Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yhteishyvän uudet reseptit arjen alkuun ja sadonkorjuun herkutteluun

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 24.7.2023
|
Muokattu: 24.7.2023
Yhteishyvä 3/2023 -lehden reseptit vievät makumatkalle niin Thaimaahan, Kreikkaan kuin Japaniinkin. Elokuussa leivotaan sadonkorjuun ihanimmista antimista mm. kinuskisia omenapullia ja kesäkurpitsapiirakkaa sekä kokataan nopeita vegaanisia arkiruokia.

Sadonkorjuun herkullisin resepti

Yksi loppukesän ihanimmista asioista ovat kotimaiset omenat!

Happamatkin omenat pehmenevät uunissa pullakierteiden välissä ja makea kinuski mehevöittää koostumusta entisestään.

Kierrepullat paistetaan kätevästi vieri vieressä uunivuoassa, jolloin pullien pinta rapeutuu mutta sisus pysyy takuulla pehmeänä. Hieman jäähtyneet pullat viimeistellään täytteestä ylijääneellä kinuskikuorruttella.

Vegaaniset arkiruoat

Helppo, terveellinen ja maukas lounas onnistuu näppärästi myös vegaanisesti. Nyhtökaurasta saa loistavan käristyksen perunamuusin seuraksi ja makkaran sijaan pyttipannuun kannattaa kuutioda tofua. Monikäyttöisistä kikherneistä onnistuu muun muassa munaton munakaslettu.

Jälkiruokaakakaan ei ole unohdettu, vaan alkusyksystä nautitaan omenasadon antimista herkullisen mehevissä ja paksuissa omenapannareissa.

Loppukesän satoisa ja monikäyttöinen kesäkurpitsa

Edullinen kesäkurpitsa tuo suolaisiin leivonnaisiin ihanaa mehevyyttä. Kesäkurpitsan voi käyttää kuorineen, vain kanta leikataan pois.

Pienikokoiset kesäkurpitsat ovat kiinteämpiä, eikä niistä irtoa raastettaessakaan kovin paljon nestettä. Miedon makunsa ansiosta kesäkurpitsa sopii monien makujen kaveriksi.

Kokeile kesäkurpitsaa hienossa juustolla ja ilmakuivatulla kinkulla täytetyssä piirakassa tai tee helppoja ja nopeita muffineita tai teeleipiä.

Makumatkalla Italiasta Japaniin

Etelä-Eurooppalaisiin makuihin pääsee käsiksi paahtamalla fetajuuston dipiksi kasviksille tai tekemällä nopean italialaisen pastakastikkeen raakamakkarasta.

Ponzu-kastike on sitruunainen ja aavistuksen makea soijakastike, jolla saa japanilaista makua esimerkiksi lohifileeseen.

Thaibasilikassa on hienostunut anikseen vivahtava maku ja sitä käyttämällä pääsee lähelle thaimaalaisia makuelämyksiä.

Kaurasta voimaa arkeen

Kaurapuuro kahdella tapaa ja kaurahiutaleiden rikastuttama smoothie. Nämä reseptit pitävät vatsan täytenä ja nälän loitolla.

Puurot laitetaan illalla tekeytymään jääkaappiin ja tuorepuuro syödään aamulla sellaisenaan, mutta liotetut hiutaleet voi myös keittään samettisen pehmeäksi lämpimäksi puuroksi.

Kokeile näitäkin uusia reseptejä