Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parhaat lisukkeet juustotarjottimelle – poimi reseptit ja ideat talteen!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.11.2023
|
Muokattu: 8.1.2024
Houkuttelevan runsas juustotarjotin ratkaisee illanistujaisten tarjoilupohdinnat. Juustoja, hilloja, suolakeksejä, leipää ja hedelmiä pursuileva herkkutarjotin on vaivaton koota.

Hillot, marmeladit ja chutneyt

Suolaiset, voimakkaan makuiset ja rasvaiset juustot kaipaavat rinnalleen jotain makeaa ja hieman hapanta tasapainottamaan makupalettia. Hedelmistä ja marjoista keitetyt hillot, marmeladit ja chutneyt tuovat juustotarjottimelle ihanasti monipuolisuutta.

Varaa tarjottimelle kahta tai kolmea erilaista hilloa juustojen määrästä riippuen.

Tumma ja paksu taatelihillo maistuu kanelilta, sitruksista, päärynöistä ja muista hedelmistä keitetyt ovat puolestaan raikkaampia vaihtoehtoja.

Keksit, näkkileivät ja patongit

Juustoja ja hilloja on helpointa yhdistellä pienten keksien, näkkileivän tai tuoreen leivän päällä. Valitse tarjottimelle neutraalin makuisia vesikeksejä sekä esimerkiksi yrteillä maustettuja suolakeksejä.

Keksit on helppo leipoa itse, samoin kuin siemennäkkäri. Valmiit keksit myös säilyvät hyvin, jos kaikki eivät kulu yhtenä iltana. Pikkujouluissa juustotarjottimelle kannattaa ehdottomasti lisätä myös tavallisia pipareita, jotka maistuvat etenkin sinihomejuuston kanssa.

Jos juustotarjotin on illan ainoa ruokatarjoilu, voi olla hyvä idea lisätä tarjottimelle myös tuoretta leipää. Vehnäpatonki toimii kaiken kanssa, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla myös hieman luonteikkaampaa spelttipatonkia tai makeaa ja maukasta mallasleipää.

Hedelmät

Tuoreet hedelmät raikastavat tuhtien juustojen ja makeiden hillojen kokonaisuutta. Vihreät ja tummat viinirypäleet ovat klassikkovalinta. Niiden lisäksi loppuvuoden herkkutarjottimelle sopii omena, päärynä, persimon, viikuna sekä melonit.

Hedelmät kannattaa viipaloida mieluusti vasta juuri ennen esille laittoa, jotta niiden pinta ei ehdi tummua tai kuivua. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja persimonit, päärynät ja melonit kapeiksi lohkoiksi.

Viinirypäleitä kannattaa kokeilla tarjota myös uunissa paahdettuna tai jouluisessa mausteliemessä pikkelöitynä. Kokeilunhaluinen kokki lisää tarjottimelle myös muuta pikkelöityä, kuten raitajuuria tai punasipulia.

Lisäksi

Itse tehtyjen lisukkeiden lisäksi juustotarjottimelle sopivat loistavasti oliivit, suolakurkut, aurinkokuivattu tomaatti, paahdetut paprikat ja pähkinät sellaisenaan sekä karamellisoituna.

Tarkista täältä, kuinka paljon juustoja tarvitaan

Katso vinkit juustotarjottimen kokoamiseen