Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Juhlien noutopöytä kasvisruoista – kattava kooste keväiseen buffetpöytään

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 17.4.2023
|
Muokattu: 25.4.2023
Noutopöytä on varma valinta isompiin juhliin. Tarjolle saa monipuolisesti erilaisia herkkuja kevyistä vihersalaateista herkullisiin voileipäkakkuihin ja piirakoihin. Juhlien buffetpöydän voit koostaa täyteen kasvisruokia tämän koosteen avulla.

Voileipäkakut ilman kalaa tai lihaa

Voileipäkakku on vuodesta toiseen säilynyt suosikkina juhlien noutopöydässä. Perinteisille kala- ja lihakakuille on herkullisia kasvisvaihtoehtoja, jotka ovat aivan yhtä meheviä ja herkullisia.

Kasvistäytteinen voileipäkakku voi sisältää esimerkiksi välimerellisiä makuja aurinkokuivatun tomaatin, oliivien ja tsatsikin muodossa. Raikkaan täytteen leipäkerrosten väliin saa herneistä tai parsasta sekä yrteistä.

Juhlien kasvispiirakat

Suolaiset piirakat ovat helppoa ja monipuolista tarjottavaa juhlissa. Piirakat voi tehdä valmiiksi jo aikaisemmin, lämmittää uunissa ennen tarjoilua ja sitä mukaa lisää kun ne katoavat parempiin suihin.

Piirakoiden täytteissä on mistä valita. Erilaiset kasvikset kuten sipulit, parsa ja parsakaali sekä tomaatti toimivat takuulla. Juustoilla saadaan piirakoiden täytteeseen makua ja mehevyyttä. Kokeile fetajuustoa tai vuohenjuustoa tavallisen juustoraasteen sijaan tai rinnalla.

Juustoiset piirakat

Pasteijat

Muutaman suupalan kokoiset pasteijat sopivat erityisesti juhliin, joissa kaikilla vierailla ei ole mahdollisuutta syödä pöydän ääressä. Pasteijan voi haukata sellaisenaan seisten eikä ruokailuvälineitä tarvita.

Täytetyt pasteijat onnistuvat valmiista kaupan lehti- tai piirakkataikinasta, itsetehdystä rahka-voitaikinasta tai hiivalla kohotetusta taikinasta. Kasvikset kannattaa raastaa tai pilkkoa täytteeseen hyvin pieneksi, jotta pasteijoiden täyttäminen ja syöminen olisi helppoa.

Juhlavat salaatit

Juhlien buffetpöydässä on hyvä olla tarjolla jotain kevyttä, mutta lautasen täyttävää tarjottavaa. Salaatit ovat usein vaivattomia valmistaa ja niillä saa värikkyyttä ja monipuolisuutta buffetpöytään.

Kevyet, lähinnä kasviksista koostuvat salaatit sopivat noutopöytään, jossa on reilummin muita ruokaisia tarjottavia. Täyttävämmät salaatit, joissa on esimerkiksi pastaa, muita viljoja, juustoa tai nyhtökauraa, sopivat simppelimpään buffetpöytään.

Ruokaisat salaatit

Noutopöydän lämpimät ruoat

Mikäli tiedät, että juhliin tulevat vieraat tulevat pitkän matkan päästä tai nälkäisenä, on tarjolle hyvä varata tuhdimpaakin ruokaa. Erilaiset pitkääkin lämpösäilytystä kestävät paistokset sekä pyörykät sopivat loistavasti buffetpöytään.

Pyörykkäohjeet toimivat usein ihan sellaisenaan myös pihveinä ja murekkeina, joskin paistoaikaa täytyy tarkkailla. Pääset siis vähemmällä vaivalla, jos teet pyörykkätaikinasta murekkeen, josta jokainen voi leikata itselleen sopivan palan.

Lue lisää