Yhteishyvä 1/24 -lehden resepteissä maistuu pian koittava kevät

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 6.2.2024
|
Muokattu: 30.1.2025
Uudet ideat pääsiäispöytään, kauden kasviksista tehdyt keväiset lisukkeet ja makeat herkut, joissa maistuvat sitrukset ja tuorejuusto. Tässä ovat 10.2. ilmestyvän Yhteishyvä-lehden maukkaat reseptit!

Appelsiini – kauden maukkain hedelmä

Nauti juuri nyt parhaimmillaan olevista appelsiineista, jotka piristävät sekä värillään että sisältämällään C-vitamiinilla. Syö appelsiinia sellaisenaan, purista mehuksi, lisää salaattiin tai mausta sillä leivonnaiset ja jälkiruoat. Tiesithän, että appelsiinin kuori toimii myös mausteena. Raasta hedelmän ohut oranssi pinta ja mausta sillä esimerkiksi espanjalainen paahtovanukas, joka sopii vaikkapa pääsiäisaterian jälkiruoaksi.

Appelsiininen flan eli paahtovanukas lautasella, jossa lusikka. Vieressä toinen vanukas ja puolitettuja appelsiineja.
Appelsiininen flan eli paahtovanukas lautasella, jossa lusikka. Vieressä toinen vanukas ja puolitettuja appelsiineja.

Appelsiininen flan eli espanjalainen paahtovanukas

Mehevöitä leivonnaiset tuorejuustolla

Pehmeä tuorejuusto tuo leivonnaisiin täyteläisyyttä, makua ja rakennetta. Lisää tuorejuustoa vadelman ja appelsiinin maustamien leivospalojen taikinaan ja yhdistä se hasselpähkinä-kaakaolevitteen kanssa näyttävän kierrepitkon täytteeksi. Tuorejuusto myös antaa uunissa paistettavalle juustokakulle sille ominaisen rakenteen. Mausta kakku karamellisoidulla maitotiivisteellä, joka viimeistellään ripauksella sormisuolaa.

Appelsiini-tuorejuustopaloja vaaleanpunaisilla lautasilla. Lautasten alla oranssi liina ja vieressä appelsiinisiivuja.

Appelsiini-tuorejuustopalat

arrow-right
Suklainen pullapitko, josta leikattu neljä viipaletta. Vieressä kokonainen pitko leivinpaperoidun ritilän päällä.

Suklainen pullapitko

arrow-right
Suolakinuski-juustokakku, josta leikattu kaksi palaa lasisille lautasille. Kakkupalat koristeltu keltaisilla samettikukilla.

Suolakinuski-juustokakku

arrow-right

Klassikkopiirakan vegaaninen versio

Sitruuna-marenkipiirakka yhdistää herkullisesti kirpeän ja makean. Leivo suosikkipiirakka nyt vegaanisesti, niin se sopii moneen ruokavalioon.

Vegaaninen sitruunamarenkipiirakka, jonka vieressä puolitettu sitruuna
Vegaaninen sitruunamarenkipiirakka, jonka vieressä puolitettu sitruuna

Vegaaninen sitruuna-marenkipiirakka

Keväiset lisukkeet ja alkupalat

Raikkaat maut ja kauden kasvikset loistavat kevään lisukkeissa ja alkupaloissa. Kääräise parsa voitaikinan sisään tai tarjoa se paistettuna vegaanisen fetavaahdon kanssa. Persiljainen gremolata-kastike maustaa puolikkaina tarjottavat uuniperunat, ja porkkanat saavat puolestaan lisämakua rakuunasta. Raikkaan makean hunajamelonin seuraksi salaattiin sopii suolainen ilmakuivattu kinkku ja kermainen mozzarellajuusto.

Parsanyyttejä kolmella vaaleanpunaisella lautasella.

Parsanyytit

arrow-right
Meloni-mozzarellasalaatti vaalealla lautasella.

Meloni-mozzarellasalaatti

arrow-right
Gremolata-uuniperunat vaalealla lautasella. Lautasen alla vaaleanliila liina ja vieressä eukalyptuksen oksia.

Gremolata-uuniperunat

arrow-right
Paistetut tankoparsat vegaanisen juustovaahdon päälle aseteltuna ja mantelilastuilla koristeltuna.

Paistetut tankoparsat

arrow-right
Rakuunaporkkanat vaalealla lautasella, jossa lusikka. Lautasen alla vaalea liina ja vieressä laseja, lautanen ja maljakko.

Rakuunaporkkanat

arrow-right

Rennon pääsiäisen pääruoat

Pääsiäisen pääruokana maistuvat karitsa ja kana. Pyörittele fetalla maustetusta karitsanjauhelihasta pyörykät, jotka paistuvat uunissa samalla kun keität niille mausteisen tomaattikastikkeen. Appelsiinin maustama kanapelti tehdään mehevistä paistileikkeistä, jotka maistuvat paahdettujen perunoiden ja tankoparsan kanssa.

Feta-karitsapullat tomaattikastikeessa vaalealla lautasella mintunlehdillä koristeltuna.
Feta-karitsapullat tomaattikastikeessa vaalealla lautasella mintunlehdillä koristeltuna.

Feta-karitsapullat tomaattikastikkeessa

Appelsiini-kanapelti, jossa broilerin paistileikkeitä, perunoita ja tankoparsaa sekä pienessä kulhossa jogurttikastiketta.
Appelsiini-kanapelti, jossa broilerin paistileikkeitä, perunoita ja tankoparsaa sekä pienessä kulhossa jogurttikastiketta.

Appelsiini-kanapelti

Nopeat arkiruoat maailman mauin höystettynä

Kokkaa nopeaa arkiruokaa eteläeurooppalaisittain. Espanjalainen tomaattikeitto valmistuu kuudesta aineksesta simppelisti soseuttamalla ja pakastekala saa uutta makua, kun tarjoat sen paprikakastikkeen kanssa. Kotoisa siskonmakkara muuttuu maukkaaksi pannuruoaksi yhdessä italialaisten perunagnocchien ja parsakaalin kanssa.

Salmorejo eli espanjalainen tomaattikeitto ruskeassa kulhossa basilikanlehdillä koristeltuna.

Salmorejo eli espanjalainen tomaattikeitto

arrow-right
Paistettua seitiä ja paprikakastiketta oranssissa tarjoiluastiassa. Päällä lehtipersiljan oksia.

Seitiä ja paprikakastiketta espanjalaisittain

arrow-right
Siskonmakkara-gnocchipannu lautasella, jossa kaksi haarukkaa.

Siskonmakkara-gnocchipannu

arrow-right

Pikkukokkien suosikkiresepti

Helppo herne-pekonipasta onnistuu myös perheen pienemmiltä kokeilta. Surauta pastan kastikkeeksi täyteläinen tahna pakasteherneistä ja cashewpähkinöistä. Viimeistele annokset rapeaksi paistetulla pekonilla.

Herne-pekonipastaa kolmella lautasella
Herne-pekonipastaa kolmella lautasella

Herne-pekonipasta

Uunimunat kolmella tapaa

Uunimunat eli oeufs cocotte on nopeasti valmistuva aamiais- ja brunssiruoka. Mausta munat makusi mukaan fetalla, kylmäsavulohella tai chorizolla ja paista annosvuoissa niin, että keltuainen jää löysäksi. Nauti munat vaalean rapeakuorisen leivän kanssa.

Lisää keväisiä reseptejä