Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pehmeän kermainen avokado maistuu monessa muodossa – reseptit ja vinkit

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
123RF
Julkaistu: 24.9.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Rasvainen ja aromikas avokado sopii samettisen rakenteensa ansiosta monenlaisiin ruokiin. Saat loihdittua siitä myös herkullisia välipaloja ja jälkiruokia.

Alligaattoripäärynäksikin kutsutun avokadon kotimaa on Meksiko. Sitä viljellään nykyisin ympäri maailmaa, mutta yhä eniten kotimaassaan.

Avokadot kasvavat jopa 20 metriä korkeissa puissa. Hedelmät kypsyvät vasta, kun ne on poimittu puusta. Päärynän muotoiset hedelmät ovat 7–20 senttiä pitkiä ja painavat 150–400 grammaa. Avokadon väri vaihtelee vihreästä ruskeaan ja pinta röpelöstä sileään. Sisältä paljastuu noin 50 grammainen, kova siemen.

Avokadon paras säilytyslämpötila on 10–14 astetta.

Avokado on rikas ravintoarvoltaan

B-, E- ja K-vitamiinien sekä mineraalien, kuten kaliumin, magnesiumin ja foolihapon, lisäksi avokado sisältää muihin hedelmiin verraten paljon proteiinia ja kuituja.

Rasvaa se sisältää enemmän kuin muut hedelmät, noin 20 g/100 g. Suurin osa rasvasta on tyydyttymätöntä. Terveellisiä vaikutuksia on muun muassa avokadon sisältämän omega-9-rasvahapon eli oleaanihapon kolesterolia alentava vaikutus. Avokadon painosta noin kaksi kolmasosaa on vettä. Sadassa grammassa avokadoa on energiaa reilut 200 kcal.

Tummumista voit estää sitruuna- tai limettimehulla.

Avokadon miedon pähkinämäinen hedelmäliha on väriltään kellanvihreää. Se muuttuu nopeasti ruskehtavaksi joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa. Tummumista voit estää sitruuna- tai limettimehulla, joiden C-vitamiini toimii hapettumista estävänä antioksidanttina.

Joko tiesit nämä avokadon käyttövinkit?

  1. Kovat avokadot kypsyvät kotona päivässä parissa, kun panet ne paperipussiin banaanin tai omenan kanssa.
  2. Kun säilytät kypsät avokadot jääkaapissa, niiden kypsymisprosessi hidastuu.
  3. Kiedo halkaistu avokado tiukasti kelmuun ja pane jääkaappiin. Voit myös viipaloida punasipulia rasiaan, nostaa päälle siemenellisen avokadonpuolikkaan, sulkea kannen ja säilyttää jääkaapissa. Näin tummuminen estyy melko hyvin.
  4. Jos haluat pakastaa avokadoa, soseuta hedelmäliha ja lisää mukaan sitruuna- tai limettimehua.
  5. Saat helposti avokadon kuutioiksi, kun halkaiset hedelmän, poistat siemenen, viillät hedelmälihan kuorta vasten kuutioiksi ja irrotat kuoresta lusikalla.
  6. Nauti avokado aina kypsänä. Raaka hedelmä tuntuu tyvestä painettuna kovalta ja maistuu kitkerältä, liki saippuaiselta.
  7. Vaikka tummuneen avokadon syöminen ei ole houkuttelevaa, sen hedelmäliha on väristään huolimatta täysin syötävää.
  8. Avokadoa ei saa syöttää eläimille, sillä hedelmän sisältämä persiini voi aiheuttaa eläimille vakavia oireita.

Monikäyttöinen avokado

Monelle tuttu tapa käyttää avokado on sekoittaa meksikolaisittain guacamolea eli avokadotahnaa tai viipaloida hedelmää japanilaisittain sushien täytteeksi. Lämmitettynä avokado ei ole parhaimmillaan, koska siihen muodostuu makua kitkeräksi muuttavia yhdisteitä.

  • Soseuta avokado ja käytä sitä rasvan ja leikkeleiden asemesta voileivän päällyksenä.
  • Oletko kokeillut avokadoa smoothiessa tai pirtelössä? Lisää joukkoon myös pakastemarjoja.
  • Tee soseutetusta avokadosta kastike. Lisää kermaviiliä tai ranskankermaa, sitruunamehua, ripaus sokeria, suolaa ja pippuria. Käytä kastike salaatissa majoneesin sijaan.
  • Kokoa kasvishampurilainen ja täydennä makua muutamalla avokadoviipaleella.
  • Soseuta avokadosta alkuruokakeitto, lisää jäähtynyttä kasvislientä, mausta sitruunalla, aavistuksella chiliä ja kermaa. Somista katkaravuilla.
  • Käytä kesäiseen gazpacho-keittoon lisäksi avokadoa.
  • Halkaise avokado, poista siemen ja täytä kuoppa uppomunalla, katkarapuskagenilla, lohi- tai tonnikalasalaatilla.
  • Tarjoa illanistujaisissa munakasrulla, jonka täytät avokadolla ja katkaravuilla.
  • Lisää avokadoa pastan joukkoon. Suosikkipasta toimii myös herkullisena kanaversiona.
  • Kun teet avokadorisottoa, lisää avokadopalat vasta aivan lopuksi.
  • Avokadosta syntyy myös makeita herkkuja, kuten avokado-suklaamoussea, raakakaakaosmoothieta tai brownieta. Soseutapa sitä myös banaanin asemesta kahvikakkutaikinaan.
  • Anna vauvasi maistaa soseutettua avokadoa kasvis- tai hedelmäsoseen kanssa.

Testaa makuparit

Avokado +

  • sitruuna, limetti ja appelsiini
  • pekoni ja kinkku
  • katkaravut
  • savulohi
  • broileri
  • feta
  • hummus
  • ananas
  • mustikka ja mustaherukka.

Katso avokadoreseptejä