Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rosmariini rakastaa perunaa ja riistaa, mutta maistuu myös leivonnassa ja drinkkien koristeena

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.12.2020
|
Muokattu: 23.11.2021
Välimeren yrtteihin kuuluva rosmariini on ihanan monipuolinen mauste. Pienikin määrä riittää nostamaan lihapadan, tavalliset perunat ja pataleivän uudelle tasolle. Tuore rosmariinioksa on myös helppo ja näyttävä koriste niin uuniruokiin, jälkkäreihin kuin drinkkeihin.

Tummanvihreä rosmariini tuo mieleen suopursun ja havupuut tuoksullaan ja neulasmaisilla lehdillään. Välimeren alueella villinä kasvava rosmariini on voimakas yrtti, jota kannattaa lisätä ruokaan pieni määrä kerrallaan. Sen upea, aromikas maku käy kuitenkin yllättävän moneen: peruna- ja lammasruokien lisäksi rosmariini on oiva pari muun muassa sitruunalle, omenoille ja mansikoille.

Tuore rosmariini on kuivattua voimakkaampaa ja maultaan terävämpää, joten yhdestä puskasta riittää kokattavaa pitkäksi aikaa. Rosmariini säilyy onneksi hyvin eikä kaipaa kastelua kovin usein.

Voit lisätä tuoreen rosmariinin oksat kokonaisina haudutettaviin ruokiin, mutta muuten lehdet kannattaa irrottaa puumaisesta varresta. Jos et välitä lehtien kovasta rakenteesta, hienonna ne pieniksi. Kuiva rosmariini kannattaa murskata ennen ruokaan lisäämistä. Kovana yrttinä rosmariini kestää hyvin haudutusta.

Rosmariini ruoanlaitossa

Rosmariinin vahvat aromit sopivat moniin erilaisiin ruokiin. Lammaspaisti ja lihapadat rakastavat sitä, samoin sipulikeitto ja pataleipä.

Hae rosmariinin käyttöön inspiraatiota Välimereltä ja yhdistä se perunoihin, tomaatteihin, voimakkaanmakuisiin lihoihin ja sipuliin. Tai käännä katseesi kotimaan metsiin ja hienonna tuoretta rosmariinia sieniruokiin. Sitruuna, valkosipuli ja hunaja sopivat lähes poikkeuksetta rosmariinin seuraksi.

Kokeile ainakin rosmariinin maustamia uuniperunoita ja italialaista focacciaa, johon rosmariini olennaisesti kuuluu. Siirry sitten liharuokiin ja mausta rosmariinilla riistaruukku. Äläkä heitä oksia pois, vaan säästä yläosaan pari tupsua ja käytä oksia cocktail-tikkujen tai grillivartaiden tapaan.

Rosmariini sopii omenan seuraksi niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa. Kokeile esimerkiksi tätä omenaista broileripaistosta.

Jälkiruokien ja drinkkien viimeistelijä

Rosmariini tuo jälkiruokien makuun syvyyttä ja tasapainottaa niiden makeutta. Voit lisätä hienonnettua rosmariinia esimerkiksi appelsiinikakun taikinaan, paahtovanukkaaseen tai kotitekoiseen vaniljajäätelöön. Kokeile sitä myös happamia metsämarjoja, kuten puolukoita ja karpaloita sisältävissä jälkiruoissa. Sokeriset rosmariininoksat toimivat kauniina kuusikoristeina kakun päällä.

Rosmariini sopii myös sitruunaisten tai marjaisten jälkiruokien ja drinkkien koristeluun. Tuikkaa oksa vaikkapa lasilliseen karpalosangriaa tai puolukkakuohua.

Oi ihanat yrtit! Katso lisää vinkkejä ja reseptejä yrttien käyttöön