Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Itämainen punakaalisalaatti

Punakaali tuo lautaselle väriä ja C-vitamiinia – katso herkulliset käyttövinkit

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.12.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Useimmille punakaalista juontuu ensiksi mieleen raastesalaatti. Punakaalista on kuitenkin myös moneen muuhun ihanaan ruokaan.

Kaaliperheen väripilkku, punakaali, kestää hyvin varastointia, ja sitä voi syödä pitkälle kevääseen. Sen paras säilytyslämpötila on 2–4 astetta.

Avomaalla kasvanut kotimainen punakaali on ympäristövaikutuksiltaan vähäpäästöisimpiä kasviksia.

Tuplasti enemmän C-vitamiinia

Punakaalin sisältämät väriaineet peittävät sen lehtivihreän, mutta muilta ominaisuuksiltaan se muistuttaa valkokaalia. Punakaali on yleensä valkokaalia pienempi sekä makeampi ja kiinteämpi. Värin punaisuus voi vaihdella paljonkin. Punakaalin lehtiruodit ovat valkoiset, joten halkaistuna se on upean labyrinttimaisen koristeellinen.

Punakaali on yleensä valkokaalia pienempi sekä makeampi ja kiinteämpi.

Sadasta grammasta punakaalia saa päivittäisen saantisuosituksen verran C-vitamiinia. Punakaali voi sisältää tuplasti enemmän C-vitamiinia kuin siskonsa valkokaali. Sata grammaa punakaalia sisältää vain 26 kaloria.

Punakaali sopii moneen ruokaan

Käytä punakaalia tutun keräkaalin tapaan: se sopii salaatteihin, keittoihin, patoihin, laatikoihin tai hapankaalin valmistukseen. Pitempään kypsennettäessä punakaalin väri muuttuu sinertäväksi ja haalenee. Lisää keitinveteen tilkka etikkaa tai sitruunanmehua, niin väri säilyy paremmin.

Lisää keitinveteen tilkka etikkaa tai sitruunanmehua, niin kaalin väri säilyy paremmin.

Valmista talvella possun tai makkaroiden lisukkeeksi perinteistä haudutettua punakaalia. Käytä liemenä hapokasta omenamehua ja mausta ruoka punaviinietikalla, siirapilla ja neilikalla.

Leikkaa punakaali oikein ohuiksi suikaleiksi ja sekoita salaatin joukkoon kurpitsasalaattia tai appelsiinipaloja, pilkottuja taateleita, rusinoita, jäisiä puolukoita, hillosipuleita tai saksanpähkinöitä sekä paahdettuja siemeniä ja sekoita kastikkeeksi vaikka sitruunainen sinappikastike.

5 erilaista tapaa käyttää punakaalia. Oletko jo kokeillut?

  1. Punakaalipihvejä? Leikkaa kaalista viisi, noin parin sentin paksuista kiekkoa. Levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele molemmin puolin rypsiöljyllä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Käännä pihvit ja levitä päälle punasipulirenkaita. Paista vielä 15 minuuttia. Tarjoa aiolin ja hummuksen kanssa.

  2. Tulista punakaalisalaattia? Hienonna punakaali oikein pieneksi. Silppua mukaan muutama punainen chilipalko, siemenet poistettuina. Tee kastike limettimehusta ja seesamiöljystä.

  3. Väriä hampurilaisiin? Tee coleslaw ohuista punakaali-, omena- ja porkkanasuikaleista. Sekoita turkkilaisesta jogurtista kastike, jonka maustat valkosipulilla ja raastetulla piparjuurella.

  4. Punaisia röstejä? Paista ohuista punakaalisuikaleista, juustoraasteesta, munista ja mausteista värikkäät röstit vaikka kalan lisukkeeksi.

  5. Lilaa tehojuomaa? Purista punakaalista mehulingolla nesteet. Purista mukaan omenan ja appelsiinin mehu ja mausta seos inkivääriraasteella.

Katso punakaalireseptejä