Omenoista voi onneksi nauttia ympäri vuoden, mutta syksy on todellista omena-aikaa, kun kotimainen omenasato kypsyy. Tiesitkö, että eri lajikkeet sopivat eri tarkoituksiin? Karkeasti jaoteltuna makeat omenat sopivat sellaisenaan syötäviksi ja leivontaan, kun taas happamat omenat ovat parhaimmillaan ruoanlaitossa ja säilöttyinä.
Omena leivonnassa: omenapiirakka, omena-kaurapaistos ja omenakakku
Omenapiirakka on ihan paras leivonnainen etenkin syksyisin. Leivo pellillinen piirakkaa tai helppo pyöreä versio, joka valmistuu ilman vatkaamista. Vaihtelua saat murutäytteellä tai kinuskilisällä. Toinen suosittu omenaherkku on tietysti omena-kaurapaistos, ja kokeile myös nostalgisia uuniomenoita, joissa herkullinen kauratäyte tulee kokonaisen omenan sisään.
Omenakakku saa kauniin ruusumaisen pinnan omenaviipaleista, kun taas omenatoscakakku hurmaa mantelikuorrutteella. Ranskalaisessa omenakakussa maistuu ripaus rommia, ja omenajuustokakku tuo juhlavuutta kahvipöytään. Helppoja ja nopeita leivonnaisia ovat omenamuffinit ja omenapitko.
Omena sopii myös suolaisiin leivonnaisiin. Omenaraaste tuo makua sämpylöihin ja omenapiirakasta saa illanistujaisiinkin sopivan suolaisen tarjottavan, kun yhdistää mukaan esimerkiksi briejuustoa.
Omena puuroissa ja arkiruoissa
Omenapaloja voi ripotella puuron päälle tai vispipuuron sekaan. Omenan makeus ja hapokkuus sopivat hienosti myös suolaisiin ruokiin. Erityisen kotonaan omena on possun ja kanan seurassa: maista vaikka kinkkupastaa tai kanaa omena-rosmariinikastikkeessa. Omena yllättää myös perinteisissä arkiruoissa, kuten lihapullissa ja kinkkukiusauksessa.
Omenahillo
Säilö omenat hilloina ja soseina. Kotitekoinen omenahillo tai omenasose sopii leivontaan, ruoanlaittoon ja lisukkeeksi vaikkapa lettujen päälle. Hillon sijaan kannattaa testata myös omenachutneyta, joka sopii erinomaisesti etenkin juustojen kaveriksi juustolautaselle.










































