Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sesongissa nyt: tuoreet viikunat

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 18.9.2020
|
Muokattu: 18.9.2020
Hienoarominen tuore viikuna on parhaimmillaan sellaisenaan ja yksinkertaisissa ruoissa, kuten salaateissa ja juuston seurana. Viikuna viihtyy niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa ja rakastaa ennen kaikkea aromikkaita makupareja, kuten hunajaa, tummaa suklaata sinihomejuustoa ja balsamicosiirappia. Näillä vinkeillä otat kaiken irti viikunasesongista!

Pieni viikunaopas: näin valitset parhaat viikunat ja säilytät ne oikein

Tuore viikuna on sievä, sipulinmuotoinen hedelmä. Ohut kuori kätkee sisälleen pehmeän, jopa hillomaisen sisuksen, jossa on runsaasti rapsahtavia siemeniä. Kuoren väri voi vaihdella vihertävästä tummanviolettiin ja jopa ruskeaan.

Kypsä viikuna on samaan aikaan pehmeä ja kiinteä, minkä lisäksi sen tunnistaa ohuesta kuoresta ja makeasta tuoksusta. Toisinaan kannasta valuu tahmeaa siirappia.

Ohutkuorisia ja pehmeitä viikunoita kannattaa käsitellä varoen. Herkkä hedelmä ei säily pitkään, joten syö viikunat muutaman päivän sisällä ostamisesta. Parhaiten viikuna viihtyy viileässä, 2–6 asteen lämpötilassa.

Ohutkuorisia ja pehmeitä viikunoita kannattaa käsitellä varoen.

Tuore viikuna ruoanlaitossa – nauti sellaisenaan tai kypsennettynä

Tuoreista viikunoista on helppo nauttia. Viikunoita ei tarvitse kuoria, mutta hedelmät kannattaa pestä ja niiden kova kanta leikata pois.

Syö viikunoita sellaisenaan, viipaloi turkkilaisen jogurtin päälle ja salaatin joukkoon tai kokoa yksinkertainen alkupala viikunoista ja ilmakuivatusta kinkusta. Jos haluat viikunoiden makuun lisää syvyyttä, karamellisoi ne paistinpannulla voissa ja sokerissa.

Parhaimmillaan viikunat ovat vahvojen ja täyteläisten raaka-aineiden seurassa. Kokeile juhlavaa viikuna-sinihomejuustosalaattia tai juustoista viikunapiirasta, mascarponella ja pekaanipähkinöillä täydennettyjä viikunalämppäreitä sekä helppoa viikuna-suklaakakkua. Jos viikunoita jää yli tai ne ovat jo hieman ylikypsiä, keitä hedelmistä kompotti juustojen seuraksi.

Kuivatut viikunat ovat talvinen herkku

Sesongin ulkopuolella viikunasta voi nauttia kuivattuna. Maku on silloin selvästi makeampi ja siemenet tuntuvat suussa selkeämmin. Käytä kuivattuja viikunoita leivontaan, täytteisiin ja hilloihin. Piparkakut, sinihomejuusto ja glögissä keitetyt viikunat ovat vastustamaton herkku pikkujoulupöytään, maista vaikka!

Jäikö nälkä? Katso ideoita muihin syksyn satokausiherkkuihin!