Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Syksyn lämmittävät keitot – 8 ohjetta arkeen ja viikonloppuun

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 4.9.2023
|
Muokattu: 4.9.2023
Lämmittävät, tuhdit ja täyteläiset keitot ovat täydellistä ruokaa syksyn pimeneviin ja viileneviin iltoihin. Herkulliset kasviskeitot, älyttömän helppo kalakeitto ja muut reseptit maistuvat niin arkena kuin viikonloppunakin.

Ranskalainen sipulikeitto

Edullinen ja helppo sipulikeitto on ranskalaisen keittiön klassikko, joka sopii arki-illalliseksi, kun on hieman enemmän aikaa seistä hellan ääressä.

Karamellisoidusta sipulista tehty keitto on yllättävän tuhti ja tuo lämpimän olon syksyn pimeneviin iltoihin. Keitossa käytetään useimmiten tavallista sipulia, mutta mikään ei estä kokeilemasta sen joukossa myös esimerkiksi salotti-, hopea- tai makeasipulia. Punasipulia ei perinteisesti käytetä sipulikeitossa, sillä se värjää keiton liemen.

Keiton liemi saa hapokkuutta valkoviinistä ja kypsäksi hautunut keitto viimeistellään leipäviipaleilla ja voimakkaan makuisella gratinoidulla juustolla.

Tuhti vegekeitto

Mausteinen ja täyttävä keitto on täydellistä syysruokaa. Texmexistä ei makua puutu, ja tällä vegaanisella keitolla jaksaa takuulla seuraavaan ruoka-aikaan asti.

Tuhti keitto sisältää perunaa, kasvijauhista, papuja ja maissia. Tomaattipohjainen liemi maustetaan juustokuminalla ja paprikajauheella, limen mehulla sekä makuja tasapainottavalla ripauksella sokeria. Jos kaapista löytyy nachoja, niitä kannattaa ehdottomasti murustella annosten päälle.

Herkullisen paahteinen sosekeitto

Kasvissosekeitot syksyn juureksista ovat maultaan ihanan monipuolisia. Kun juurekset paahtaa uunissa pilkottuina, niihin saa runsaasti lisämakua. Syvä paahteinen umamisuus ja herkullinen makeus korostuvat.

Kokeile keitossa bataattia ja porkkanaa, sipulia, tomaattia ja vaikka kesäkurpitsaa. Kypsät kasvikset siirretään pelliltä kattilaan tai kuumuutta kestävään blenderiin, joukkoon kaadetaan (kasvis)liemi sekä mahdolliset muut mausteet ja keitto soseutetaan.

Parhaimmillaan keitto on tietysti silloin, kun sen pinnalle ripottelee jotain rapeaa kuten siemeniä, sekä jotain raikasta kuten ranskankermaa tai kermaviiliä.

Upean punainen syyskeitto

Klassikkokeitto borssi on alkujaan ukrainasta. Punajuuri antaa keitolle upean värin, juuriselleri pienenäkin määränä paljon makua ja kaali ja porkkana tekevät keitosta tuhdimman. Viipaloidut nakit lisäävät ruokaisuutta ja antavat tietysti makuakin. Ne voi halutessaan ruskistaa pannulla ennen keittoon lisäämistä.

Keiton liemi on mukavan mausteinen ja hieman hapan, kiitos joukkoon lorautettavan etikan. Valmis keitto tarjoillaan tuoreen persiljan ja smetanan kanssa.

Vegaanin kalakeitto

Savutofukeitto on makumaailmaltaan kuin kalaton kalakeitto. Mieto savuisuus ja tuore tilli tekevät keitosta yllättävän samankaltaisen.

Tofu kannattaa kuutioida ja paistaa pannulla pinnaltaan rapeaksi, jotta sen koostumus pysyy keitossa ehjänä. Fenkoli tuo porkkanan ja perunan lisäksi keittoon herkullista aromia. Pieni määrä sitruunanmehua sopii myös makumaailmaan. Parhainta tämä vegaanin kalakeitto on ruisleivän kanssa tarjottuna.

Lämmittävä linssikeitto

Linssikeitto on täydellinen kotivararuoka. Kuivatut linssit säilyvät kuivakaapissa pitkään ja ne kypsyvät nopeasti. Linssit ovat myös edullisia sekä proteiini- ja kuitupitoisia. Lisäksi ne ovat terveellisiä ja kuuluvat uusiin ravitsemussuosituksiin.

Tässä linssikeitossa käytetään vihreitä linssejä, jotka pysyvät kiinteämpinä kuin punaiset linssit eikä keitto näin ollen puuroudu muhennosmaiseksi.

Tomaattipohjaiseen linssikeittoon kannattaa lisätä pieneksi pilkottua porkkanaa, muutama lehtisellerin varsi ja sipulia. Mausteina voi käyttää yrttejä, kuten basilikaa, oreganoa ja timjamia. Myös Lähi-Idän mausteet kuten juustokumina, paprika, chilijauhe ja kurkuma.

Maailman helpoin kalakeitto

Helppo ja nopea kalakeitto onnistuu tarvittaessa täysin kaupan valmiista pakasteista ja eineksistä. Valmis tomaattikeitto toimii liemenä, kalan voi ostaa tuoreena tai pakastettuina kuutoina ja kalan lisäksi keittoon lisätään pakastepapuja.

Kalaliemikuutio ja kermapurkki pitävät huolen, että keitossa on makua ja täyteläisyyttä. Tämä herkullinen keitto on siis valmis jo vartissa.

Koko perheen arkikeitto

Italialaisen minestronekeiton tapainen jauheliha-pastakeitto on helppo ja kaikille maistuva koko perheen arkiruoka.

Keittoon paistetaan jauhelihaa, joka maustetaan italialaisilla yrteillä ja tomaattipyreellä. Jauheliha lisätään keittoliemeen, jonne lisätään myös pasta ja keittoa keitetään, kunnes se kypsyy. Lopuksi lisättävä sulatejuusto vastaa keiton täyteläisestä mausta.

Keitto onnistuu myös yhden kattilan taktiikalla, jos jauhelihan paistaa kattilassa.

Katso myös muut keittoideat: