Pikkujoulun parhaat tarjottavat saavat inspiraationsa mezeistä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 13.10.2023
|
Muokattu: 30.1.2025
Lähi-idän, Balkanin ja itäisen Välimeren alueen pikkusyötävät eli mezet ovat loistava lähtökohta pikkujoulujen tarjottavaksi, sillä teet niitä kätevästi niin pienelle kuin isollekin porukalle.

Monipuolinen mezeistä inspiroitunut pikkujoulumenu kootaan tahnoista, pienistä suolaisista suupaloista, raikkaista salaateista ja herkullisesta leivästä – jälkiruokaa ja juomaa unohtamatta. Suunnitele näppärästi 8 pikkusyötävän menu valitsemalla yksi ohje jokaisesta reseptiparista, niin saat monipuolisen kattauksen, josta löytyy herkuteltavaa moneen makuun!

1. Juusto kuuluu pikkujoulupöytää

Juustot ovat klassinen pikkujoulupöydän tarjottava. Mezeistä inspiroituneeseen pikkujoulupöytään juustot tuunataan uuteen muotoon.

Ilmavaksi vaahdotettu brie-juusto ja uunissa meheväksi paahdetut viinirypäleet on taattu pikkujoulupöydän hitti. Rouhituilla pähkinöillä ja hunajalla viimeistelty herkku on juhlava mutta helppo tarjottava sekä pienelle että isolle pikkujouluporukalle.

Labneh on Lähi-idästä tuttu tuorejuusto, joka valmistetaan jogurtista, maustetaan aromattisilla yrteillä ja tarjotaan tuorejuuston tapaan. Saat maukkaasta juustosta näyttävän tarjottavan pikkujouluihin, kun kuorrutat sen granaattiomenan siemenillä. Ulkonäöltään timanttia muistuttava tuorejuustorubiini toimii pikkujoulujen tarjottavana loistavasti, sillä voit esivalmistella sen jo päivän tai pari etukäteen.

vaahdotettu brie
vaahdotettu brie

Vaahdotettu brie ja paahdetut viinirypäleet

Tuorejuustorubiini
Tuorejuustorubiini

Tuorejuustorubiini

2. Valmista täydellinen tahna dippailuun

Tahnat ovat erottamaton osa meze-pöytää. Muhammara-tahnan täyteläisen maun salaisuus piilee paahtamisessa. Paahdetuista paprikoista ja saksanpähkinöistä tehty tahna sopii täydellisesti leivän, erilaisten pyöryköiden ja kasvisten dippailuun.

Hummus on monelle tuttu, kikherneistä valmistuva tahna. Käytä valmistamiseen säilykekikherneitä, niin saat valmista vartissa.

Muhammara-paprikatahna
Muhammara-paprikatahna

Muhammara-paprikatahna

Hummus ja naposteluvihannekset
Hummus ja naposteluvihannekset

Hummus ja naposteluvihannekset

3. Herkulliset pyörykät ovat kätevä pieni suolapala

Pyörykät ja pullat ovat pikkujoulupöydän mainioita suolaisia suupaloja.

Herkullisen väriset punajuurifalafelit valmistuvat kätevästi etikkapunajuurista ja säilykekikherneistä. Juustokumina antaa pyöryköille itämaisen maun ja uppopaisto ihanan rapean pinnan. Maidottomat ja gluteenittomat pyörykät sopivat myös moneen ruokavalioon.

Tee lihapyörykät vaihteeksi karitsanjauhelihasta ja pyörittele ne Lähi-idän tyyliin soikeiksi pulliksi. Muutamasta aineksesta valmistuvat pyörykät maistuvat sekä lämpimänä että kylmänä. Voit siis hyvin tehdä ne jo pikkujouluja edeltävänä päivänä valmiiksi.

Punajuurifalafelit
Punajuurifalafelit

Punajuurifalafelit

Karitsapullia valurautaisella paistinpannulla. Pannun vieressä kulhossa kurkumalla värjättyä riisiä.
Karitsapullia valurautaisella paistinpannulla. Pannun vieressä kulhossa kurkumalla värjättyä riisiä.

Karitsapullat

4. Modernit pienet naposteltavat

Trendikkäällä rapealla valkosipulilla ja chilillä marinoidut katkaravut ovat herkullinen pikkujoulupöydän pieni naposteltava. Rapujen paras kaveri on limellä maustettu aioli ja leipä, jonka avulla saat kaavittua viimeisetkin pisarat herkullisesta marinadista.

Taateleista teet helposti ihanat makeaa ja suolaista yhdistävät pikkunaposteltavat. Täytä tuoreet, mehevät taatelit pippurituorejuustolla ja lisää päälle saksanpähkinöitä tai kääräise taatelit ilmakuivatun kinkun sisään. Näitä makeansuolaisia herkkuja on vaikea vastustaa!

Valkosipuli-chilirapuja kulhossa korianterilla koristeltuna. Vieressä limeaiolia kulhossa, jossa lusikka.
Valkosipuli-chilirapuja kulhossa korianterilla koristeltuna. Vieressä limeaiolia kulhossa, jossa lusikka.

Valkosipuli-chiliravut

suolaiset taatelit
suolaiset taatelit

Suolaiset taatelit

5. Raikas salaatti keventää tuhteja makuja

Pikkujoulupöytään on kiva kattaa myös raikas salaatti, jossa maistuu sesongin maut.

Mehukkaista appelsiineista teet näppärän salaatin, joka saa pikanttia makua sipulista ja oliiveista. Viimeistele salaatti tuoreella mintulla.

Näyttävä pikkujoulupöydän salaatti kootaan raikkaasta granattiomenasta, makeasta päärynästä ja täyteläisestä avokadosta. Ihanan hapokas inkiväärivinegretti viimeistelee salaatin makumaailman.

Appelsiini-sipulisalaatti
Appelsiini-sipulisalaatti

Appelsiini-sipulisalaatti

Päärynä granaattiomena salaatti
Päärynä granaattiomena salaatti

Granaattiomena-päärynäsalaatti

6. Tuore leipä maistuu kaikille

Tuore leipä kuuluu ehdottomasti pikkujoulupöytään. Kuohkea focaccia on loistava vaihtoehto, sillä aromikas leipä maistuu sekä sellaisenaan että tahnojen ja pehmeiden juustojen kanssa.

Yön yli kohotettavan focaccian valmistus vaatii hieman aikaa, mutta lopputulos on odotuksen arvoinen. Parhaan focaccian salaisuus on juurileivonnasta tuttu taittelutekniikka ja pitkä kohotus. Jos aikaa on vähän, focaccia onnistuu myös perinteisellä hiivataikinamenetelmällä, jolloin saat valmista parissa tunnissa.

7. Makea päätös

Pikkujoulupöydässä on tietenkin paikka myös pienelle makealle. Helppo vegaaninen jäätelö on varmasti toimiva valinta. Mausta jäätelö trendikkäästi keksilevitesattumilla ja kirsikkahillolla.

Talvikauden mehevistä persimoneista valmistat kätevästi makean paistoksen, joka maustetaan kardemummalla, vaniljalla ja limellä. Paahdetut pistaasipähkinät tuovat paistokseen ihanaa rapeutta. Lämpimän paistoksen paras kaveri on tietenkin vaniljajäätelö.

Viisi palloa vegaanista keksilevite-kirsikkajäätelöä. Palloista kaksi kulhossa ja loput pöytätason päällä. Keksilevitettä lautasella ja kirsikkahilloa kulhossa. Pöydällä keksilevitteessä käytetty lusikka.
Viisi palloa vegaanista keksilevite-kirsikkajäätelöä. Palloista kaksi kulhossa ja loput pöytätason päällä. Keksilevitettä lautasella ja kirsikkahilloa kulhossa. Pöydällä keksilevitteessä käytetty lusikka.

Keksilevite-kirsikkajäätelö

Persimon-kardemummapaistos resepti
Persimon-kardemummapaistos resepti

Persimoni-kardemummapaistos

8. Yllättävä pikkujoulun juoma

Ilahduta pikkujouluvieraita näyttävillä juomilla, joissa maistuu sesongin granaattiomena.

Raikas granattiomenamehu valmistuu kätevästi sauvasekoittimella. Inkiväärillä ja limellä maustettu, kupliva mehu sopii mainiosti pikkujoulujen alkumaljaksi.

Granaattiomena värjää ja raikastaa myös lämmittävän totin, joka maustetaan joulumausteilla. Kokeile halutessasi korvata osa ohjeen omenamehusta valkoviinillä tai siiderillä. Koristele juoma glögin tavoin manteleilla sekä pähkinöillä ja granaattiomenan siemenillä.

Granaattiomenamehu
Granaattiomenamehu

Granaattiomenamehu

Granaattiomenatoti
Granaattiomenatoti

Granaattiomenatoti

Lisää vinkkejä pikkujouluihin