Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kahden pojan äiti Laura on keksinyt keinoja tarjota perheelleen edullisia ruokaelämyksiä.

Tiukka budjetti hioi työttömästä perheenäidistä tarjoushaukan – näin hän säästää arkiruoassa pitkän pennin

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
SOK / haastateltavan kotialbumi
Julkaistu: 24.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Laura Soini käy kaupassa sunnuntaisin, hyödyntää einekset ja satsaa satokauteen. Erityisesti yhtä tuotetta hän ostaa tarjouksesta pakkaseen.

Arkiruoan valmistaminen tuottaa usein kiireisille lapsiperheille monenmoista päänvaivaa. Laitilalaisen Laura Soinin urakkaa vaikeuttaa myös tämänhetkinen tiukka taloudellinen tilanne.

Laura on nyt työttömänä, ja joulukuussa alkaa äitiysloma. Tammikuussa perheeseen odotetaan kolmatta lasta 7- ja 3-vuotiaiden veljesten kaveriksi.

”Tavallaan se on helpottavakin tekijä, kun arkiruoan suunnittelussa lähden aina liikkeelle tarjouksista. Sunnuntaisin käyn paikallisessa S-marketissa ja ostan kotipakastimeen 30 prosentin alennuksessa olevia tuotteita”, Laura kertoo.

Samalla reissulla Laura hankkii puuttuvat perustarvikkeet. Hän on tottunut vertailemaan kilohintoja hyllynreunuskylteistä.

Edullisimmat levitteet ja juustot ostetaan isoissa perhepakkauksissa.

”Valitettavasti kalaan on varaa harvoin, sillä se on kallista. Kun lohi on tarjouksessa, ostan isomman määrän ja teen uunilohta. Osan kalasta pakastan sopivina annoksina esimerkiksi kuutioina lohikeittoa varten.”

Kurkkaa vinkit kalaruokiin >>

Hintavertailuja tehdessään Laura on törmännyt laatueroihin.

”Esimerkiksi ketsupeissa on valtavasti eroja: kalliimpi laatutuote on maukkaampaa ja sitä kuluu selvästi vähemmän kuin edullisinta.”

Rohkeasti einekset käyttöön

Laura on tarkkana, että kaikki jääkaapin rippeetkin tulevat hyötykäyttöön. Hän tekee ruokaa isoilla kattiloilla ja pannuilla. Tuplasatsista riittää perheelle pariksi päiväksi lämmin ateria ja miehelle lounaseväätkin.

”Nyt kun on aikaa, olen ehtinyt leipoa enemmän. Teen paljon keittoja, ja niiden kanssa vastapaistetut sämpylät maistuvat aivan parhailta. Poikien pyynnöstä leivomme välillä mokkapaloja. Se on sellaista kivaa yhdessä puuhailua.”

Laura säästää ruoanlaittoon kuluvaa aikaa ostamalla käyttövalmiita kasvispakasteita.

Keittojuureksista soppa syntyy sukkelasti, ja uunijuurekset maistuvat vaikkapa sen uunilohen kanssa.

Miesväen toiveesta lenkkimakkarapäivä kruunataan pakasteranskanperunoilla, ja kiirepäivän pelastaa pyttipannupussi.

”Kehtaan sanoa suoraan, että meillä syödään myös eineksiä. Pinaatti- ja porkkanaletut ja broilerinugetit maistuvat pojille. Aliarvostettu purkkihernekeitto on koko perheen herkkua.”

Näin tuunaat valmisruoat >>

Kastikkeen tekoon Laura käyttää pohjana valmiita kastikeaineksia ja kumoaa mukaan vaikkapa purkillisen tomaattimurskaa.

Keittokattilaan sujahtaa liemikuution sijaan annosfondinappi makua antamaan. Suolattomat maustesekoitukset, kuten garam masala, antavat broileriruokaan ytyä yhdestä purkista.

Sesongin kasviksia ja perinneherkkuja Bonuksilla

Perheen ruokapöytään nostetaan aina salaattia ja usein myös poikien suosikkia, einespunajuurisalaattia. Erikoisemmat hedelmä- ja vihannesosaston herkut tuntuvat Laurasta hieman vaikeilta.

”Yhteishyvän reseptipankissa on valtavasti hyvännäköisiä kasvisruokia, mutta odotan kärsivällisesti, että lapset vähän kasvavat ennen kuin tartun niihin. Kasvissosekeitto sentään uppoaa.”

Hedelmiä ja kasviksia Laura ostaa sesongin mukaan, silloin ne ovat myös edullisia.

Katso kuukauden satokausituotteet ja reseptit >>

Kun kaupassa on tilaisuus maistaa uutuustuotteita, Laura käyttää aina tilaisuuden hyväkseen.

Kynnys ostaa vierasta tuotetta madaltuu, kun mausta jo tietää, tykätäänkö siitä kotona.

”Mielellään ostaisin aina myös luomua ja kotimaista. Mutta nyt, heikommassa rahatilanteessa, en pysty. Kaurahiutaleissa hintaero on pieni, mutta lihassa luomu tekee ison loven kukkaroon.”

Arkena Laura pitää kukkaronnyörit tiukalla, mutta juhlapyhinä perhe panostaa perinneruokiin.

”Kertyneet Bonukset törsään silloin ilolla ruokakauppaan.”

Ruokarumba on yhteishyvä.fi-sivuston juttusarja, jossa lapsiperheet kertovat vinkkejä arjessa selviytymiseen ja ruoanlaittoon.

Toimituksen suositus Soinin perheen viikon ruokalistaksi

Tämän viikon ruokalista lapsiperheille

Näin lapsiperheet selättävät arjen ruokarumbaa

Lisää vinkkejä arkeen