- Liota puiset varrastikut vedessä ennen makupalojen tikuttamista, niin tikut eivät syty grillissä palamaan. Liotusajaksi riittää 15–30 minuuttia.
- Kokoa vartaat kotona. Jos ruokailijoita on paljon, täytä vartaat lähes päästä päähän. Pakkaa ne laakeaan rasiaan tai kannelliseen vuokaan. Jos et marinoi makupaloja etukäteen, sipaise vartaille hieman rypsiöljyä.
- Tikuta eri vartaisiin hitaasti ja nopeasti kypsyvät palat, niin et joudu tilanteeseen, jossa nopeasti kypsyvät palat hiiltyvät ennen kuin muut ovat kypsiä.
- Älä valele vartaita öljyllä tai maustekastikkeella grillaamisen aikana, koska öljy syttyy helposti palamaan. Voit suojata grilliä paistamalla vartaat foliopalan päällä.
- Ota mukaan kastiketta. Vartaissa grillattuun ruokaan tulee paljon paistopintaa. Mehevöitä makupaloja pestolla, mausteöljyllä tai kylmillä kastikkeilla.

Retkeilijän unelma: uskomattomat 20 reseptiä, jotka valmistat helposti retkigrillissä
Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 17.6.2021
|Muokattu: 30.1.2025
Pienessä matkagrillissä kypsyy ruoka isollekin kaveriporukalle, kun ladot ritilälle rivin tiiviiksi tikutettuja vartaita tai pari isoa nyyttiä täynnä meheviä kesäherkkuja. Myös parissa minuutissa paistuvat lehtipihvit ovat nappi valinta pieneen grilliin. Tai ota mukaan kulhollinen salaattia ja grillaa siihen halloumia, fenkolia tai lohta.
Grillivartaat pikkugrillissä: valmistele kotona, mutta mausta vasta lautasella
Lisää kasvisvartaisiin halloumijuustoa ja mausta kuumat vartaat pestolla
Helpompaa ei ole! Pilko grillimakkara ja kasvikset vartaisiin, sipaise pintaan öljyä ja grillaa
Keitä aito tarekastike ja tee suosittuja japanilaisia yakitori-kanavartaita
Uita fileepalat valkosipulimarinadissa, grillaa pikaisesti ja kruunaa hunajaisella yrttiöljyllä
Espanjalaiset padrón-vartaat vievät aikaa valmistellessa, mutta grillissä ne ovat nopeita
Oi, mitä makuja! Rosmariini ja sitruuna liittävät hedelmät ja lohen täydelliseksi komboksi
Grillinyytit: koko ateria yhdessä paketissa
- Tee iso nyytti, johon mahtuu kaikkien ruoka yhdellä kertaa. Säästät tilaa grillissä ja foliotakin kuluu vähemmän.
- Vuoraa folionyytti leivinpaperilla, niin ruoka ei tartu paketin pohjaan. Etkä tarvitse kahta foliokerrosta. Leikkaa leivinpaperipala muutaman sentin foliota pienemmäksi, niin saat rutistettua folion reunan tiukasti kiinni.
- Käytä kypsiä aineksia tai paketoi nyytteihin raaka-aineita, jotka kypsyvät nopeasti. Esimerkiksi pienet kalafileet kypsyvät samassa ajassa kuin keitetyt varhaisperunat lämpiävät.
- Lisää voita tai juustoa kastikkeen korvaajaksi – tai mehevöitä ainekset mausteliemellä, tomaattimurskalla, hunajalla tai rypsi- tai oliiviöljyllä.
- Sulje nyytti tiiviisti, jotta lempeä höyry ei haihdu ilmaan. Tiiviissä nyytissä ruoka kypsyy meheväksi.
- Avaa paketti varovasti. Anna lämpötilan tasaantua hetki ja nauti!
Sekoita länkkärityylinen papupata folionyyttiin ja kuumenna mukana kourallinen nachoja
Paketoi perunoiden seuraan kreikkalaisia makuja: fetaa, tomaattia ja sipulia
Lado nyytteihin kalaa, kasviksia ja chiliä. Kaada päälle mausteinen kookosliemi
Pakkaa nyyttiin kesäkeiton makuja ja tuoretta siikaa, herkuttele kermaviilikastikkeen kanssa
Muista jälkkäri! Syvennä hedelmien makua kuumentamalla niitä nyytissä
Grillipihvit: valitse retkigrilliin ohuita, parissa minuutissa kypsyviä pihvejä
- Valitse ohuita leikkeitä retkigrilliin, niin säästät kaasua tai grillihiiliä sekä aikaa. Voit ladata grillin ensin täyteen kasvislisukkeita, siirtää ne folion alle odottamaan ja grillata lehtipihvit pikapikaa kasvisten rinnalle.
- Lisää mausteet lihaan vasta lautasella, niin ne eivät kärähdä ja sotke grilliä. Grilli on helpompi puhdistaa ja mukavampi pakata kotimatkalle.
- Ota mukaan lisukkeita, jotka nostavat peruspihvin astetta gurmeemmaksi: makeansuolainen chutney, kirpeäntulinen salsakastike, maukas yrttiöljy tai perinteinen maustevoi.
Grillaa supernopeat lehtipihvit ja lusikoi niille salsaa, avokadoa ja ranskankermaa
Viipaloi naudan ulkofilee pitkiksi lankkupihveiksi, glaseeraa ne kypsinä makealla kastikkeella
Muotoile jauhelihapihvit rasiaan kotona ja grillaa retkipaikalla burgereiden väliin
Nuiji possupihvit puolen sentin paksuisiksi, niin paistoaika on vain minuutti per puoli
Lisukkeet grillistä: täydennä retkipäivän salaattilounas grillatuilla sattumilla
- Tee vihreää salaattia, perunasalaattia tai viljaisaa kuskussalaattia ja ota se retkiaterian pohjaksi. Grillaa perillä vain sattumat. Voit rikastaa salaattia lämpimillä grillikasviksilla, paahdetulla lohella, pekonilla, makkaraviipaleilla, halloumi- tai fetajuustolla tai vaikka grillatuilla hedelmillä.
- Nauti herkut leivällä. Paahda reiluja leipäpaloja grillissä, lisää päälle juustoa sekä grillattuja kasviksia ja kalaa. Ihanat retkilämppärit maistuvat välipalana tai teen kanssa iltanuotiolla.