Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Voiko syömällä ehkäistä flunssaa? Näistä 5 ruoasta voi olla hyötyä

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen ja Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 18.10.2019
|
Muokattu: 23.3.2021
Hyvä käsihygienia on tehokas keino ehkäistä flunssan tarttumista, mutta apuja voi löytyä myös ruokakaapin puolelta. Listasimme viisi hyödyllistä ruoka-ainetta. Oletko jo ottanut nämä ruokavalioosi?

1. Sitrushedelmät

Syksyn ja talven flunssakaudella lautaselle kannattaa lastata erityisen paljon C-vitamiinipitoisia ruokia, sillä C-vitamiini voi auttaa flunssan ehkäisyssä. Se voi myös jonkin verran lyhentää jo puhjenneen flunssan kestoa.

Sitrushedelmät ovat talvikauden sesonkituotteita, jotka sisältävät reilusti C-vitamiinia. Päivittäin suositeltu vitamiiniannos täyttyy yhdellä keskikokoisella appelsiinilla. Muista myös C-vitamiinipitoiset kasvikset, kuten paprika, parsa-, ruusu- ja lehtikaali.

2. Tyrnimehu

Tyrni on luonnonmarjojen C-vitamiinikuningatar. Desilitrasta tyrnimarjoja saa koko päivän tarpeen C-vitamiinia. Tyrnimehu on helppo tapa nauttia marjan hyödyllisistä ominaisuuksista. Mehua voi juoda sellaisenaan, mutta sitä voi käyttää väri- ja vitamiinilisänä myös smoothien joukossa.

Tyrnimarjalla on tutkimuksissa havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia limakalvoihin, silmiin ja elimistön tulehdusvasteeseen. Jos tyrni tuntuu liian tujakalta tai sitä on vaikea löytää, syö mustaherukkaa. Päivän C-vitamiinitarve täyttyy jo desillä tätä kotimaista marjaa.

3. Kala

Riittävä D-vitamiinin saanti tukee vastustuskykyä ja siksi siitä voi olla apua myös flunssan ehkäisyssä. Kala on suomalaisessa ruokavaliossa tärkeimpien D-vitamiinin lähteiden kärkikastia. Päivän D-vitamiiniannoksen voi saada jo yhdestä kala-ateriasta.

Melkein kaikissa kaloissa on paljon D-vitamiinia, mutta erityisen runsaasti sitä on kuhassa, siiassa ja silakassa. Kalaa kannattaa siis syödä ainakin suositellut kaksi ateriaa viikossa.

4. Valkosipuli

Säännöllisellä valkosipulin syönnillä voi olla pieni flunssaa ehkäisevä, mutta myös hoitava vaikutus.

Valkosipulin tehon arvellaan perustuvan siihen, että sen säännöllinen käyttö vahvistaa elimistön immuunipuolustusta. Hyödyllisestä käyttömäärästä ei ole tarkkaa tutkimustietoa, mutta flunssakaudella valkosipulia voi silti käyttää rohkeasti erilaisten ruokien mausteena.

5. Täysjyvävilja

Terveyden kannalta on tärkeää, että suolistossa majailee mahdollisimman monipuolinen kirjo hyödyllisiä mikrobeja. Suolistomikrobeilla on nimittäin tärkeä roolinsa myös elimistön vastustuskyvyn ylläpidossa.

Suolistomikrobit tykkäävät erityisesti kuitupitoisesta ravinnosta. Täysjyvävilja on erinomainen kuidun lähde, jota kannattaa suosia päivittäisessä ruokavaliossa. Sadasta grammasta ruisleipää saa noin kolmanneksen päivän kuitutarpeesta.

Muista myös nämä

  • Pese käsiä lämpimällä vedellä ja saippualla. Hyvä käsihygienia on tehokkain tapa torjua flunssan tarttumista.
  • Syö monipuolisesti muitakin ruokia. Ruokavalion kokonaisuus on terveyden edistämisessä yksittäisiä täsmätuotteita tärkeämpää.
  • Huolehdi riittävästä yöunesta. Univaje heikentää elimistön vastustuskykyä.
  • Ota aikaa rentoutumiselle ja palautumiselle. Pitkään jatkuva stressi on hallaa vastustuskyvylle.
  • Varaa kaappiin sinkkitabletteja. Sinkki voi hieman lyhentää jo puhjenneen flunssan kestoa, kun käytön aloittaa vuorokauden kuluessa oireiden ilmaantumisesta. Parhaiten tehoaa sinkkiasetaatti.

Lue lisää ravinnon vaikutuksesta terveyteen