Parhaat naposteltavat Linnan juhlien kotikatsomoon

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 7.11.2023
|
Muokattu: 30.1.2025
Pieniä suupaloja suomalaisista raaka-aineista. Itsenäisyyspäivän snackseihin kuuluu monipuolisia herkkuja kalasta, juhlavia pororullia sekä tietysti jälkiruokia, joissa maistuvat marjat ja salmiakki.

Asianmukaiset tarjoilut ovat oleellinen osa iltaa, kun linnanjuhlien tv-lähetystä seurataan kotisohvalta. Pienet sormisyötävät, joissa korostuvat kotimaiset raaka-aineet, tuovat juhlan tunnelmaa kotikatsomoon.

Koosta näistä resepteistä sopiva kattaus telkkarin ääreen ja nauti illan pukuloistosta.

Pieni kalapöytä

Kotimainen kala on itsestään selvä valinta, kun mietitään itsenäisyyspäivän tarjoiluja. Muutamasta helposta ohjeesta voi koostaa houkuttelevan kalapöydän.

Pienet suupalat onnistuvat niin siiasta kuin kirjolohesta, eikä kotimaisia kalasäilykkeitä tai mätiä kannata unohtaa.

Sapakset suomalaisesta kalasta
Sapakset suomalaisesta kalasta

Sapakset suomalaisesta kalasta

Graavilohirullat
Graavilohirullat

Graavilohirullat

Lohimousse
Lohimousse

Lohimousse

mätidippi
mätidippi

Mätidippi

Erilaiset kalamousset ja -tahnat sopivat loistavasti ruisnappien päälle, sipsien seuraan sekä suolaisten joulutorttujen ja uuniperunoiden täytteeksi.

Vaalealla lautasella mätijoulutorttu. Vieressä tarjottimella kolme mätijoulutorttua. Pöydällä myös kolme kuohuviinilasia.

Mätijoulutortut

arrow-right
Mäti-uuniperunat

Mäti-uuniperunat

arrow-right

Maistiaisia pohjoisesta

Kylmäsavuporo sopii juhlaviin sormisyötäviin, sillä sitä ei tarvita suuria määriä voimakkaan maun ansiosta.

Savuporon voi hienontaa tuorejuuston joukkoon ja levittää täytteen voitaikinalevylle, josta voi paistamisen jälkeen leikata sopivan kokoisia palasia. Sen voi myös tarjota kalatahnojen tapaan ruissipsien tai muiden pienten suolaisten keksien kanssa.

Suomi-teemaan sopivat lisäksi lanttulaatikosta ja kinkusta tehdyt pienet suupalat.

Savuporosuupalat

Savuporosuupalat

arrow-right
Savupororullat

Savupororullat

arrow-right
Lanttu-kinkkusupikkaat

Lanttu-kinkkusupikkaat

arrow-right

Rapeita suupaloja

Tahnojen ja moussejen seuraksi kannattaa leipoa leipää tai tehdä vaikka juuressipsejä.

Oikaise ja säästä aikaa tekemällä saaristolaisleipä peltiversiona tai vaihtoehtoisesti pidä leivontatalkoot ja rypytä muutama pellillinen karjalanpiirakoita.

Korosta suomalaisuutta käyttämällä leivonnassa ruista tai lisäämällä taikinan joukkoon juureksia, kuten punajuurta.

Punajuurigrissinit

Punajuurigrissinit

arrow-right
Rukiiset juusto-kinkkutikut

Rukiiset juusto-kinkkutikut

arrow-right
juuressipsit, juureslastut

Juuressipsit

arrow-right

Makea lopetus

Marjat sekä laku ja salmiakki ovat ehdottomasti osa suomalaista jälkiruokapöytää. Tee metsien marjoilla maustettua jäätelöä tai leivo marjoilla koristeltu kakku. Salmiakki ja laku maistuvat joulutorttujen täytteenä ja älyttömän helpossa suklaamoussessa.

Neljä palloa piparkakku-puolukkajäätelöä piparkakkuje päällä. Pöytätasolla kokonaisia ja murennettuja piparkakkuja ja puolukoita.
Neljä palloa piparkakku-puolukkajäätelöä piparkakkuje päällä. Pöytätasolla kokonaisia ja murennettuja piparkakkuja ja puolukoita.

Piparkakku-puolukkajäätelö

Mustikkapiirakkajäätelö

Mustikkainen valkosuklaajuustokakku
Mustikkainen valkosuklaajuustokakku

Mustikkainen valkosuklaajuustokakku

Itsenäisyyspäiväkakku
Itsenäisyyspäiväkakku

Itsenäisyyspäiväkakku

Salmiakkitortut
Salmiakkitortut

Salmiakkijoulutortut

Suklaa-salmiakkimousse

Itsetehdyt joulukarkit ovat makea lopetus illalle. Kokeile lakutryffeleitä tai suussa sulavaa fudgea, joita tekee mieli napsia suuhun useampikin kappale.

Maitosuklaafudge leikattu palasiksi. Ympärillä joululahjapaketteja.
Maitosuklaafudge leikattu palasiksi. Ympärillä joululahjapaketteja.

Maitosuklaafudge

Pyöreitä kaakaojauheella päällystettyjä lakutryffeleitä tummassa lahjarasiassa ja pöydällä.
Pyöreitä kaakaojauheella päällystettyjä lakutryffeleitä tummassa lahjarasiassa ja pöydällä.

Lakutryffelit

Muut reseptivinkit itsenäisyyspäivään