Alligaattoripäärynäksikin kutsutun avokadon kotimaa on Meksiko. Sitä viljellään nykyisin ympäri maailmaa, mutta yhä eniten kotimaassaan.
Avokadot kasvavat jopa 20 metriä korkeissa puissa. Hedelmät kypsyvät vasta, kun ne on poimittu puusta. Päärynän muotoiset hedelmät ovat 7–20 senttiä pitkiä ja painavat 150–400 grammaa. Avokadon väri vaihtelee vihreästä ruskeaan ja pinta röpelöstä sileään. Sisältä paljastuu noin 50 grammainen, kova siemen.
Avokadon paras säilytyslämpötila on 10–14 astetta.
Avokado on rikas ravintoarvoltaan
B-, E- ja K-vitamiinien sekä mineraalien, kuten kaliumin, magnesiumin ja foolihapon, lisäksi avokado sisältää muihin hedelmiin verraten paljon proteiinia ja kuituja.
Rasvaa se sisältää enemmän kuin muut hedelmät, noin 20 g/100 g. Suurin osa rasvasta on tyydyttymätöntä. Terveellisiä vaikutuksia on muun muassa avokadon sisältämän omega-9-rasvahapon eli oleaanihapon kolesterolia alentava vaikutus. Avokadon painosta noin kaksi kolmasosaa on vettä. Sadassa grammassa avokadoa on energiaa reilut 200 kcal.
Tummumista voit estää sitruuna- tai limettimehulla.
Avokadon miedon pähkinämäinen hedelmäliha on väriltään kellanvihreää. Se muuttuu nopeasti ruskehtavaksi joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Tummumista voit estää sitruuna- tai limettimehulla, joiden C-vitamiini toimii hapettumista estävänä antioksidanttina.