Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Peruna on paras! Helpot vinkit ja reseptit perunasta

Peruna on suomalaisten keittiöiden suosikki ympäri vuoden. Perunasta syntyy helposti ruokia niin arkeen kuin juhlapöytäänkin. Kesällä nautitaan uusista perunoista ja talvella peruna on arkiruoan luottoraaka-aine. Katso perinteiset perunareseptit ja löydä ideoita uusiin kokeiluihin!
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 20.5.2020
|
Muokattu: 12.4.2024

Kesäiset uudet perunat

Alkukesän odotetuin herkku on suomalainen varhaisperuna. Parasta herkkua ovat erityisesti höyryävän kuumat uudet perunat voinokareella ja tillillä maustettuna! Mökkikeittiössä ja grillikatoksessakin perunoita on helppo käyttää monipuolisesti, kun pujottelet ne vartaisiin tai kääräiset nyyteiksi. Uudet perunat saavat grillissä tai savustettuna upean maun. Kattilassa ronskisti ravistettavat hyrskypotut ovat tulleet jäädäkseen suomalaisten kesäpöytään.

Maukkaat perunasalaatit

Itse tehtyä perunasalaattia ei voita mikään! Perunasalaateista löytyy loputtomasti erilaisia versioita, ja salaattia on helppo muokata satokauden ja jääkaapin sisällön mukaan. Onko suosikkisi perinteinen perunasalaatti, lämmin perunasalaatti, paahdettu parsa-perunasalaatti vai pekoni-perunasalaatti?

Mehevät uuniperunat

Uuniperunat eivät paljon valmisteluja kaipaa – ne kypsyvät itsekseen uunissa ja parhaat täytteetkin ovat simppeleitä. Oletko jo kokeillut uuniperunoiden täytteenä lohimurua ja kinkkutsatsikia? Kahteen kertaan paistetut munapotut ovat uuniperunafanin ihanin hemmotteluherkku. Hasselbackan perunat viipaloidaan ennen uunissa kypsentämistä.

Tutut klassikot perunamuusista perunalaatikoihin

Muutamasta aineksesta valmistuvat perinteiset perunaruoat ovat edullisia ja jämät maistuvat seuraavanakin päivänä. Perunamuusi on takuuvarma koko perheen suosikki, ja muusin tähteistä valmistuu perunarieskat. Hitaasti hautuva peruna-jauhelihapaistos ja liha-perunalaatikko sopivat täydellisesti kiireettömiin iltoihin. Raastetuista perunoista tehtyjä perunalettuja tai uuniröstiä voi muunnella helposti täytteitä vaihtamalla.

Ranskalaiset ja lohkoperunat

Itse tehdyt ranskalaiset voi kypsentää helposti uunissa tai uppopaistamalla öljyssä. Lohkoperunat pilkotaan rennoiksi lohkoiksi – vaihtelua saa maustamalla perunat sisiliaiseen tyyliin.

Perunan syönti kannattaa! Lue lisää perunasta

Katso lisää reseptejä, joissa on käytetty perunaa