Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jaettu ruoka on moninkertainen ilo – kolme ideaa yhdessä kokkailuun

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 19.2.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Mikä onkaan parempaa laatuaikaa kuin laittaa ruokaa yhdessä ystävien tai perheen kanssa. Tässä kolme menuehdotusta isolla porukalla kokkailuun: valitsetko lettukestit, ulkoilun jälkeen lämmittävän ulkoruoan tai ikioman sushibaarin?

1. Lettukestit joka makuun

Jo sana lettu, ohukainen tai räiskäle saa lapset innostumaan. Kun suunnittelette alkuun suolaista ja päätteeksi makeita täytteitä, syntyy kokonainen ateria.

Sekoittakaa reilu lettutaikina turpoamaan. Jätä taikinasta sokeri pois, jotta sama taikina käy sekä suolaisille kuin makeillekin letuillekin.

Suolaiseksi täytteeksi sopii tuorejuustoon, maustamattomaan jogurttiin tai ranskankermaan sekoitettu kylmä- tai lämminsavulohi, tonnikala, katkaravut, kinkku- tai broilerisilppu. Seosta voi keventää raejuustolla ja piristää tuoreyrttisilpulla.

Meksikolaisittain maustettu jauhelihakastike pavuilla toimii aina. Lisää vielä korianteria ja chiliä täydentämään makumaailmaa.

Loistava kasvisversio syntyy vaikka kasvismuhennoksesta tai vegaaninen versio vegaanisista letuista.

Jälkiruoka on yksinkertaisimmillaan lettu lempihillolla ja kermavaahdolla tai jäätelöpallolla.

2. Ulkoilua ja uuniruokia

Reippailun ja herkuttelun yhdistäminen onnistuu helposti, kun pääruoka valmistuu kuin itsekseen suurellekin väelle.

Yhdet osallistujat voivat tuoda tullessaan pahimman nälän taittavan alkuruokakeiton, jona maistuu vaikka kasvissosekeitto juureksista. Se ei kaipaa lisäksi kuin hyvää leipää, jonka voi tuoda joku muu porukasta. Maistuisiko sopan kanssa ihana pataleipä puolukkahöystein?

Kasvikset, kuten porkkanat, lantut, sellerit, perunat, sipulit ja valkosipulit voi kuoria porukalla. Juurekset ja uunipelti esille. Kasvikset levitetään pellille ja niihin sekoitetaan öljy ja mausteet. Päälle nostetaan marinoituja broilerin koipipaloja tai broilerinleikkeitä.

Kun pelti menee uuniin, voi porukka lähteä ulkoilemaan, kunhan joku jää vahtimaan uunia. Ruoka on valmista noin tunnin päästä. Suurempi määrä aineksia uunissa vaatii aina pidemmän kypsymisajan.

Jälkiruokana maistuu porukan parhaan leipurin tuoma, kielenkin mukanaan vievä kinuskinen suklaapiirakka.

3. Ikioma sushibaari

Sushivillitys sen kuin laajenee, ja yhä useamman perheen pienimmätkin listaavat sushin lempiruoakseen. Jakakaa aineshankinnat hyvissä ajoin ja julistakaa sushimestarien tapaaminen alkaneeksi.

Tasapuolinen tarvikkeiden hankinta on tärkeää. Hyvä ostoslista on oiva pohja. Kuka ostaa riisin, merilevät, kurkut, avokadot, porkkanat, seesaminsiemenet, eri kalat ja äyriäiset, rullien pyörittämiseen tarvittavat sushimatot sekä herkuttelun lisäkkeet: wasabit, inkiväärilastut ja soijakastikkeet. Muistakaa myös puikot kaikille ja pikku kipot soijakastikkeelle.

Tehtäviä voi jakaa siten, että osa vastaa riisin valmistuksesta, osa täytteiden pilkkomisesta ja kaikki voi osallistua yhdessä rullailuun.

Yhden osallistuja hommaksi voi antaa jälkiruoan valmistamisen. Mikä maistuukaan sushien jälkeen paremmalta kuin tosi helppo, mutta taivaallinen japanilainen kolmen aineksen juustokakku vaikka suomimarjoilla höystettynä.

Muita ideoita porukalla herkutteluun