Perinteitä kunnioittaen — laita talteen joulun klassikkoreseptit

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 19.7.2018
|
Muokattu: 30.1.2025
Perinteinen kinkku, rosolli, graavilohi ja ihanat itse tehdyt laatikot - tutut jouluruoat tuovat kotiin nostalgisen tunnelman ja nostavat veden kielelle. Keräsimme yhteen lukijoidemme rakastamat klassikkoreseptit, joiden äärelle voit palata vaikka joka joulu.

Riisipuuro

Riisipuuro on erottamaton osa perinteistä joulua. Hauduta puuro kattilassa tai vaivattomasti uunissa ja tarjoa kanelin ja sokerin tai kiisselin kanssa. Onko sinun suosikkisi luumu- vai sekahedelmäkiisseli tai kenties rusinasoppa?

Riisipuuro

Riisipuuro

arrow-right
Uuniriisipuuro valmistettuna kolmessa kulhossa. Kulhojen alla liina ja vieressä lusikoita, kanelisokeria ja maitokannu.

Uuniriisipuuro

arrow-right
Sekahedelmäkeitto

Sekahedelmäkeitto

arrow-right
rusinasoppa

Rusinasoppa

arrow-right
Luumukiisseli ja riisipuuroa

Luumukiisseli

arrow-right

Graavikalat

Joulun kalapöydän perinneherkku on graavilohi. Myös graavisiika on suosittu joulukala. Graavaa lohi ja siika perinteiseen tyyliin vain sokeria ja suolaa käyttäen tai kokeile uusia makuvivahteita. Lohta maustamaan sopivat esimerkiksi tillipesto tai puolukka ja graavisiialle uutta makua ja väriä antavat sitruuna, rosepippuri ja mustikka.

Graavilohi tillipestolla
Graavilohi tillipestolla

Graavilohi tillipestolla

Puolukkagraavattu lohi
Puolukkagraavattu lohi

Puolukkagraavattu lohi

Graavisiika
Graavisiika

Graavisiika

Sillit

Itse tehdyistä silleistä suosikkeja ovat lasimestarin silli, sinappisilli ja ranskalainen sipulisilli. Sillien valmistaminen on helppoa ja aikaa vievin osuus on sillien tekeytyminen jääkaapissa. Tee sillit maustumaan jääkaappiin jo muutama päivä ennen joulua.

Lasimestarin silli

Lasimestarin silli

arrow-right
Sinappisilli

Sinappisilli

arrow-right
Ranskalaista sipulisiliiä kolmessa lasipurkissa, joista yhdessä haarukka. Purkkien alla vaaleat lautaset. Pöydällä pippureita ja vaalea liina.

Rakastettu ranskalainen sipulisilli

arrow-right

Joulukinkku ja kinkun kastike

Maukkaan kinkun salaisuus on hidas sulatus ja riittävän alhainen paistolämpötila. Täydellinen joulukinkku on paistajan maun mukaan joko mehevä tai ylikypsä. Perinteinen kuorrutus valmistuu sinapista ja korppujauhoista.

Ota joulukinkun paistoliemi talteen perinteisen kinkunkastikkeen pohjaksi. Katso videolta ohjeet, miten kastike suurustetaan.

Täydellinen joulukinkku
Täydellinen joulukinkku

Joulukinkku

Perinteinen joulukinkun kastike
Perinteinen joulukinkun kastike

Perinteinen joulukinkun kastike

Itse tehty sinappi

Monen jouluperinteisiin kuuluu itse tehty sinappi. Kotisinappi onkin erityisen hyvä lisuke perinteiselle joulukinkulle. Viimeistele sinappi halutessasi tilkalla konjakkia.

Joulun sinappi

Joulun sinappi

arrow-right

Joululaatikot

Joululaatikot ovat joulun tärkeimpiä perinneruokia kinkun rinnalla. Nykyään moneen pöytään katetaan myös bataattilaatikko, jonka makeus sopii hyvin yhteen kinkun kanssa.

Perinteinen porkkanalaatikko uunivuoassa
Perinteinen porkkanalaatikko uunivuoassa

Perinteinen porkkanalaatikko

Perinteinen lanttulaatikko
Perinteinen lanttulaatikko

Perinteinen lanttulaatikko

Imelletty perunalaatikko valmistettuna vaaleaan uunivuokaan.
Imelletty perunalaatikko valmistettuna vaaleaan uunivuokaan.

Imelletty perunalaatikko

bataattilaatikko
bataattilaatikko

Bataattilaatikko

Rosolli

Perinteinen rosolli on maistuva ja edullinen joulupöydän juuressalaatti. Sekoita kasviskuutiot keskenään tai asettele ne tarjolle omina osioinaan. Punajuurella vaaleanpunaiseksi värjätty kermavaahtokastike täydentää rosollin makua.

Karjalanpaisti

Perinteinen karjalanpaisti kuuluu etenkin itäsuomalaisten joulupöytään. Mehevä uuniruoka on todella helppo tehdä: lado lihat, kasvikset ja mausteet pataan, lisää vesi ja hauduta pari tuntia uunissa. Mitä pidempään maltat hauduttaa, sitä mureampi lopputulos.

Karjalanpaisti
Karjalanpaisti

Karjalanpaisti

Joululeivät

Saaristolaisleipä sekä makea ja mausteinen joululimppu kuuluvat jouluun. Monen joulupöydässä nautiskellaan myös itse tehtyjä karjalanpiirakoita.

Saaristolaisleipä, jonka ympärille on sidottu pala leivinpaperia narulla. Naruun on kiinnitetty puolukan varpu. Vieressä viipaleiksi leikattu leipä leikkuulaudalla, leipäveitsi ja voikulho.
Saaristolaisleipä, jonka ympärille on sidottu pala leivinpaperia narulla. Naruun on kiinnitetty puolukan varpu. Vieressä viipaleiksi leikattu leipä leikkuulaudalla, leipäveitsi ja voikulho.

Nauvolainen saaristolaisleipä

saaristolaisleipä
saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä

Joululimppu koristeltuna rosmariinilla ja narulla sekä viipaleina lautasella
Joululimppu koristeltuna rosmariinilla ja narulla sekä viipaleina lautasella

Joululimppu

Perinteiset karjalanpiirakat
Perinteiset karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat

Perinteiset joululeivonnaiset

Maustekakku ja taatelikakku kunnioittavat joulun perinteitä. Kakkujen taikinat valmistuvat helposti sekoittamalla ja kakut voi leipoa hyvissä ajoin ennen joulua, sillä ne paranevat tekeytyessään.

Joulutortut täytetään perinteiseen tapaan luumumarmeladilla ja taitellaan tähden muotoon. Lehtevät tortut valmistuvat helposti valmiista torttutaikinalevyistä.

Piparkakku on joulun suosituin pikkuleipä. Itse tehdystä, mausteisesta taikinasta leivotut piparit tuovat kotiin myös herkullisen tuoksun.

Paraisten piparkakut
Paraisten piparkakut

Paraisten piparkakut

Joulupöydän jälkiruoat

Perinteinen luumurahka ja marjaisa jäädyke ovat jouluisia jälkiruokaklassikoita. Keitä rahkaan tuleva luumusose etukäteen ja valmista puolukanmakuinen jäädyke hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkuttelua.

luumurahka
luumurahka

Luumurahka

Helppo puolukkajäädyke
Helppo puolukkajäädyke

Helppo puolukkajäädyke

Lisää ideoita joulupöytään