Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yhteishyvä 4/23 -lehden reseptit maukkaaseen jouluun

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 15.11.2023
|
Muokattu: 15.11.2023
Nyt on aika aloittaa joulupöydän suunnittelu! Tuo perinteisten jouluruokien joukkoon uusia makuja: piristä tuttua graavilohta appelsiinilla, korvaa laatikot paahdetuilla ja pikkelöidyillä juureksilla ja kokeile kinkun tilalla kalkkunaa. Hemmottele läheisiä suklaisilla herkuilla ja ihastuta suolaisella juustokakulla, jossa maistuu kauden kaunein hedelmä granaattiomena.

Sesongin juhlava hedelmä

Granaattiomena on loppuvuoden raikkain hedelmä, jonka kovan kuoren sisältä paljastuu kymmenittäin mehukkaita, heleän punaisia siemeniä. Siemenet käyvät niin pää- kuin jälkiruokiin tuomaan väriä ja makua. Ripottele siemeniä salaatin päälle, käytä leivonnaisten koristeluun ja viimeistele niillä smoothiet, jogurttiannokset ja hedelmäsalaatit. Ole tarkkana granaattiomenan käsittelyssä, sillä mehu värjää helposti keittiön pinnat ja tekstiilit.

Granaattiomenasta valmistettu rouskuva salsa viimeistelee suolaisen, kolmesta juustosta valmistuvan kakun. Kakku maistuu sekä pikkujoulujen tarjottavana että joulun juhlapöydässä.

Joulun näyttävimmissä leivonnaisissa maistuu suklaa

Suklaa on erottamaton osa joulua: se maustaa kakkujen ja torttujen taikinat sekä täytteet.

Valkosuklaa-kinuskijouluhalko täytetään valkosuklaalla maustetulla kermavaahdolla ja kinuskikastikkeella. Täytteen maut toistuvat myös leivonnaisen koristelussa.

Suklaa-kirsikkakakku on näyttävä joulupöydän makea herkku. Kakun väleissä ja pinnalla maistuu kirsikkainen mascarponevaahto. Viimeisen silauksen kakulle antaa tummasta suklaasta valmistettu kuorrute, joka saa valua kauniiksi raidoiksi kakun reunoille.

Rapeapohjainen torttu täytetään pehmeällä tummasuklaatäytteellä. Helppo vegaaninen torttu saa näyttävän koristelun pensasmustikoista ja viikunoista. Tarjoa torttu vegaanisen vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Klassikko uudella tavalla – kuorrute tekee hedelmäkakusta trendikkään

Englantilainen hedelmäkakku on kahvikakkujen klassikko, joka saa nyt päälleen piparkakun makuisen tuorejuustokuorrutteen. Koristele kakku näyttäväksi kandeeratuilla appelsiiniviipaleilla.

Joulun kalapöydässä yhdistyvät uudet ja tutut maut

Mausta joulupöydän graavilohi raikkaalla appelsiinilla, marinoi katkaravut aasialaisittain ja tee sillistä makean hapokas ranskalainen sipulisilli. Vegaaninen skagen maistuu myös sekasyöjille yhdessä leipätikkujen kanssa.

Kasvislisukkeet tuovat vaihtelua juhlapöytään

Tuo pientä vaihtelua perinteiseen joulupöytään uusilla lisukkeilla. Korvaa perinteinen rosolli pikkelöidyillä juureksilla tai paahdetuilla punajuurilla. Joululaatikoille maistuva vaihtoehto on feta-pistaasikuorrutteinen bataattilaatikko sekä ruskistetulla salviavoilla viimeistelty puikulamuusi. Nopea päärynä-juustosalaatti saa seurakseen makean granaattiomenakastikkeen.

Kyllästyttääkö kinkku? Kokeile kalkkunaa tai vegaanista Wellingtonia

Pienen porukan joulupöydän tähtinä toimivat helppo kuorrutettu kalkkunarulla ja Wellington, joka tehdään nyt vegaanisesti. Kalkkunarulla saa pintaansa sinappihunnun ja rapeita pankojauhoja. Vegaaninen Wellington täytetään sienillä ja saksanpähkinöillä. Molempien pääruokien kanssa maistuu täyteläinen punaviinikastike.

Tosi helppo jouluaterian päätös

Helppo itse tehty jäätelö valmistuu vain muutamasta aineksesta ja maistuu myös vegaaneille. Tee maukas jäätelöpohja kasvipohjaisesta vispistä ja kondensoidusta kookosmaidosta, ja valitse mausteeksi suosikkisi kolmesta makuparista.

Lisää aiheesta