Suolan tärkeä tehtävä on korostaa lohen omaa makua. Mausta kala siis aina ensin suolaripauksella. Ripota suola fileelle noin 10 minuuttia ennen paistamista, ripauta lihaisampaan osaan vähän enemmän suolaa kuin ohueen pyrstöpäähän. Voit suolata lohen myös suolaliemessä, jossa on viisi desiä vettä ja kolme ruokalusikallista suolaa. Kiehauta liemi, jäähdytä kylmäksi ja upota filee siihen puoleksi tunniksi. Suolaliemessä kala suolautuu tasaisesti eikä suolaa lipsahda koskaan vahingossa liikaa. Jos käytät kalan suolaamiseen karkeaa suolaa, pyyhi se pois kalan pinnalta ennen kypsentämistä, ettei kalaan jää liian suolaisia kohtia.

Täydellisen uunilohen työvaiheet + 9 parasta herkkupeittoa!
1. Tuo kalan oma maku esiin ripauksella suolaa
2. Lohen mehevyys säilyy, kun peittelet sen ennen uunia
Mehevin uunilohi kypsyy makupeiton alla. Peitto kosteuttaa, maustaa ja suojaa lohta kuivumiselta. Päällystä suolalla maustettu filee simppelisti sitrusviipaleilla, tuoreilla kesäkurpitsakiekoilla, pekonilla tai hapankaalilla. Tai sipaise pintaan valmista pestoa tai itse tehtyä yrttitahnaa. Voit sekoittaa kuorrutteen myös ranskankermasta tai tuorejuustosta, jonka maustat sitruunamehulla ja rapeutat pähkinöillä tai siemenillä.
Näillä herkuilla voit peitellä uunilohen:
3. Sitten tarkkana! Paista lohi vain juuri ja juuri kypsäksi
Lohi viihtyy uunissa matalassa lämmössä. Jotkut kypsentävät lohta sadassa asteessa tunnin ajan, mutta 175 asteessakin saat lopputulokseksi pehmeän, kauniisti lohkeavan, mehevän lohen. Kypsymisaika on lohifileen paksuuden mukaan yleensä 20–30 minuuttia. Paistolämpömittarilla voit varmistaa, että lohi on sopivan kypsää. Työnnä mittarin kärki paksuimman osan keskelle ja ota lohi pois uunista, kun mittari näyttää 45–50 astetta. Jos uunilohta ei syödä heti, varmista sen mehevyys ottamalla lohi uunista jo hieman aikaisemmin. Kuuma lohi jatkaa nimittäin kypsymistään hetken vielä uunista ottamisen jälkeen.
4. Kata lautaselle lohen parhaat makukaverit
Uunilohen parhaita makukavereita ovat vihreät kasvikset. Nauti lohi hölskytyskurkkujen seurassa, hauduta seuraksi pinaattia tai paahda broccoliineja lohen kanssa uunissa. Lohi sopii myös välimerelliseen makumaailmaan. Tarjoa kastikkeena italialaisittain pestoa, tai tee lohelle kreikkalaishenkinen kastike maustamalla paksu jogurtti suolalla ja sitruunamehulla. Japanilaisen ruoan ystävä lorauttaa uunilohelle teriyakikastiketta ja ripottaa pinnalle seesaminsiemeniä.