Yhteishyvä 4/23 -lehden reseptit maukkaaseen jouluun

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 15.11.2023
|
Muokattu: 30.1.2025
Nyt on aika aloittaa joulupöydän suunnittelu! Tuo perinteisten jouluruokien joukkoon uusia makuja: piristä tuttua graavilohta appelsiinilla, korvaa laatikot paahdetuilla ja pikkelöidyillä juureksilla ja kokeile kinkun tilalla kalkkunaa. Hemmottele läheisiä suklaisilla herkuilla ja ihastuta suolaisella juustokakulla, jossa maistuu kauden kaunein hedelmä granaattiomena.

Sesongin juhlava hedelmä

Granaattiomena on loppuvuoden raikkain hedelmä, jonka kovan kuoren sisältä paljastuu kymmenittäin mehukkaita, heleän punaisia siemeniä. Siemenet käyvät niin pää- kuin jälkiruokiin tuomaan väriä ja makua. Ripottele siemeniä salaatin päälle, käytä leivonnaisten koristeluun ja viimeistele niillä smoothiet, jogurttiannokset ja hedelmäsalaatit. Ole tarkkana granaattiomenan käsittelyssä, sillä mehu värjää helposti keittiön pinnat ja tekstiilit.

Granaattiomenasta valmistettu rouskuva salsa viimeistelee suolaisen, kolmesta juustosta valmistuvan kakun. Kakku maistuu sekä pikkujoulujen tarjottavana että joulun juhlapöydässä.

Granaattiomenasalsalla koristeltu suolainen juustokakku, josta leikattu pala lautaselle. Kakun vierellä granattiomenalohko ja kokonainen granaattiomena sekä kolme tummaa pippurimyllyä.
Granaattiomenasalsalla koristeltu suolainen juustokakku, josta leikattu pala lautaselle. Kakun vierellä granattiomenalohko ja kokonainen granaattiomena sekä kolme tummaa pippurimyllyä.

Suolainen juustokakku ja granaattiomenasalsa

Joulun näyttävimmissä leivonnaisissa maistuu suklaa

Suklaa on erottamaton osa joulua: se maustaa kakkujen ja torttujen taikinat sekä täytteet.

Valkosuklaa-kinuskijouluhalko täytetään valkosuklaalla maustetulla kermavaahdolla ja kinuskikastikkeella. Täytteen maut toistuvat myös leivonnaisen koristelussa.

Suklaa-kirsikkakakku on näyttävä joulupöydän makea herkku. Kakun väleissä ja pinnalla maistuu kirsikkainen mascarponevaahto. Viimeisen silauksen kakulle antaa tummasta suklaasta valmistettu kuorrute, joka saa valua kauniiksi raidoiksi kakun reunoille.

Rapeapohjainen torttu täytetään pehmeällä tummasuklaatäytteellä. Helppo vegaaninen torttu saa näyttävän koristelun pensasmustikoista ja viikunoista. Tarjoa torttu vegaanisen vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Valkosuklaa-kinuskijouluhalko, joka on koristelut puolukoilla. Leivonnaisesta leikattu viipale tarjoiluastialle. Tarjoiluastian reunalla veitsi ja vieressä puolukan varpuja.
Valkosuklaa-kinuskijouluhalko, joka on koristelut puolukoilla. Leivonnaisesta leikattu viipale tarjoiluastialle. Tarjoiluastian reunalla veitsi ja vieressä puolukan varpuja.

Valkosuklaa-kinuskijouluhalko

Tuoreilla kirsikoilla, pursotuksilla ja sulatetulla suklaalla koristeltu suklaa-kirsikkakakku tummalla, jalallisella kakkuvadilla. Kakusta leikattu pala lautaselle.
Tuoreilla kirsikoilla, pursotuksilla ja sulatetulla suklaalla koristeltu suklaa-kirsikkakakku tummalla, jalallisella kakkuvadilla. Kakusta leikattu pala lautaselle.

Suklaa-kirsikkakakku

Vegaaninen suklaatorttu, joka koristeltu tuoreilla viikunoilla, pensasmustikoilla ja hasselpähkinöillä.
Vegaaninen suklaatorttu, joka koristeltu tuoreilla viikunoilla, pensasmustikoilla ja hasselpähkinöillä.

Vegaaninen suklaatorttu

Klassikko uudella tavalla – kuorrute tekee hedelmäkakusta trendikkään

Englantilainen hedelmäkakku on kahvikakkujen klassikko, joka saa nyt päälleen piparkakun makuisen tuorejuustokuorrutteen. Koristele kakku näyttäväksi kandeeratuilla appelsiiniviipaleilla.

Englantilainen hedelmäkakku tuorejuustovaahdolla kuorrutettuna. Kakku on koristeltu kanelitangoilla, kandeeratuilla appelsiineilla, piparkakuilla, tähtianiksilla ja rosmariinitupsuilla.
Englantilainen hedelmäkakku tuorejuustovaahdolla kuorrutettuna. Kakku on koristeltu kanelitangoilla, kandeeratuilla appelsiineilla, piparkakuilla, tähtianiksilla ja rosmariinitupsuilla.

Englantilainen hedelmäkakku tuorejuustokuorrutteella

Joulun kalapöydässä yhdistyvät uudet ja tutut maut

Mausta joulupöydän graavilohi raikkaalla appelsiinilla, marinoi katkaravut aasialaisittain ja tee sillistä makean hapokas ranskalainen sipulisilli. Vegaaninen skagen maistuu myös sekasyöjille yhdessä leipätikkujen kanssa.

Appelsiinigraavattua lohta, appelsiiniviipaleita ja timjamia valkoisella tarjoilulautasella. Vieressä appelsiiniviipaleita, timjamia ja haarukoita lautasten päällä.
Appelsiinigraavattua lohta, appelsiiniviipaleita ja timjamia valkoisella tarjoilulautasella. Vieressä appelsiiniviipaleita, timjamia ja haarukoita lautasten päällä.

Appelsiinigraavattu lohi

Vegaanista skagenia kulhossa merilevävalmisteella ja ruohosipulilla koristeltuna. Kulhoon dipattuna yksi leipätikku. Lisää leipätikkuja lautasilla kulhon vierellä.
Vegaanista skagenia kulhossa merilevävalmisteella ja ruohosipulilla koristeltuna. Kulhoon dipattuna yksi leipätikku. Lisää leipätikkuja lautasilla kulhon vierellä.

Vegaaninen skagen

Ranskalaista sipulisiliiä kolmessa lasipurkissa, joista yhdessä haarukka. Purkkien alla vaaleat lautaset. Pöydällä pippureita ja vaalea liina.
Ranskalaista sipulisiliiä kolmessa lasipurkissa, joista yhdessä haarukka. Purkkien alla vaaleat lautaset. Pöydällä pippureita ja vaalea liina.

Rakastettu ranskalainen sipulisilli

Valkosipuli-chilirapuja kulhossa korianterilla koristeltuna. Vieressä limeaiolia kulhossa, jossa lusikka.
Valkosipuli-chilirapuja kulhossa korianterilla koristeltuna. Vieressä limeaiolia kulhossa, jossa lusikka.

Valkosipuli-chiliravut

Kasvislisukkeet tuovat vaihtelua juhlapöytään

Tuo pientä vaihtelua perinteiseen joulupöytään uusilla lisukkeilla. Korvaa perinteinen rosolli pikkelöidyillä juureksilla tai paahdetuilla punajuurilla. Joululaatikoille maistuva vaihtoehto on feta-pistaasikuorrutteinen bataattilaatikko sekä ruskistetulla salviavoilla viimeistelty puikulamuusi. Nopea päärynä-juustosalaatti saa seurakseen makean granaattiomenakastikkeen.

Pikkelöityjä raitajuuria kolmessa kulhossa. Raitajuurien päällä kanelitankoja, laakerinlehtiä ja pippureita.
Pikkelöityjä raitajuuria kolmessa kulhossa. Raitajuurien päällä kanelitankoja, laakerinlehtiä ja pippureita.

Pikkelöidyt raitajuuret

Feta-pistaasikuorrutteinen bataattilaatikko tummassa uunivuoassa. Vuoassa lusikka, jolla laatikkoa on kauhaistu.
Feta-pistaasikuorrutteinen bataattilaatikko tummassa uunivuoassa. Vuoassa lusikka, jolla laatikkoa on kauhaistu.

Bataattilaatikko feta-pistaasikuorrutteella

Paahdettuja punajuuria tummalla tarjoiluastialla piparjuurikastikkeella, saksanpähkinöillä ja timjamilla koristeltuna. Lautasella kolme haarukkaa. Lautasen vieressä saksanpähkinöitä ja piparjuurikastiketta kulhossa.
Paahdettuja punajuuria tummalla tarjoiluastialla piparjuurikastikkeella, saksanpähkinöillä ja timjamilla koristeltuna. Lautasella kolme haarukkaa. Lautasen vieressä saksanpähkinöitä ja piparjuurikastiketta kulhossa.

Paahdetut punajuuret piparjuurikastikkeella

Kulhossa perunamuusia, jonka päällä salviavoita ja salvianlehtiä. Vieressä kastikekannu, jossa salviavoita.
Kulhossa perunamuusia, jonka päällä salviavoita ja salvianlehtiä. Vieressä kastikekannu, jossa salviavoita.

Perunamuusi ja ruskistettu salviavoi

Päärynä-sinihomejuustosalaattia vihreässä kulhossa. Salaatin päällä granaattiomenakastiketta ja salaatin vieressä päärynöitä sekä granaattiomenakastiketta kulhossa.
Päärynä-sinihomejuustosalaattia vihreässä kulhossa. Salaatin päällä granaattiomenakastiketta ja salaatin vieressä päärynöitä sekä granaattiomenakastiketta kulhossa.

Päärynä-juustosalaatti

Kyllästyttääkö kinkku? Kokeile kalkkunaa tai vegaanista Wellingtonia

Pienen porukan joulupöydän tähtinä toimivat helppo kuorrutettu kalkkunarulla ja Wellington, joka tehdään nyt vegaanisesti. Kalkkunarulla saa pintaansa sinappihunnun ja rapeita pankojauhoja. Vegaaninen Wellington täytetään sienillä ja saksanpähkinöillä. Molempien pääruokien kanssa maistuu täyteläinen punaviinikastike.

Kalkkunarulla, josta leikattu viipaleita tarjoiluastialle. Tarjoiluastian reunalla koristeena rosmariinin oksia. Vieressä punaviinikastiketta kastikekulhossa.
Kalkkunarulla, josta leikattu viipaleita tarjoiluastialle. Tarjoiluastian reunalla koristeena rosmariinin oksia. Vieressä punaviinikastiketta kastikekulhossa.

Kalkkunarulla ja rosmariini-punaviinikastike

Vegaaninen Wellington metallisella tarjoiluvadilla. Vadin reunalla tarjoiluottimet ja vieressä kuorellisia saksanpähkinöitä.
Vegaaninen Wellington metallisella tarjoiluvadilla. Vadin reunalla tarjoiluottimet ja vieressä kuorellisia saksanpähkinöitä.

Vegaaninen Wellington

Tosi helppo jouluaterian päätös

Helppo itse tehty jäätelö valmistuu vain muutamasta aineksesta ja maistuu myös vegaaneille. Tee maukas jäätelöpohja kasvipohjaisesta vispistä ja kondensoidusta kookosmaidosta, ja valitse mausteeksi suosikkisi kolmesta makuparista.

Viisi palloa vegaanista keksilevite-kirsikkajäätelöä. Palloista kaksi kulhossa ja loput pöytätason päällä. Keksilevitettä lautasella ja kirsikkahilloa kulhossa. Pöydällä keksilevitteessä käytetty lusikka.
Viisi palloa vegaanista keksilevite-kirsikkajäätelöä. Palloista kaksi kulhossa ja loput pöytätason päällä. Keksilevitettä lautasella ja kirsikkahilloa kulhossa. Pöydällä keksilevitteessä käytetty lusikka.

Keksilevite-kirsikkajäätelö

Kolme palloa rommirusinajäätelöä kulhossa. Vieressä kaatunut kulhollinen rusinoita.
Kolme palloa rommirusinajäätelöä kulhossa. Vieressä kaatunut kulhollinen rusinoita.

Rommirusinajäätelö

Neljä palloa piparkakku-puolukkajäätelöä piparkakkuje päällä. Pöytätasolla kokonaisia ja murennettuja piparkakkuja ja puolukoita.
Neljä palloa piparkakku-puolukkajäätelöä piparkakkuje päällä. Pöytätasolla kokonaisia ja murennettuja piparkakkuja ja puolukoita.

Piparkakku-puolukkajäätelö

Lisää aiheesta