Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säilöntä, pikkelit

Säilö satokauden maut – valmista itse hillot, hillokkeet, pikkelssit, marmeladit & relissit

Säilö kesän suosikkimakusi: hilloa marjat, pikkelöi kasvikset ja valmista itse makoisat säilykkeet. Lopputulos palkitsee, kun saat nauttia satokauden makuja pitkin vuotta. Katso vinkit erilaisiin säilöntätapoihin ja monipuoliset säilöntäreseptit!
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 8.7.2019
|
Muokattu: 13.5.2024

Vinkit säilönnässä onnistumiseen

Säilöntä on helppoa, kun pitää mielessä muutaman tärkeän neuvon raaka-aineiden käsittelystä, säilöntäastioiden puhdistamisesta sekä säilykkeiden varastoimisesta. Näiden vinkkien avulla onnistut säilömään kaikki kesän suosikkimakusi ja pääset nauttimaan niistä pitkälle talveen.

Pikkelöinnin avulla säilöt kasvikset, hedelmät ja sienet

Pikkelöinti on erinomainen tapa säilöä kasviksia, hedelmiä ja sieniä niin, että niiden ravintoarvot ja rakenne pysyvät tallessa. Nopeasti pikkeleiden makuun haluava voi tehdä kasviksille helpon pikapikkelöinnin.

Keitä marjoista herkullinen hillo

Hillon keittäminen on pakastamisen ohella monen suosikkitapa säilöä kesäinen marjasato. Hillon tekemiseen ei monta ainesosaa tarvita ja hillojen säilyvyyskin on aivan omaa luokkaansa. Voit kokeilla tehdä pikaisen hillon myös ilman sokeria.

Chutneyssä maistuvat runsaat mausteet

Chutney on maistuva hillon ja pikkelssin välimuoto, joka sopii monenlaisten ruokien pariksi. Kesällä chutneyt maistuvat etenkin grilliruoan parina. Chutneytä voi valmistaa läpi koko kesän, sillä jo satokauden ensimmäiset raparperit sopivat hyvin chutneyhin.

Yrttien säilöntä

Tiesitkö, että yrttejä voi säilöä muutenkin kuin kuivattamalla? Lue vinkit yrttien säilömiseen pakkasessa tai öljyssä ja kokeile vaikkapa yrttisen antipastosäilykkeen tekemistä.

Kalan säilöntä

Myös kalan säilyvyyttä on helppo pidentää säilöntäniksejä käyttämällä. Perinteisiä kalasäilykkeitä ovat erilaiset öljyyn säilötyt kalat, kuten sardiinit ja etikalla säilötyt kalaruoat, kuten boquerones-silakat. Suomalaisten suursuosikki silli on hyvin säilyvä kalasäilyke, joka maistuu niin kesän juhlissa kuin joulupöydässäkin.

Mehujen valmistus

Kotona voi valmistaa marjoista kattilassa keitettyä mehua tai höyrymehua mehustimella. Mehujen valmistukseen sopivat vähän ylikypsätkin marjat ja voit tehdä ihania sekoituksia eri marjoista.

Katso kaikki säilöntäreseptit

Veriappelsiinimarmeladi

Veriappelsiinimarmeladi

Pikkelöityjä raitajuuria kolmessa kulhossa. Raitajuurien päällä kanelitankoja, laakerinlehtiä ja pippureita.

Pikkelöidyt raitajuuret

Porkkanamarmeladi

Tässä tulevat syksyn maukkaimmat marmeladit – Nauti paahtoleivän lisäksi vaikka juustojen kanssa

Säilöntä, pikkelit

Säilö ja kokkaa! Näillä 7 säilöntävinkillä saat ruoan maistumaan kesältä

omenachutney

Chutney kruunaa ruoan – Näin teet parhaat chutneyt hedelmistä ja vihanneksista

säilöntä, pikapikkeli, täytetty rieska

Pikapikkelöinnin ABC – näin syntyy helppo 1-2-3-liemi, jolla pikkelöit kasvikset nopeasti

vadelma

Vadelman terveellisyys yllättää – katso, mitä kaikkea marjat sisältävät!

chia-vadelmahillo, vadelmahillo chiansiemenillä

Hillo ilman sokeria? Näin helposti syntyy terveellinen chiahillo

chia-vadelmahillo, vadelmahillo chiansiemenillä

Chia-vadelmahillo

säilöntä, pikapikkeli, täytetty rieska

Pikapikkelöidyt kasvikset

Savusipulihilloke

Marinoitu punasipuli

Kurpitsapikkelssi

Tervetuloa takaisin, rakas retroherkku! Näin teet täydellisen kurpitsapikkelssin

Lime-inkiväärisilakat

Kypsennä kala jääkaapissa! Valmista herkulliset kylmät kalat helppoakin helpommin

Tilli-sinappisilakat

Tilli-sinappisilakat

Tee täydellisestä herukkahillosta vieläkin parempaa neljän vaiheen taktiikalla

Näin keität herkullisen herukkahillon ja maustat sen kekseliäästi

Sahramisilakat

Sahramisilakat

Neljä tapaa puhdistaa ja desinfioida hillopurkit
Soita video

Neljä tapaa puhdistaa hillopurkki

Säilöntä, pikkelit

Säilö satokauden maut – valmista itse hillot, hillokkeet, pikkelssit, marmeladit & relissit

Mustaherukkasilli

Mustaherukkasilli

Keltainen kiivi-chiahilloke

Keltainen kiivi-chiahilloke

Uuniomenahillo

Uuniomenahillo

???

Inkiväärillä piristetty päärynähilloke

Vesimelonikimchi

Näin pikkelöit omenat, kurpitsat, kurkut tai vesimelonin – reseptit etikkaisiin lisukekasviksiin

Omena-kurpitsapikkelssi

Omena-kurpitsapikkelssi

???

Kuningattaren viinietikka

Kurkkupikkelssi reseptit

Aasialainen kurkkupikkelssi

Kolme uutta vinkkiä vadelmahillon maustamiseen

Kolme uutta vinkkiä vadelmahillon maustamiseen

Vesimelonikimchi

Vesimelonikimchi

Appelsiinikeksit

Osta valmiina tai tee itse - katso ruokalahjaideat

marjahillo

Parhaimmat hilloreseptit