Tummanvihreä rosmariini tuo mieleen suopursun ja havupuut tuoksullaan ja neulasmaisilla lehdillään. Välimeren alueella villinä kasvava rosmariini on voimakas yrtti, jota kannattaa lisätä ruokaan pieni määrä kerrallaan. Sen upea, aromikas maku käy kuitenkin yllättävän moneen: peruna- ja lammasruokien lisäksi rosmariini on oiva pari muun muassa sitruunalle, omenoille ja mansikoille.
Tuore rosmariini on kuivattua voimakkaampaa ja maultaan terävämpää, joten yhdestä puskasta riittää kokattavaa pitkäksi aikaa. Rosmariini säilyy onneksi hyvin eikä kaipaa kastelua kovin usein.
Voit lisätä tuoreen rosmariinin oksat kokonaisina haudutettaviin ruokiin, mutta muuten lehdet kannattaa irrottaa puumaisesta varresta. Jos et välitä lehtien kovasta rakenteesta, hienonna ne pieniksi. Kuiva rosmariini kannattaa murskata ennen ruokaan lisäämistä. Kovana yrttinä rosmariini kestää hyvin haudutusta.
Rosmariini ruoanlaitossa
Rosmariinin vahvat aromit sopivat moniin erilaisiin ruokiin. Lammaspaisti ja lihapadat rakastavat sitä, samoin sipulikeitto ja pataleipä.
Hae rosmariinin käyttöön inspiraatiota Välimereltä ja yhdistä se perunoihin, tomaatteihin, voimakkaanmakuisiin lihoihin ja sipuliin. Tai käännä katseesi kotimaan metsiin ja hienonna tuoretta rosmariinia sieniruokiin. Sitruuna, valkosipuli ja hunaja sopivat lähes poikkeuksetta rosmariinin seuraksi.
Kokeile ainakin rosmariinin maustamia uuniperunoita ja italialaista focacciaa, johon rosmariini olennaisesti kuuluu. Siirry sitten liharuokiin ja mausta rosmariinilla riistaruukku. Äläkä heitä oksia pois, vaan säästä yläosaan pari tupsua ja käytä oksia cocktail-tikkujen tai grillivartaiden tapaan.
Rosmariini sopii omenan seuraksi niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa. Kokeile esimerkiksi tätä omenaista broileripaistosta.
Jälkiruokien ja drinkkien viimeistelijä
Rosmariini tuo jälkiruokien makuun syvyyttä ja tasapainottaa niiden makeutta. Voit lisätä hienonnettua rosmariinia esimerkiksi appelsiinikakun taikinaan, paahtovanukkaaseen tai kotitekoiseen vaniljajäätelöön. Kokeile sitä myös happamia metsämarjoja, kuten puolukoita ja karpaloita sisältävissä jälkiruoissa.
Rosmariini sopii myös sitruunaisten tai marjaisten jälkiruokien ja drinkkien koristeluun. Tuikkaa oksa vaikkapa lasilliseen karpalosangriaa tai puolukkakuohua.