Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sesongissa nyt: kotimainen kyssäkaali

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 6.10.2020
|
Muokattu: 12.10.2020
Kyssäkaali on juuresta muistuttava kaalilajike, jota voi käyttää ruoanlaitossa niin raakana kuin kypsennettynä. Kyssäkaalin valmistus on helppoa: raasta sitä salaatteihin, paahda uunissa tai surauta sosekeittoihin. Katso herkulliset kyssäkaalireseptit ja vinkit kyssäkaalin käyttöön!

Tunnetko jo kyssäkaalin?

Kyssäkaali on ensikatsomalta hieman kummallinen kasvis: se näyttää juurekselta, mutta onkin maan päällä kasvava kaali. Kovan kuoren alta paljastuu valkoinen ja rapea sisus, jonka maku tuo mieleen parsakaalin varret ja kevyesti tuliset retiisit.

Kyssäkaali voi olla väriltään vaalea, vihreä tai violetti. Mukulasta kasvaa pitkiä vihreitä lehtiä. Suomessa myydään useimmiten vihreitä kyssäkaaleja, joista on poistettu lehdet. Jos kyssäkaalissa on vielä lehdet jäljellä, ne kannattaa poistaa ja käyttää ruoanlaittoon parin päivän sisällä. Mukula säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Kyssäkaalia kutsutaan joskus myös nimellä kaalirapi, jossa kuuluu sen saksankielinen nimi Kohlrabi.

Parhaat kyssäkaalireseptit: raakana rapsakka ja kypsänä mehevä kasvis sopii moneen

Vaikka kyssäkaali on Suomessa vielä tuntemattomampi kaalilajike, on sen käyttö ruoanlaitossa helppo ottaa haltuun. Kyssäkaali sopii nimittäin syötäväksi niin raakana kuin kypsennettynä lantun, porkkanan ja nauriin tapaan. Esivalmisteluksi riittää kovan ja puumaisen ulkokuoren poistaminen.

Raakana kyssäkaali tuo raikkautta ja rapeutta salaatteihin. Kokeile kaalia raastettuna, ohueksi viipaloituina tai suikaloituina, kuten omenaisessa lisukesalaatissa tai pääruoaksi sopivassa kyssäkaali-lohisalaatissa. Voit myös lohkoa kaalin ja rouskutella sen välipalaksi sellaisenaan.

Kypsänä kyssäkaali maistuu niin höyrytettynä, paistettuna kuin uunissa paahdettuna. Käytä kaalia kuin juureksia: kuutioi, lohko, leikkaa se tikuiksi ranskalaisten tapaan, soseuta keittoihin tai raasta kasvispihveihin. Miedon makunsa ansiosta kyssäkaalin voi maustaa monella tavalla. Sekoita mukaan öljyä, suolaa, mustapippuria, hunajaa ja yrttejä tai vie makumaailma eksoottisempaan suuntaan currylla ja kurkumalla, kuten rapeassa kyssäkaalipakorassa.

Inspiraatiota ruoanlaittoon voi hakea myös Saksasta, Unkarista ja muista itäisen Euroopan keittiöistä, joissa kyssäkaalia on käytetty jo pitkään. Saksassa kyssäkaali tarjoillaan usein lisukkeena kermaisessa kastikkeessa, kun taas Unkarissa se soseutetaan keittoon tai tarjoillaan jauhelihalla täytettynä ja uunissa paistettuna.

Lue lisää kaaleista ja satokauden parhaista herkuista