Basilika on parasta! Suosikkiyrtti maustaa italialaisen keittiön klassikot, piristää tuttuja arkiruokia ja tuo jälkiruokiin jännittävän säväyksen

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 22.3.2021
|
Muokattu: 30.1.2025
Heleän vihreä basilika on yksi suomalaisten suosikkiyrteistä. Miedonmakuinen basilika tuo raikkautta salaatteihin, uuniruokiin ja pastoihin, mutta sopii myös jälkiruokiin esimerkiksi mansikan ja sitruunan kanssa. Katso herkulliset vinkit ja reseptit basilikan käyttöön.

Minttukasvien sukuun kuuluva basilika on italialaisen keittiön tärkeimpiä yrttejä. Suosikkiyrtin tuoksu on voimakkaan aromaattinen, maussa on makeutta, pippurisuutta ja häivähdys minttua.

Basilika on parhaimmillaan tuoreena, sillä kuivattuna sen maku on selvästi miedompi. Pehmeälehtinen basilika kannattaa lisätä ruokaan loppuvaiheessa, jolloin sen maku pääsee parhaiten esiin. Kuivattu basilika antaa puolestaan ruokiin enemmän makua alkuvaiheessa lisättynä. Jos haluat välttää basilikan lehtien tummumisen, revi ne käsin veitsellä leikkaamisen sijaan.

Entä kuinka basilika kannattaa säilyttää kotona? Tuore basilika pitää valosta, vedestä ja siitä, että sen lehtiä nypitään säännöllisesti pois. Aseta yrtti siis mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan, kastele ja napsi lehtiä käyttöön usein. Kylmä ilma saa basilikan nuupahtamaan, joten suojaa kaupasta ostettu yrttipuska kotimatkan ajaksi.

Basilika ruoanlaitossa

Jos reseptissä mainitaan tomaatti, juusto ja valkosipuli, ruoka suorastaan vaatii kaverikseen basilikaa. Basilika onkin tärkeä yrtti monissa italialaisissa klassikkoruoissa, kuten pestossa, tomaatti-mozzarella-salaatissa ja pastojen ja pizzojen päälle ripoteltuna. Basilikaa ja sen sukulaisia, kuten thai-basilikaa, käytetään paljon myös Aasian maissa. Moneen sopivan makunsa ansiosta basilikalla voi piristää myös tuttuja arkiruokia, kuten makaronilaatikkoa, keittoja ja uunilohta.

Helmitomaatti-mozzarellasalaatti
Helmitomaatti-mozzarellasalaatti

Helmitomaatti-mozzarellasalaatti

Pizza Margherita
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Parempi makaronilaatikko
Parempi makaronilaatikko

Parempi makaronilaatikko

Kermainen uunilohi
Kermainen uunilohi

Kermainen uunilohi

Kokkaa Kotimaista: 10 minuutin kanapullakeitto
Kokkaa Kotimaista: 10 minuutin kanapullakeitto

10 minuutin kanapullakeitto

Tunnetko jo thaibasilikan?

Anikselta ja kanelilta maistuva thaibasilika sopii erityisen hyvin eksoottisiin ruokiin, kuten thaimaalaisiin curryihin ja vietnamilaiseen pho-keittoon. Kokeile maustaa sillä myös tuttuja ruokia, kuten kanapastaa.

Tofucurry
Tofucurry

Tofucurry

Pho Ga -kanakeitto
Pho Ga -kanakeitto

Pho Ga -kanakeitto

Basilika jälkiruoissa

Hieman makea ja hennosti mintulta maistuva basilika on ihanan yrttinen lisä jälkiruokiin. Erityisen hyvä pari basilikalle on mansikka, mutta sen maku sopii myös muun muassa sitruunan, ananaksen, persimonin ja mangon seuraan.

Marinoitu hedelmäsalaatti
Marinoitu hedelmäsalaatti

Marinoitu hedelmäsalaatti

Sharonsalaatti ja vaniljavaahto
Sharonsalaatti ja vaniljavaahto

Sharonsalaatti ja vaniljavaahto

Makeat tuulihatut
Makeat tuulihatut

Makeat tuulihatut

Mansikka-mangosmoothiejäätelöt

Oi ihanat yrtit! Katso lisää vinkkejä ja reseptejä yrttien käyttöön