Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näitä makuja on odotettu! Nyt kannattaa poimia ostoskoriin varhaisperunoita, varhaiskaalia sekä sipulia ja retiisiä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.6.2018
|
Muokattu: 7.8.2024
Kesäkuussa kotimainen satokausi antaa parastaan, kun varhaisperunat, varhaiskaali, uuden sadon sipulit ja retiisit saapuvat kauppohin. Sujauta ostoskoriin kesäherkkuja varten myös mehukkaat melonit ja makeat mansikat. Katso satokauden reseptit tästä ja suuntaa kohti kesäkokkailuja!

Sipulinippu

Kesäkokkailu alkaa sipulin pilkkomisella. Paistetun sipulin aromi saa veden herahtamaan kielelle, kokeile myös grillissä kokonaisena kypsennettynä. Varhaissipuleista käytetään ruoanlaitossa sekä tyvi eli varsinainen sipuliosa että varret. Hienonna vihreät varret keittojen ja varhaisperunoiden päälle tai sekoita kermaviilin joukkoon käteväksi kastikkeeksi.

Suomalainen varhaisperuna

Kauden ensimmäisistä varhaisperunoista alkaa kesä! Lisää perunat kiehuvaan veteen, näin potuista tulee erityisen meheviä. Täydellinen keitetty varhaisperuna on hieman napakka. Se sujahtaa salaatteihin ja rakastaa grilliä.

Suomalainen varhaiskaali

Makea, raikas ja rapea varhaiskaali on loistava salaattiaines ja erinomaista grillattuna tai uunissa paahdettuna. Varhaiskaalia voi hyvin käyttää peruskaalin tavoin erilaisissa pataruoissa.

Mansikka

Ilman mansikoita ei tule kesää. Kausi alkaa kookkailla marjoilla, joiden parhaat puolet pääsevät esiin kakuissa ja näyttävissä jälkiruoissa. Mansikka sopii myös salaatteihin!

Suomalainen helmitomaatti

Helmitomaatissa maku on kiteytetty pieneen pakettiin. Nämä pienet punaiset tai oranssit, pisaranmuotoiset tomaatit ovat erityisen makeita. Napsi vaikka sellaisenaan tai halkaise salaatin joukkoon. Kesän paras lisuke syntyy, kun eri väriset helmitomaatit maustaa ripauksella suolaa ja silputulla ruohosipulilla.

Piel de Sapo -meloni

Melonien sesonki on kesällä, jolloin ne ovat mehukkaita ja makeita. Espanjalainen Piel de Sapo on saanut nimensä sammakon ihoa muistuttavan kuoren mukaan. Tämän melonin ihanuus onkin sisäistä, sillä mehukas ja aromikkaan makea maku muistuttaa mansikkaa tai kiiviä. Piel de Sapo kuuluu hunajameloneihin, ja se sopii käytettäväksi hunajamelonin tapaan esimerkiksi salaatteihin, grillilihan lisukkeeksi ja alkupaloihin.