Poista kaalin kova kanta ja suikaloi sitten kaali ohueksi. Pehmennä kaali paistamalla sitä pannulla tai keitä suikaleet napakan kypsiksi suolalla tai liemikuutiolla maustetussa vedessä. Voit kokeilla keräkaalin tilalla myös varhais-, puna- tai savoijinkaalia. Varhaiskaali kypsyy näistä nopeiten ja sopii myös puolen tunnin uunittomaan kaalilaatikkoon.

6 vinkkiä, joilla teet huippuhyvää kaalilaatikkoa joka kerta
1. Kaikki lähtee kaalista
2. Valitse proteiini ja valmista se huolella
Liha tai vegeproteiini antavat makua ja rakennetta kaalilaatikolle, joten valmista ne huolellisesti. Jos käytät jauhelihaa, ruskista se kunnolla: ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista, kuumenna pannu valmiiksi ja paista liha rauhallisesti vaikka parissa erässä. Muuten lihan nesteet pääsevät karkaamaan pannulle ja ruskistaminen ei onnistu.
Kuullota sipulit jauhelihan tai vegeproteiinin kanssa ja mausta seos lopuksi suolalla, pippurilla sekä meiramilla. Mausteeksi sopivat myös timjami ja oregano. Pari ruokalusikallista tummaa siirappia takaa makeuden.
3. Rikasta riisillä, ohralla tai muulla viljalla
Kaalilaatikkoon kuuluvat myös riisi tai ohra, jotka tuovat ruokaan rakennetta. Keitä ne kypsäksi suolalla maustetussa vedessä tai liha-, kasvis- tai kanaliemessä. Voit myös yhdistää riisin ja ohran tai käyttää laatikkoon hirssiä, kvinoaa tai vaikka tattaria.
Kaalilaatikko on ennen kaikkea syksyn ja talven ruokaa. Talvikaalit ovat suuria, usein vähintään kilon painoisia. Ruokaa kannattaa siis tehdä kerralla iso satsi. Maku vain paranee päivän tai parin säilytyksellä ja kaalilaatikko sopii hyvin myös pakastettavaksi.
4. Kypsennysnesteeksi lientä tai munamaitoa
Esivalmisteluista huolimatta kaalilaatikko tarvitsee meheyvöityäkseen vielä kypsennysnesteen. Se voi olla liha-, kana- tai kasvislientä, tomaattimurskaa, munamaitoa tai jopa ruokakermaa. Sekoita kaalilaatikon muut ainekset keskenään, lisää ne voideltuun vuokaan ja kaada neste päälle.
5. Rapeuta pinta
Rapeaksi paistunut pinta on tärkeä vastapari pehmeälle kaalilaatikolla. Rapeuteen tarvitaan niin korppujauhoja kuin voita. Ripottele jauhot pinnalle ja vuole päälle muutama nokare voita tai margariinia, jos teet vegaanista kaalilaatikkoa. Voit käyttää korppujauhojen tilalla myös leivänmuruja.
6. Kypsennä nopeasti tai hauduta hitaasti
Kaalilaatikko kypsyy 200-asteisessa uunissa noin tunnissa, mutta jos haluat oikein makeaa ja pehmeää laatikkoa, kypsennä pidempään. Alenna lämpötila 100 asteeseen ensimmäisen puolentoista tunnin jälkeen ja paista vielä 1,5-2,5 tuntia lisää. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa tummumaan liikaa.