Kasvisruoat saavat reipasta ryhtiä hapokkaista sitruksista. Purista sitrusmehua suoraan salaattiin tai mausta salaatinkastike sitruunamehulla. Kun on veriappelsiinisesonki, käytä veriappelsiinia sitruunan sijasta. Testaa vaikkapa kreikkalaisen veriappelsiinisalaatin reseptistä löytyvä appelsiinivinegretti. Tilkka sitruunaa tekee hyvää myös kypsennetyille kasviksille. Esimerkiksi paistetut varsiparsakaalit eli broccolinit rakastavat sitruunaa. Sesonkihedelmien aikaan ruokia voivat maustaa myös klementiini, satsuma, pomelo ja sweetie. Tuttu porkkanasosekeittokin saa uuden aurinkoisen maun sitruksista.
Oletko enemmän kokki vai leipuri? Katso nämä 6 + 6 suosittua sitrusreseptiä leivontaan ja ruoanlaittoon
2 x kasvisruoka | Tee kastike sitrusmehusta ja pilko sitrushedelmät salaattiin
2 x kalaruoka | Mausta kala limellä, appelsiinilla tai tuttuun tapaan sitruunalla
Sitruunaiset kalaruoat ovat tuttu juttu. Tiraus sitruunanmehua tai sitruunainen jogurttikastike paistetulle kalalle korostaa ja raikastaa kalan ja lisukkeiden makua – varsinkin, jos lautasella on myös täyteläistä perunamuusia tai lisukkeena on risotto. Kalan kanssa kannattaa kokeilla myös muita sitruksia! Limellä tai appelsiinilla maustettu kirkas kalakeitto on kivaa vaihtelua tutulle kalasopalle. Muista sitrukset myös, kun työn alla on uunilohi. Viipaloi erilaisia sitrushedelmiä lohifileen päälle tai kokonaisen kirjolohen sisälle, niin uunikalasta tulee takuulla mehevä ja maukas.
2 x kanaruoka | Testaa kanapelti, jonka maun salaisuus on superherkullinen appelsiinimarinadi
Myös monet kanaruoat sisältävät sitruunaa. Esimerkiksi lapsiperheiden lempiruoka, Palermon pasta, on kanaa ja sitruunaa yhdistävä herkullinen uunipasta ja kiitettävän helppo arkiruoka. Nopeampi sitruuna-kanapasta syntyy pannulla vajaassa vartissa. Myös appelsiini on tuttu aines kana- tai broileriresepteissä. Tee viikonlopuksi mahtavan makuinen peltiruoka: mausta broilerinkoivet appelsiinimarinadissa, paista koko ateria samalla pellillä ja tarjoa srirachalla maustetun kastikkeen kanssa.
2 x juustokakku | Raikkaimmat juustokakut maustetaan sitrushedelmillä
Rakastatko juustokakkuja? Niin mekin. Sitrussesongin aikaan parhaat juustokakut tehdään tietenkin sitruunasta, limestä, veriappelsiinista tai appelsiinista. Leivontainnostuksen iskiessä tarvitsee vain päättää, minkä suussasulavista juustokakuista tällä kertaa tekisi. Nämä helpot keksipohjaiset juustokakut valmistat helposti ilman uunia:
2 x sitruspiirakka | Paista perinteinen key lime pie tai ihana veriappelsiinipiiras uunissa
Kun haluat leivonnaiseen oikein kunnolla hapokkaan hedelmäistä sitrusten makua, valitse perinteinen amerikkalainen key lime pie. Viiden aineksen limepiirakka on helppo, sillä pohja tehdään keksimuruista ja täyte syntyy sähkövatkaimella sekoittamalla. Veriappelsiinipiirakka vaatii hieman enemmän, koska täytteeksi keitetään ensin appelsiinikiisseli. Lopputulos on vaivan arvoinen, joten kattila esiin ja leipomaan!
2 x muffinssit | Raasta sitrusten kuoret taikinaan ja purista mehu kuorrutteeseen
Helppo tapa maustaa kakkutaikinat, keksit ja muffinit sekä leivonnaisten ihanimmat täytteet on raastaa mukaan pestyn sitruunan tai appelsiinin kuorta. Appelsiini sopii täydellisesti suklaaleivonnaisiin. Sitruunan makupareja ovat esimerkiksi lakritsi ja rahka, mutta kyllä sitruuna maistuu yksinäänkin, kuten perinteisissä sitruunamuffinsseissa. Veriappelsiinien aikaan muffinssit leivotaan tietenkin niistä!