Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Perinteitä kunnioittaen — laita talteen joulun klassikkoreseptit

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 1.12.2016
|
Muokattu: 20.11.2023
Perinteinen kinkku, rosolli, graavilohi ja ihanat itse tehdyt laatikot - tutut jouluruoat tuovat kotiin nostalgisen tunnelman ja nostavat veden kielelle. Keräsimme yhteen lukijoidemme rakastamat klassikkoreseptit, joiden äärelle voit palata vaikka joka joulu.

Riisipuuro

Riisipuuro on erottamaton osa perinteistä joulua. Hauduta puuro kattilassa tai vaivattomasti uunissa ja tarjoa kanelin ja sokerin tai kiisselin kanssa. Onko sinun suosikkisi luumu- vai sekahedelmäkiisseli tai kenties rusinasoppa?

Graavikalat

Joulun kalapöydän perinneherkku on graavilohi. Myös graavisiika on suosittu joulukala. Graavaa lohi ja siika perinteiseen tyyliin vain sokeria ja suolaa käyttäen tai kokeile uusia makuvivahteita. Lohta maustamaan sopivat esimerkiksi tillipesto tai puolukka ja graavisiialle uutta makua ja väriä antavat sitruuna, rosepippuri ja mustikka.

Sillit

Itse tehdyistä silleistä suosikkeja ovat lasimestarin silli, sinappisilli ja ranskalainen sipulisilli. Sillien valmistaminen on helppoa ja aikaa vievin osuus on sillien tekeytyminen jääkaapissa. Tee sillit maustumaan jääkaappiin jo muutama päivä ennen joulua.

Joulukinkku ja kinkun kastike

Maukkaan kinkun salaisuus on hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila. Täydellinen joulukinkku on paistajan maun mukaan joko mehevä tai ylikypsä. Perinteinen kuorrutus valmistuu sinapista ja korppujauhoista.

Ota joulukinkun paistoliemi talteen perinteisen kinkunkastikkeen pohjaksi. Katso videolta ohjeet, miten kastike suurustetaan.

Itse tehty sinappi

Monen jouluperinteisiin kuuluu itse tehty sinappi. Kotisinappi onkin erityisen hyvä lisuke perinteiselle joulukinkulle. Viimeistele sinappi halutessasi tilkalla konjakkia.

Joululaatikot

Joululaatikot ovat joulun tärkeimpiä perinneruokia kinkun rinnalla. Nykyään moneen pöytään katetaan myös bataattilaatikko, jonka makeus sopii hyvin yhteen kinkun kanssa.

Rosolli

Perinteinen rosolli on maistuva ja edullinen joulupöydän juuressalaatti. Sekoita kasviskuutiot keskenään tai asettele ne tarjolle omina osioinaan. Punajuurella vaaleanpunaiseksi värjätty kermavaahtokastike täydentää rosollin makua.

Karjalanpaisti

Perinteinen karjalanpaisti kuuluu etenkin itäsuomalaisten joulupöytään. Mehevä uuniruoka on todella helppo tehdä: lado lihat, kasvikset ja mausteet pataan, lisää vesi ja hauduta pari tuntia uunissa. Mitä pidempään maltat hauduttaa, sitä mureampi lopputulos.

Joululeivät

Saaristolaisleipä sekä makea ja mausteinen joululimppu kuuluvat jouluun. Monen joulupöydässä nautiskellaan myös itse tehtyjä karjalanpiirakoita.

Perinteiset joululeivonnaiset

Maustekakku ja taatelikakku kunnioittavat joulun perinteitä. Kakkujen taikinat valmistuvat helposti sekoittamalla ja kakut voi leipoa hyvissä ajoin ennen joulua, sillä ne paranevat tekeytyessään.

Joulutortut täytetään perinteiseen tapaan luumumarmeladilla ja taitellaan tähden muotoon. Lehtevät tortut valmistuvat helposti valmiista torttutaikinalevyistä.

Piparkakku on joulun suosituin pikkuleipä. Itse tehdystä, mausteisesta taikinasta leivotut piparit tuovat kotiin myös herkullisen tuoksun.

Joulupöydän jälkiruoat

Perinteinen luumurahka ja marjaisa jäädyke ovat jouluisia jälkiruokaklassikoita. Keitä rahkaan tuleva luumusose etukäteen ja valmista puolukanmakuinen jäädyke hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkuttelua.

Lisää ideoita joulupöytään