Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hei hei hyrskypotut! Nyt tulevat makuliemessä kylvetetyt perunat

Teksti:
Niina Mälkiä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 28.5.2020
|
Muokattu: 27.5.2021
Jälkimarinointi on nopea tapa maustaa kypsät perunat todellisiksi herkkupaloiksi. Laita keitetyt, paahdetut tai grillatut perunat kuumina liemeen, odota puoli tuntia ja supermehukkaat perunat ovat valmiina tarjolle.

Kuumat perunat, kuten lämpimät kasvikset ja vastapaistetut lihatkin, imevät itseensä paljon makua. Ilmiö on helppo havaita seuraamalla vastakeitettyä perunaa: kun vesi on kaadettu pois, perunat haihduttavat runsaasti kosteutta. Jos peität kattilan kannella, sinne kertyy kosteutta jonka perunat imaisevat helposti takaisin itseensä. Siksi kuumat potut kannattaakin upottaa jälkimarinadiin, josta ne imevät vesihöyryn sijaan ihania makuja.

Keitä, grillaa tai paahda ensin

Jälkimarinointi on tuttu tekniikka lämpiminä tarjottavista perunasalaateista, mutta voit käyttää sitä myös silloin, kun tarjoat kirkaskastikkeisen perunasalaatin kylmänä. Kuori ja paloittele perunat kuumina kulhoon, valuta kastike päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siirrä salaatti sitten jääkaappiin tekeytymään. Majoneesi- ja maitopohjaiset kastikkeet sekoitetaan aina kylmiin perunoihin.

Keitettyjen perunoiden jälkimarinointiin riittää puoli tuntia huoneenlämmössä, mutta jääkaapissa ne voivat maustua jopa seuraavaan päivään.

Jälkimarinointi sopii myös grillattujen varhaisperunavartaiden, savustettujen perunoiden ja uunissa paahdettujen perunoiden maustamiseen. Sipaise ohuelti marinadia vastakypsennetyille perunoille ja anna vetäytyä hetki. Perunat saavat esimerkiksi sitruuna-, chili- tai yrttiöljystä mukavasti makua jo kymmenessä minuutissa.

Mitä makuja marinadiin?

Perunoiden jälkimarinadiksi sopii öljypohjainen liemi tai kirkas kastike, jossa on mukana tilkka hapokasta sitruunaa, limeä tai vaaleaa viinietikkaa tai hieman vahvaa sinappia. Voit käyttää liemen pohjana myös aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Myös voisula toimii marinadin pohjana, kun tarjoat perunat lämpiminä.

Syvennä marinadin makua sipulinvarsilla tai purjolla, ja mausta liemi suolalla ja mustapippurilla.

Kun haluat marinadista raikkaan, lisää siihen raastettua sitruunankuorta ja reilusti yrttejä. Perunan mietoon makuun sopivat lähes kaikki yrtit, joten voi valita yrtit sen mukaan, mitä muuta on ruokapöydässä. Kalan kanssa syötäviin perunoihin voit hienontaa tilliä, possun lisukeperunoihin timjamia ja vahvasti maustetun broileriruoan kanssa korianteria. Myös rosmariini ja basilika sopivat perunan makuun.

Potkua jälkimarinadiin saat lisäämällä siihen puristettua tai viipaloitua valkosipulia, raastettua tuoretta inkivääriä tai chiliä joko tuoreena tai jauhettuna. Itämaista makua marinadiin saat lisäämällä siihen vähän juustokuminaa eli jeeraa.

Jälkimarinoi perunat näin

  1. Sekoita marinadi perunoiden kiehuessa.
  2. Keitä perunat kypsiksi ja kaada vesi pois kattilasta.
  3. Anna enimmän kosteuden haihtua perunoista ilman kantta.
  4. Kaada marinadi perunoiden joukkoon ja anna maustua huoneenlämmössä noin puoli tuntia.
  5. Lämmitä perunat uudelleen tarjolle, tarjoa haaleiksi jäähtyneinä tai jäähdytä kylmiksi ja tarjoa myöhemmin.

Vinkki! Jos jälkimarinoitua perunaa jää yli, viipaloi sitä uuniruokiin, suolaisiin piirakoihin tai pizzaan.

Parasta uusista perunoista: