Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Perinteitä kunnioittaen — laita talteen joulun klassikkoreseptit

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.12.2016
|
Muokattu: 1.12.2022
Perinteinen kinkku, rosolli, graavilohi ja ihanat itse tehdyt laatikot - tutut jouluruoat tuovat kotiin nostalgisen tunnelman ja nostavat veden kielelle. Keräsimme yhteen lukijoidemme rakastamat klassikkoreseptit, joiden äärelle voit palata vaikka joka joulu.

Graavilohi

Joulun kalapöydän perinneherkku on graavilohi. Graavaa lohi perinteiseen tyyliin vain sokeria ja suolaa käyttäen tai mausta lohen pinta esimerkiksi tillipestolla, limellä tai puolukalla.

Joulukinkku ja kastike

Maukkaan kinkun salaisuus on hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila. Täydellinen joulukinkku on paistajan maun mukaan joko mehevä tai ylikypsä. Perinteinen kuorrutus valmistuu sinapista ja korppujauhoista.

Ota joulukinkun paistoliemi talteen perinteisen kinkunkastikkeen pohjaksi. Katso videolta ohjeet, miten kastike suurustetaan.

Joululaatikot

Joululaatikot ovat joulun tärkeimpiä perinneruokia kinkun rinnalla. Nykyään moneen pöytään katetaan myös bataattilaatikko, jonka makeus maistuu mainiolta kinkun kanssa.

Rosolli

Perinteinen rosolli on maistuva ja edullinen joulupöydän juuressalaatti. Sekoita kasviskuutiot keskenään tai asettele ne tarjolle omina osioinaan. Punajuurella vaaleanpunaiseksi värjätty kermavaahtokastike täydentää rosollin makua.

Karjalanpaisti

Perinteinen karjalanpaisti kuuluu etenkin itäsuomalaisten joulupöytään ja on todella helppo tehdä. Lado lihat, kasvikset ja mausteet pataan, lisää vesi ja hauduta pari tuntia uunissa. Mitä pidempään maltat hauduttaa, sitä mureampi lopputulos.

Perinteiset joululeivonnaiset

Taatelikakku, maustekakku, piparit ja puolukkajäädyke - nam, mitä herkkuja! Perinteitä kunnioittavat jouluherkut maistuvat ihanalle ja säilyvät pitkään, joten ne voi tehdä jo hyvissä ajoin etukäteen.