Kesytä kirpeät puolukat kinuskilla. Kinuskissa maistuvat kerman täyteläisyys ja paahdetun sokerin makeus, ja molemmat tasapainottavat puolukoiden happamuutta. Valmis kinuskikerma on kätevä kaveri puolukkaleipurille. Voit keittää sen kinuskikastikkeeksi tai vatkata kinuskivaahdoksi esimerkiksi puolukkabritan väliin. Kinuskikastikkeella koristelet vaikka puolukkajäädykkeen. Puolukkapuusteihin saat kinuskin makua, kun pilkot kierteisiin toffeekaramelleja.
Kaura, kinuski ja kaali! Tunnetko puolukan 8 parasta makuparia?
1. Paahteinen kinuski
2. Juureva ruis
Puolukka-kinuskikääretortussa maistuu kinuskin lisäksi myös toinen puolukan hyvä makupari: rehevä ruis. Rukiin ja puolukan voimakkaat, maanläheiset maut tukevat toisiaan. Ruispuuro saa puolukasta pirteää lisämakua ja puolukkamuffinit taas syvyyttä rukiista. Oletko maistanut puolukkarönttösiä, jossa puolukkasurvos leivotaan perunan kanssa karjalanpiirakkakuoreen?
3. Raikas omena
Omena ja puolukka muodostavat mainion makuliiton. Yhdistä nämä kaksi raikasta raaka-ainetta pirteäksi hillokkeeksi köyhille ritareille tai keitä niistä mausteinen chutney kanaruoan kaveriksi. Lisää puolukoita omenaleivonnaisiin: tee vaikka omena-puolukkapaistos, joka on kuin ranskalainen tarte tatin -omenapiirakka. Mehevä piimälimppu muuntuu astetta hapokkaammaksi puolukkalimpuksi, kun lisäät taikinaan omenaraastetta ja puolukoita.
4. Lempeä kaura
Makoisa kauramuru on kuin tehty puolukan pariksi. Kirpeä marja saa miedonmakuisesta kaurasta juuri sopivasti lempeää vastakaikua. Yhdistä kaksi kotimaista makua kanelilla maustettuun piirakkaan tai sekoita ne smoothieen tai puolukkarahkaan. Kokeile myös puolukoilla parannettua pataleipää.
5. Pehmoinen banaani
Monet puolukan makuparit tulevat samoilta seuduilta kuin puolukka itsekin, mutta kyllä suomalainen metsämarja sopii vähän eksoottisempaankin seuraan. Yksi puolukan luottokumppaneista on nimittäin täyteläisen pehmeä banaani, jolle hapokas puolukka antaa mukavasti potkua. Soseuta hedelmä ja marjat hyveeseen, smoothieen tai rahkaan – tai leivo elämäsi paras banana bread puolukoilla ryyditettynä.
6. Täyteläinen valkosuklaa
Runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävä valkosuklaa kaipaa kirpeää ja hapanta vastavoimaa. Siksi monet valkosuklaaleivonnaiset ja -jälkiruoat sisältävät kirpeitä marjoja: herukoita, karpaloita tai puolukoita. Marjat taas saavat valkosuklaasta tasapainottajan, joka katkaisee niiden happamuudelta terävimmän kärjen.
7. Aromikas kaali
Ei kaalia ilman puolukkaa! Perinteinen kaalilaatikko ja kaalikääryleet kaipaavat rinnalleen puolukkahilloa tai puolukkasurvosta. Kaali tykkää puolukoiden sisältämästä hapokkuudesta myös raakana. Lisää kulhoon kourallinen marjoja, kun teet salaatin kaalisuikaleista. Kokeile vaikka pähkinäistä kaali-puolukkasalaattia.
8. Tummat lihat
Kun lautasella on maksaa, riistaa tai poroa, sillä täytyy olla myös puolukkaa! Testaa porosalaatti puolukkakastikkeella tai tee klassinen maksakastike ja herkuttele ruoka puolukoiden kanssa.