Perinteiset lihapadat – karjalanpaistista burgundinpataan
Karjalanpaisti, ranskalaisen keittiön klassikko burgundinpata ja kreikkalainen stifado ovat kaikki hitaasti uunissa haudutettavia, mureita lihapatoja. Herkullisen maun salaisuus on ennen kaikkea pitkä haudutusaika uunissa. Lihapatojen suosikkeja ovat myös stroganoff, perinteinen palapaisti ja possupata.
Kasvispadat ja kanapadat – helppoa ja herkullista
Myös broileri kypsyy lempeästi padassa mureaksi. Butter chicken on intialainen voikana, jonka maku on runsas, mutta pehmeä. Sitruunainen kanapata ja ranskalainen broileripata valmistuvat myös uunissa melkein itsekseen.
Pataruoan voi valmistaa myös kokonaan ilman lihaa. Ratatouille on monen mielestä maailman paras kasvispata, jossa paprika, munakoiso ja kesäkurpitsa kypsyvät yrttisessä liemessä. Linssicurry puolestaan valmistuu puolessa tunnissa kuivakaapin aineksista.
Nopeat pataruoat liedellä – arjen pelastajat
Pitkään hautuvat pataruoat sopivat myös arkeen, mutta monesti kätevintä on tehdä nopea pataruoka liedellä. Arjen suosikkipatoja ovat helppo italianpata, koko perheelle maistuva broileripata ja linssi-kasvispata. Kokeile myös terveellistä linssi-lehtikaalipataa, joka on herkullinen, vegaaninen pataruoka.
Näin maustat pataruoan – liemi tekee ihmeitä
Käytä liemenä ainesten mukaan liha-, kana- tai kasvislientä. Lisää possupataan nestettä, kuten omenamehua tai siideriä, poron kanssa olutta, lammaspataan punaviiniä, kanapataan kermaa, äyriäisille kookosmaitoa tai kalan liemeksi valkoviiniä tai tomaattimehua.
Vaihtele mausteita. Erilaisilla mausteilla loihdit ruokaan eri maiden makumaailmoja. Timjami, oliivit ja valkosipuli vievät Välimerelle, inkivääri ja kookos Aasiaan ja limetti, chili ja korianteri Meksikoon. Tehosta kalan makua kalakastikkeella tai kasvispataa savustetulla paprikalla, rikasta riistapata homejuustolla tai broileriruokaa suolapähkinärouheella.
Vinkkejä pataruokien valmistamiseen
- Lihapatoihin sopivat edulliset ruhonosat, kuten lapa, etuselkä, rinta ja kassler. Maukkainta liha on luun vieressä, joten padan voi rohkeasti keittää luuta sisältävistä lihapaloista.
- Kalapadat kypsyvät nopeasti, noin puolessa tunnissa. Niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kala hajoaa helposti, jos se kypsyy liikaa. Kypsennä kasviksia jo etukäteen ja lisää kala tai äyriäiset mukaan vasta loppuvaiheessa.
- Tee padasta kasvisversio eri pavuista ja linsseistä. Muista myös soijarouhe, nyhtökaura ja härkäpapuvalmisteet. Käytä reippaasti juureksia myös lihaisten patojen kanssa.





































