudutettua punakaalia. Käytä liemenä hapokasta omenamehua ja mausta ruoka punaviinietikalla, siirapilla ja neilikalla.
Leikkaa punakaali oikein ohuiksi suikaleiksi ja sekoita salaatin joukkoon kurpitsasalaattia tai appelsiinipaloja, pilkottuja taateleita, rusinoita, jäisiä puolukoita, hillosipuleita tai saksanpähkinöitä sekä paahdettuja siemeniä ja sekoita kastikkeeksi vaikka sitruunainen sinappikastike.