Kurpitsa – reseptit keitoista piiraisiin | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Hokkaidokurpitsa

Kurpitsat – reseptit keitoista piiraisiin

Syksy on muhkeiden talvikurpitsojen huippusesonkia. Perinteinen oranssi kurpitsa on saanut rinnalleen monenlaisia erimallisia ja -makuisia serkkujaan: hokkaido-, myski- ja spagettikurpitsoita.

Monikäyttöiset kurpitsat sopivat niin ruoanlaittoon, leivontaan, jälkiruokiin kuin säilöntäänkin. Raakanakin niitä voi raastaa salaattien joukkoon.

Tiesitkö kurpitsasta?

  • Kurpitsat jaetaan kesä- ja talvikurpitsoihin. Talvikurpitsan annetaan kasvaa täysin kypsäksi ja kovakuoriseksi, kun taas kesäkurpitsat syödään keskenkasvuisina ja pehmeäkuorisina.
  • Kurpitsat säilyvät paksun kuorensa ansiosta hyvin jopa kuukausia. Säilytä kaikkia kurpitsoja viileässä.
  • Vähäenergisinä kurpitsat sopivat kevennettyyn ruokavalioon, ja ne sisältävät niin A- kuin K-vitamiineja.
  • Useimpien siemenet ovat myös syötäviä. Kuivaa tai paahda ne ja napostele sellaisenaan tai käytä ruokien koristeena.

Oranssi kurpitsa

Oranssi kurpitsa valmistetaan perinteisesti kuutioimalla malto ja keittämällä etikkasäilykkeeksi. Kurpitsasta syntyy myös pehmeä keitto, maukas risotto, viipaleina pihvi tai syksyinen piirakka.

Kurpitsareseptit:

Myskikurpitsa

Viime vuosina suosiotaan kasvattanut myskikurpitsa on muodoltaan hauskan päärynämäinen. Se kätkee sisälleen upean, kirkkaan oranssin ja makean hedelmälihan. Paloiteltuna nopeasti kypsyvä malto maistuu ihanan samettiselta vaikka keitossa. Kokeile myös uunissa paahtamista ja soseutettuna leivonnassa.

Myskikurpitsareseptit:

Hokkaidokurpitsa

Hokkaidokurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa on kiinteän oranssimaltoinen ja makea. Se maistuu suolaisena lisäkkeenä uunissa paahdettuna, paloina pastakastikkeessa, soseutettuna keitoissa tai lohkoina sokerilla paahdettuna jälkiruokana.

Hokkaidokurpitsareseptit:

Spagettikurpitsa

Spagettikurpitsan nimikin viittaa sen veikeään sisukseen, joka purkautuu kypsennettäessä kuin pasta. Muodoltaan kurpitsa on iso, pitkänomainen ja väriltään keltaisesta ja oranssista vihreään. Sen mallosta voit maustaa gluteenittoman vegespagetin tai halkaistuna se sopii myös koverrettavaksi ja täytettäväksi. Älä syö siemeniä.

Spagettikurpitsareseptit:

Lue lisää kurpitsoista

Etsitkö kesäkurpitsareseptejä?