Leivät
Onnea merkkipäivänäsi, croissant! Tee maukas trendiherkku tai leivo nopeat juustosarvet
Tiesitkö, että rapealla ja lehtevällä croissantilla on oma merkkipäivänsä? Kansainvälistä croissant-päivää vietetään 30.1. Syö sen kunniaksi lehtevä ja rapea voisarvi tai kaksi.
![litistetyt croissantit suolaisella täytteellä](https://cdn.s-cloud.fi/v1/w1500h844_q75/assets/dam-id/8lu-DiKjazJA53xyAR3RrO.webp)
![litistetyt croissantit suolaisella täytteellä](https://cdn.s-cloud.fi/v1/w1500h844_q75/assets/dam-id/8lu-DiKjazJA53xyAR3RrO.webp)
Croissant, suomalaisittain voisarvi, on ranskalainen klassikko. Se on parhaimmillaan pinnalta rapea, runsaan lehtevä, sisältä mehevä ja siinä maistuu voi.
Rapea croissant sopii niin aamiaispöytään, iltapäiväkahvin seuraksi kuin osaksi iltapalaa. Niitä voi nauttia sellaisenaan, hillon tai marmeladin kanssa tai suolaisilla ja makeilla täytteillä.
Tällä hetkellä trendikkäintä (ja herkullisinta) on litistetty croissant. Kahden litteäksi kaulitun ja rapeaksi paistetun croissantin väliin laitetaan mozzarellaa, aurinkokuivattua tomaattia ja tuoreita yrttejä.
Paista croissant voissa, johon on sekoitettu hunajaa. Hunaja saa croissantin pinnan karamellisoitumaan pannulla koukuttavan rapeaksi. Maku on ihana yhdistelmä suolaista ja makeaa.
Jätä täytteet pois ja herkuttele litistetty ja paistettu croissant sellaisenaan, jos kaipaat pientä herkkuhetkeä.
Litistettyjen croissantien suosio alkoi jo mantelicroissantista. Edellisen päivän voisarvet lytätään ja niiden pinnalle levitetään paksu kerros herkullista mantelitäytettä. Sen jälkeen ne laitetaan hetkeksi uuniin, jossa rapeus palautuu. Mantelicroissant on täydellinen makupala iltapäivän kahvihetkeen.
Nämä juustosarvet leivot pöytään puolessa tunnissa. Itse tehdyt sarvet eivät ole aivan yhtä monikerroksisen lehteviä kuin kaupasta tai kahvilasta ostetut croissantit, mutta mehevyyttä ja makua niistä ei puutu.
Taikina valmistuu hetkessä sekoittamalla ainekset pikaisesti keskenään. Juustoraastetta tulee sekä taikinan joukkoon että sarvien täytteeksi ja kermaviili antaa taikinaan makua ja mehevyyttä.
Kaupan valmiista croissant-taikinasta on moneksi. Siitä voi rullata hauskat nakkicroissantit tai purkin voi ottaa mukaan retkelle ja paistaa ihanat tikkucroissantit evästauolla.