Italialainen jouluruokailu alkaa perinteisesti kylmillä merenelävillä ja kalaruoilla. Suomalaisen kalapöydän kylmä- ja lämminsavustetun lohen, sillien ja mätien sijaa pöytään voi kattaa erilaisia raakakypsytettyjä kaloja tai tarjota lohen italialaisilla mauilla.
Jos kalat eivät maistu, kata alkupalapöytään antipastoja ja asettele ne jouluisesti kranssin muotoon. Italialainen caprese-salaatti muttuu jouluiseksi kun tarjoat sen lämpimänä tai vaihdat tomaatin persimoniin.
Kauniin värisestä punajuuresta voit tehdä punajuuricarpaccion tai punajuuri-vuohenjuustobruschettoja.
Valmista kinkun tilalle pippurista viikunapossua tai riimihärkää. Myös karitsa, joko padassa tai paistina, sopii saapasmaan jouluun. Lihaa tarjotaan Italiassa pääruokana usein vasta joulupäivänä.
Pääruoaksi voit tehdä myös sinisimpukoita valkoviinissä tai laittaa uuniin kokonaisen kalan.
Italialaiset syövät joulunakin pastaa, joten mikset tekisi täyteläistä cacio e pepe -pastaa, hauduttaisi herkullista ragua tai mehevää lasagnea. Herkkupastat sopivat etenkin pienemmän seurueen pääruoaksi.
Simppelit kasvislisukkeet kuuluvat italialaiseen jouluun. Kasvikset ovat usein hyvin kevyesti kypsennettyjä, marinoituja tai pikkelöityjä. Tee muutaman maun marinoitu papusalaatti, pikkelöi raitajuuria tai rosollin ainekset ja tarjoa vuohenjuustovaahdon kanssa.
Jos kaipaat perunoita, litistä ne rapeaksi ja tarjoa mozzarellan, peston ja punasipulin kanssa tai leivitä rapeaksi ja mausta parmesaanilla.
Perinteinen porkkanalaatikko taipuu airfryerissä helposti italialaisiksi arancineiksi.
Italialaiseen jouluun kuuluu pehmeä, pullamainen ja rusinoita sisältävä panettone-kakku. Se on ikään kuin vastine suomalaisten konvehtirasialle. Harva nimittäin tekee kakkua itse, vaan se käydään ostamassa kaupasta ja viedään tuliaisena joulupöytään.
Jos et löydä panettonea kaupasta, pääset tunnelmaan myös italialaisilla klassikkojälkiruoilla kuten tiramisulla tai pannacottalla.