Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parhaat omenareseptit – makeaa, suolaista ja säilöntää

Omena maistuu niin makeissa piirakoissa ja paistoksissa kuin suolaisten ruokien seurana. Syksyllä hillokattilat ja mehumaijat porisevat kuumina, kun kotimainen sato säilötään talven varalle. Mitä ihanaa sinä teet omenoista tällä kertaa?
Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 3.9.2019
|
Muokattu: 26.8.2024

Omenoista voi onneksi nauttia ympäri vuoden, mutta syksy on todellista omena-aikaa, kun kotimainen sato kypsyy. Monina vuosina omppuja riittää reilusti yli oman tarpeen, jolloin uudet ideat niiden hyödyntämiseen ovat tarpeen.

Tiesitkö, että eri lajikkeet sopivat eri tarkoituksiin? Karkeasti jaoteltuna makeat omenat sopivat sellaisenaan syötäviksi ja leivontaan, kun taas happamat omenat ovat parhaimmillaan ruoanlaitossa ja säilöttyinä.

Makeaa omenasta – leivo mehevä omenapiirakka tai pyöräytä helppo paistos

Kuka voisi vastustaa uunituoretta omenapiirakkaa? Leivo perinteinen piirakka tai ammenna ideoita eri maiden keittiöistä piirakoihin ja muihin omenaherkkuihin. Muista myös iki-ihana kauraomenapaistos!

Pastaa, possua, salaattia – omena maistuu suolaisissa ruoissa

Omenan makeus ja hapokkuus sopivat hienosti myös suolaisiin ruokiin. Erityisen kotonaan omena on possun ja kanan seurassa: maista vaikka kinkkupastaa tai broileria omena-rosmariinikastikkeessa. Omena yllättää myös perinteisissä arkiruoissa, kuten kaalilaatikossa ja kinkkukiusauksessa. Katso uudet yllättävät tavat käyttää omenaa!

Säilö omenasato – hilloaminen onnistuu myös uunissa!

Perinteinen omenahillo on ihana syysklassikko. Hillon sijaan kannattaa testata myös omenachutneyta, joka sopii erinomaisesti etenkin juustojen kaveriksi juustolautaselle.

Oletko jo kokeillut suosittua uuniomenahilloa? Se on tavallista omenahilloa vähäsokerisempaa ja helpompi tehdä, sillä uunissa kypsyvää hilloa ei tarvitse vahtia kattilassa kiehuvan tapaan. Moni vannoo myös uunihillon aromikkaan maun ja samettisen rakenteen nimeen. Nappaa siis uudenlaisen omenahillon resepti talteen!

Säilytä omenoita viileässä vaikkapa muoviin käärittynä, jolloin lähellä olevat muut elintarvikkeet eivät kärsi omenoiden erittämästä etyleenistä.

Katso kaikki omenaiset reseptit