Keväällä vihreän parsan sesonki on parhaimmillaan, ja parsan voi valmistaa mainiosti uunin sijaan grillissä. Homma hoituu helposti: kuori parsat, poista puumainen tyvi ja grillaa muutama minuutti. Grilliparsat toimivat loistavasti alkuruokana tai muun grilliruoan lisukkeena.

Aika avata grillikausi! 10 ideaa kevään ensimmäisiin grillattaviin
1. Grillattu tankoparsa on kevään ykkösherkku
2. Grillaa lohta ja anna kirpsakan kastikkeen helliä
Lohi on erinomainen vaihtoehto silloin, kun grilli kuumennetaan kauden ensimmäistä kertaa. Sitruunaiset lohikyljykset kypsyvät grillissä nopeasti ja ne maistuvat raikkaan sitruunamelissa-jogurttikastikkeen kanssa. Grillilohen kaveriksi sopii myös kapriksilla maustettu varhaisperunasalaatti. Sekoita kokonaisuutta täydentämään täyteläinen sour cream & onion -kastike.
3. Kokeile vartaita! Grillaa tapasvartaat tai japanilaiset kanavartaat
Raakamakkaroista ja pienistä padrón paprikoista valmistat kätevästi grillikauden ensimmäiset vartaat. Espanjalaishenkisten vartaiden kaverina maistuu helppo itse tehty aioli. Japanilaisissa yakitori-vartaissa vuorottelevat puolestaan kana ja kevätsipuli. Meheväksi grillatut vartaat saavat makunsa makean suolaisesta tare-kastikkeesta, joka valmistuu muutamasta aineksesta.
4. Vau, mikä kasvisherkku! Grillaa salaatti, veistele kukkakaalista pihvi tai tee maissista ribsit
Grillatussa salaatissa maistuvat satokauden suosikkimaut! Jälkimarinoi kasvikset yrttiöljyllä ja tarjoa paahteisen valkosipulidipin kanssa. Myös kokonaisesta kukkakaalista valmistuu herkullinen vegegrilliateria. Leikkaa kukkakaali rennoiksi pihveiksi, mausta ja paista. Kukkakaalipihvien lisukkeeksi voit valmistaa hernesalsan, johon kesän hernesatoa odotellessa voi käyttää pakasteherneitä. Maissiribsit eli corn ribs ovat grillattujen maissien uusi hauska muoto. Pitkittäin leikatut maissintähkät on helppo grillata ja syödä. Paahdetut maissit sivellään mukavan mausteisella nduja-voilla.
5. Nyt on oikea aika myös burgerikesän starttiin
Varmasti mieluinen grillikauden korkkaus on grillissä valmistettavat burgerit koko porukalle. Täytä herkullinen hampurilainen esimerkiksi paistetulla halloumijuustolla, pikkelöidyllä punasipulilla tai mehevillä kanapihveillä.
6. Grillattu ananas toimii jälkiruokaherkkuna
Myös hedelmiä voi grillata. Anna kokonaisesta ananaksesta leikatuille viipaleille hiukan väriä grillissä ja tarjoa kinuskikastikkeen kera. Tämä on taatusti helppo ja herkullinen grillijälkiruoka!
7. BBQ-kastike maustaa tofuhodarit
Herkulliset BBQ-kastikkeella maustetut hodarit sopivat moneen ruokavalioon, kun täytteenä on tofua. Pikapikkelöidyt kasvikset tuovat pikantin lisän savuisella tofulla täytettyihin hodareihin.
8. Koko ateria kerralla
Grillinyytit ja -kääröt sopivat oivasti kevään grillauksiin. Niiden päätähtenä voi perunan ja lohen lisäksi olla kauden parsaa ja kevätsipulin varsia tai halloumia ja kesäkurpitsaa. Nämä ruoat voit esivalmistella hyvissä ajoin etukäteen.
9. Varsiparsakaali on trendikäs tulokas grilliin
Viime vuosina suosituksi noussut broccolini eli varsiparsakaali löytää tiensä myös grilliin, jossa se kypsyy varsin nopeasti. Lempeä labneh, mausteinen chimichurri-kastike, fetajuustomurut ja oliivit ovat hyvä pari rapsakalle broccolinille.
10. Grillaa kauden ensimmäiset varhaiskaalit
Kesän kynnyksellä alkaa odotettu varhaiskaalin kausi. Varhaiskaali on loistava grillattava, sillä se kypsyy nopeasti ja sen makumaailmaa on helppo varioida erilaisilla kastikkeilla.
+ Ihana lisuke!
Tarjoa raikas kesäinen salaatti grilliruoan lisukkeena. Tämän salaatin juju on hapokas fetavaahto, jonka päälle muut salaattiainekset asetellaan. Makeat aprikoosit marinoituvat maukkaiksi kurkkujen ja punasipulin kanssa.