Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Basilika on parasta! Suosikkiyrtti maustaa italialaisen keittiön klassikot, piristää tuttuja arkiruokia ja tuo jälkiruokiin jännittävän säväyksen

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 22.3.2021
|
Muokattu: 30.3.2021
Heleän vihreä basilika on yksi suomalaisten suosikkiyrteistä. Miedonmakuinen basilika tuo raikkautta salaatteihin, uuniruokiin ja pastoihin, mutta sopii myös jälkiruokiin esimerkiksi mansikan ja sitruunan kanssa. Katso herkulliset vinkit ja reseptit basilikan käyttöön.

Minttukasvien sukuun kuuluva basilika on italialaisen keittiön tärkeimpiä yrttejä. Suosikkiyrtin tuoksu on voimakkaan aromaattinen, maussa on makeutta, pippurisuutta ja häivähdys minttua.

Basilika on parhaimmillaan tuoreena, sillä kuivattuna sen maku on selvästi miedompi. Pehmeälehtinen basilika kannattaa lisätä ruokaan loppuvaiheessa, jolloin sen maku pääsee parhaiten esiin. Kuivattu basilika antaa puolestaan ruokiin enemmän makua alkuvaiheessa lisättynä. Jos haluat välttää basilikan lehtien tummumisen, revi ne käsin veitsellä leikkaamisen sijaan.

Entä kuinka basilika kannattaa säilyttää kotona? Tuore basilika pitää valosta, vedestä ja siitä, että sen lehtiä nypitään säännöllisesti pois. Aseta yrtti siis mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan, kastele ja napsi lehtiä käyttöön usein. Kylmä ilma saa basilikan nuupahtamaan, joten suojaa kaupasta ostettu yrttipuska kotimatkan ajaksi.

Basilika ruoanlaitossa

Jos reseptissä mainitaan tomaatti, juusto ja valkosipuli, ruoka suorastaan vaatii kaverikseen basilikaa. Basilika onkin tärkeä yrtti monissa italialaisissa klassikkoruoissa, kuten pestossa, tomaatti-mozzarella-salaatissa ja pastojen ja pizzojen päälle ripoteltuna. Basilikaa ja sen sukulaisia, kuten thai-basilikaa, käytetään paljon myös Aasian maissa. Moneen sopivan makunsa ansiosta basilikalla voi piristää myös tuttuja arkiruokia, kuten makaronilaatikkoa, keittoja ja uunilohta.

Tunnetko jo thaibasilikan?

Anikselta ja kanelilta maistuva thaibasilika sopii erityisen hyvin eksoottisiin ruokiin, kuten thaimaalaisiin curryihin ja vietnamilaiseen pho-keittoon. Kokeile maustaa sillä myös tuttuja ruokia, kuten kanapastaa.

Basilika jälkiruoissa

Hieman makea ja hennosti mintulta maistuva basilika on ihanan yrttinen lisä jälkiruokiin. Erityisen hyvä pari basilikalle on mansikka, mutta sen maku sopii myös muun muassa sitruunan, ananaksen, persimonin ja mangon seuraan.

Oi ihanat yrtit! Katso lisää vinkkejä ja reseptejä yrttien käyttöön