Runsas ja herkuista notkuva joulupöytä syö monen mielessä kohtuuttoman suuren osan joulubudjetista. Todellisuudessa perinteisten jouluruokien kustannukset eivät päätä huimaa. Juurekset ovat edullisia, pakastekinkun kilohinta on hyvin alhainen verrattuna muihin lihatuotteisiin, ja sienet on löydetty parhaimmassa tapauksessa syksyn metsäretkillä.
Kun juhla-aterian rakentaa kasvisten ja lisukkeiden ympärille, arvokkaita kaloja ja lihoja riittää hieman pienempikin määrä. On hyvä muistaa, että joulunakin voi turvautua nyyttäri-periaatteeseen, jossa jokainen vieras tuo pöytään jotain. Näin kustannukset eivät kasaudu vain yhden perheen tai järjestäjän maksettavaksi.
Perinteiset suomalaiset jouluruoat ovat edullisia. Laatikot ja rosolli tehdään juureksista, joiden kilohinta on alhainen. Mikäli laatikot eivät maistu, tutuista juureksista voi loihtia näyttäviä annoksia ja kokeilla valmistuksessa uudenlaisia mausteita. Kokeile esimerkiksi appelsiinilla ja rosmariinilla maustettuja uunijuureksia tai pikkelöityjä raitajuuria.
Joulukinkun kilohinta on hyvin edullinen ja isosta kinkusta riittää syötävää usein uuteen vuoteen asti. Hyödynnä resepti-ideat kinkun käyttöön joulun jälkeen. On myös hyvä pitää mielessä, että kinkkua ei tarvitse valtavaa määrää syöjää kohden, varsinkaan kun lisukkeet ovat herkullisia. Joulukinkulle on myös hyviä pienempiä vaihtoehtoja kuten kalkkunarulla tai porsaan sisäfilee.
Perunasta saa joulun eri päiville monenlaisia maukkaita lisukkeita. Yhtenä päivänä maistuu pehmeä muusi, toisena rapeat annanperunat. Mehevä perunagratiini sopii juhlapöytään perunalaatikon tilalle. Makua antavat tuoreet yrtit ja pienikin määrä voimakkaan makuista juustoa.
Joulupöydän kalat tekevät usein ison loven lompakkoon. Niidenkin kohdalla on kuitenkin mahdollista säästää. Lohi kannattaa graavata itse, jolloin yhden ison palan voi jakaa ja maustaa muutamalla eri tavalla. Näin joulupöytään saa runsautta ja vaihtelua.
Sillit ovat lohta ja siikaa edullisempaa. Mausta matjessilli itse tai tee sillitartaria, joka maistuu saaristolaisleivän päällä ja on edullisempi vaihtoehto lohitartarille. Kaloista ja mädistä kannattaakin tehdä erilaisia tahnoja ja mousseja, jolloin tyyristä herkkua riittää useammalle.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.