Grillivartaat pikkugrillissä: valmistele kotona, mutta mausta vasta lautasella
Liota puiset varrastikut vedessä ennen makupalojen tikuttamista, niin tikut eivät syty grillissä palamaan. Liotusajaksi riittää 15–30 minuuttia.
Kokoa vartaat kotona. Jos ruokailijoita on paljon, täytä vartaat lähes päästä päähän. Pakkaa ne laakeaan rasiaan tai kannelliseen vuokaan. Jos et marinoi makupaloja etukäteen, sipaise vartaille hieman rypsiöljyä.
Tikuta eri vartaisiin hitaasti ja nopeasti kypsyvät palat, niin et joudu tilanteeseen, jossa nopeasti kypsyvät palat hiiltyvät ennen kuin muut ovat kypsiä.
Älä valele vartaita öljyllä tai maustekastikkeella grillaamisen aikana, koska öljy syttyy helposti palamaan. Voit suojata grilliä paistamalla vartaat foliopalan päällä.
Ota mukaan kastiketta. Vartaissa grillattuun ruokaan tulee paljon paistopintaa. Mehevöitä makupaloja pestolla, mausteöljyllä tai kylmillä kastikkeilla.
Grillinyytit: koko ateria yhdessä paketissa
Tee iso nyytti, johon mahtuu kaikkien ruoka yhdellä kertaa. Säästät tilaa grillissä ja foliotakin kuluu vähemmän.
Vuoraa folionyytti leivinpaperilla, niin ruoka ei tartu paketin pohjaan. Etkä tarvitse kahta foliokerrosta. Leikkaa leivinpaperipala muutaman sentin foliota pienemmäksi, niin saat rutistettua folion reunan tiukasti kiinni.
Käytä kypsiä aineksia tai paketoi nyytteihin raaka-aineita, jotka kypsyvät nopeasti. Esimerkiksi pienet kalafileet kypsyvät samassa ajassa kuin keitetyt varhaisperunat lämpiävät.
Lisää voita tai juustoa kastikkeen korvaajaksi – tai mehevöitä ainekset mausteliemellä, tomaattimurskalla, hunajalla tai rypsi- tai oliiviöljyllä.
Sulje nyytti tiiviisti, jotta lempeä höyry ei haihdu ilmaan. Tiiviissä nyytissä ruoka kypsyy meheväksi.
Avaa paketti varovasti. Anna lämpötilan tasaantua hetki ja nauti!
Grillipihvit: valitse retkigrilliin ohuita, parissa minuutissa kypsyviä pihvejä
Valitse ohuita leikkeitä retkigrilliin, niin säästät kaasua tai grillihiiliä sekä aikaa. Voit ladata grillin ensin täyteen kasvislisukkeita, siirtää ne folion alle odottamaan ja grillata lehtipihvit pikapikaa kasvisten rinnalle.
Lisää mausteet lihaan vasta lautasella, niin ne eivät kärähdä ja sotke grilliä. Grilli on helpompi puhdistaa ja mukavampi pakata kotimatkalle.
Ota mukaan lisukkeita, jotka nostavat peruspihvin astetta gurmeemmaksi: makeansuolainen chutney, kirpeäntulinen salsakastike, maukas yrttiöljy tai perinteinen maustevoi.
Lisukkeet grillistä: täydennä retkipäivän salaattilounas grillatuilla sattumilla
Tee vihreää salaattia, perunasalaattia tai viljaisaa kuskussalaattia ja ota se retkiaterian pohjaksi. Grillaa perillä vain sattumat. Voit rikastaa salaattia lämpimillä grillikasviksilla, paahdetulla lohella, pekonilla, makkaraviipaleilla, halloumi- tai fetajuustolla tai vaikka grillatuilla hedelmillä.
Nauti herkut leivällä. Paahda reiluja leipäpaloja grillissä, lisää päälle juustoa sekä grillattuja kasviksia ja kalaa. Ihanat retkilämppärit maistuvat välipalana tai teen kanssa iltanuotiolla.