Onko parempaa kuin pastasalaatti! Helposti ei löydy ainakaan monipuolisempaa ruokaa: Pastasalaatti käy sekä arjen lounaaksi tai retkievääksi, mutta myös juhlien noutopöytään. Pastasalaattia on helppo muuntaa erilaisiin ruokavalioihin istuviksi - ja salaattiin sopivat tilanteen mukaan niin herkkutiskin antimet kuin monet edellispäivän ruoalta jääneet raaka-aineetkin.
Salaatin pohjana on tietysti pastaa. Parhaiten pastasalaattiin käyvät melko pienet ja helposti syötävät pastat. Hyviä salaattipastoja ovat esimerkiksi putkimalliset pennet, rusettia tai perhosta muistuttavat farfallet ja simpukkamaiset gnocchit. Myös erilaisia täytteitä sisältäviä pastoja, kuten ravioleja tai tortellineja, kannattaa kokeilla pastasalaateissa. Perinteisimpiä salaatin raaka-aineita ovat tietysti makaronit, mutta niiden saatavuudessa on ollut viime aikoina pulmia. Minkä tahansa pastan valitsetkin, tärkeää on, että et keitä pastaa ylikypsäksi, sillä silloin se helposti muhjuuntuu salaatissa.
Pastasalaattiin sopivat monenlaiset raaka-aineet: juustot, lihat, rapeat tuoreet, mutta myös eri tavoin kypsennetyt kasvikset, yrtit, pähkinät... Pidä pastasalaatiin koostamisessa mielessä sama kuin yleensäkin ruoan valmistuksessa: parhaimmillaan ruoassa on monenlaista makua ja suutuntumaa. Kirpeää ja lempeää, suolaista ja makeaa, rapeaa ja pehmeää.
Kastike on pastasalaatissa tärkeässä osassa. Ilman kastiketta tai muuta salaattiin kosteutta antavaa elementtiä pastasalaatti jää helposti kuivaksi. Pastasalaatin kastikkeeksi käyvät niin öljypohjaiset kuin vaikkapa ranskankerma-, kermaviili- tai majoneesipohjaisetkin kastikkeet.
Pastasalaatti kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, vaikka edellisenä iltana, jotta se ehtii maustua kunnolla. Lisää kuitenkin mahdolliset salaatinlehdet, kuten vaikka rucola, sekä tuoreet yrtit, kuten basilika, ja helposti tummuvat kasvikset ja hedelmät joukkoon vasta juuri ennen syömistä, jotta salaatti pysyy raikkaan makuisena ja herkullisen näköisenä.