Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Olut käy pääsiäisruoan kaveriksi usein paremmin kuin viini – tässä olutsuositukset juhlapöytään

Teksti:
Laura Kaapro
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 16.2.2024
|
Muokattu: 16.2.2024
Tomaattiset karitsapullat maistuvat hieman makean ja maltaisen paahteisen amber ale -oluen kanssa, mutta perinteisen lampaanviulun kumppaniksi kannattaa harkita täyteläisempää juomaa.

Pääsiäinen ja olut kuuluvat monin tavoin toisilleen. Olutta on nautittu eurooppalaisissa luostareissa pääsiäistä edeltävän paaston aikana leivän asemesta. Vuosisataista perinnettä edustaa myös erityisten pääsiäisoluiden paneminen.

Klassiset pääsiäisoluet ovat yleensä perusolutta hieman tummempia ja vahvempia. Nykyisin pääsiäispöydässä nautitaan toki oluita laidasta laitaan, ja sopivan juoman valintaa ohjailee juhlan menu.

Pääsiäispöytään olut sopii usein paremmin kuin viini. Varsinkin, jos alkuruokana tarjoillaan kananmunia muodossa tai toisessa, ei ruokajuomista löydy oluen voittajaa.

Poikkeapa myös nollahyllylle!

Kaavailetko aterian alkuun täytettyjä kananmunia, kuten vaikkapa paholaisenmunia chilimajoneesilla, sillikaviaarimunia tai munasalaattia paahdettujen leipäviipaleiden kera? Varma juomavalinta on vaalea lager. Se raikastaa suun ruokapalojen välillä ja keventää alkuruoan makuelämystä.

Vaalea ja raikas saksalaistyyppinen vehnäolut sopii kananmuna-alkupaloille myös loistavasti. Poikkeapa myös nollahyllyille! Lagereiden ja vehnäoluiden maailmasta löytyy erinomaisia mietoja ja alkoholittomia vaihtoehtoja pääsiäispöytään.

Onko pääruokasi lammasta tai avaatko kenties grillikauden?

Pääruoaksi lammasta, kanaa, lohta vai kasvisruokaa? Pitkään uunissa kypsynyt lampaanviulu, haudutetut karitsanpotkat tai karitsapata maistuvat voimakkaan täyteläisiltä, jolloin olut voi noudattaa samaa linjaa. Poimi seuraksi tumma lager. Se myötäilee tuhtien liharuokien aromeja, mutta myös puhdistaa raikkaudellaan makuaistia. Pitkän kaavan ruokailun seurustelujuoma vailla vertaa!

Jos päätät avata grillikauden pääsiäisenä ja paahdat vaikkapa karitsankareeta, vartaita tai karitsaburgereita, valitse juomaksi hieman ronskimmin humaloitu olut. Ipoista eli India pale ale -oluista löydät ruoalle rohkeat kumppanit.

Katkeroaromeja vierastavan valinta on ipan sijaan brittibitteri. Brittityyppisistä bittereistä löytyy samoja karamellisoituneita aromeja kuin grillatun lihan pinnasta, mutta bitterit ovat ipoja maltillisemmin humaloituja.

Jos grillaat tai paistat uunissa miedomman makuista lihaa, kuten broileria, hanki juomaksi mehukkaan hedelmäistä neipaa eli New England India pale alea tai apaa eli American pale alea.

Pääsiäisen kalaruoka voisi olla vaikkapa sitruunaisella tillikastikkeella kuorrutettu uunilohi risoton tai yrttisen perunamuusin ja raikkaan salaatin kanssa. Tällaiselle yhdistelmälle sopii erityisen hyvin maltillisesti humaloitu pils-olut. Se täydentää lohen makua, kun maustajina käytetään sitruunaa ja yrttejä. Sujuva vaihtoehto on hieman mausteinen belgityyppinen pale ale, jota ei ole katkeroitu humalalla.

Kasvispääruoista monen suosikki on munakoisolasagne, joka sopii upeasti pääsiäispöytään. Etsi kaupasta sen pariksi amber ale -olut. Keskitäyteläinen, hieman makea ja maltaisen paahteinen amber ale muodostaa ihanan parin täyteläiselle munakoisolle ja suolaiselle juustolle. Tätä olutta voi soveltaa myös pääruoalle, jossa karitsanlihapullat tarjoillaan tomaattikastikkeessa pastan ja parmesaanin kanssa.

Mämmihän on kuin kiinteää ruisolutta!

Pääsiäisen jälkiruoka on vaihtoehtojen ilotulitus. Mämmi on käytännössä kiinteää tummaa ruisolutta, mutta täydellistä olutparia sille ei olekaan yllättäen kovin helppo löytää. Mitä enemmän olut muistuttaa kahvia, sitä paremmin se sopii kermalla ja sokerilla höystetyn mämmin kumppaniksi. Etsi siis juoma portterihyllystä! Alkoholiton yllättäjä ei ole olut muuten kuin nimeltään – kokeile vaihtoehtona mausteisen makeaa inkivääriolutta.

Rakastatko raikkaita jälkiruokia? Pääsiäisaterian makeaksi lopuksi sopii vaikkapa sitruuna-persikkarahka, rahkapiirakka, sitruuna-marenkipiiras tai sitruunainen tiramisu. Niille ihana olutpari on kirpeänmakea hapanolut eli sour.

Suklaakakku, esimerkiksi mutakakku, tai laadukkaat suklaamunat ovat monen suosikki pääsiäisen jälkiruokana. Valitse siinä tapauksessa olueksi suklainen stout täydentämään juhla-ateria.

Katso kaikki ideat ja reseptit pääsiäiseen